Útok na izraelské turisty v Burgasu 18.7.: Fakta a příčiny

19. 07. 2012 13:39:00
Ve středu kolem 5 hodin vybuchl na letišti Sarafovo u Burgasu autobus s izraelskými turisty, kteří právě přiletěli linkovým spojem společnosti Kavei Hufsha. Z letadla vystoupilo celkem 165 pasažérů, ale útok přišel v okamžiku, kdy již byli rozděleni do autobusů, které je měly odvést do hotelu, takže zasáhl jen menší skupinu turistů. Bomba zasáhla jen jeden z autobusů. Podle posledních zpráv bylo zraněno 32 osob, zabito bylo sedm nebo osm lidí. Většina z nich jsou Izraelci, hlavně mladí lidé. Zabit byl ale i bulharský turistický průvodce a řidič. Mezi zraněnými je 11leté děvčátko a dvě těhotné ženy. Izraelské zpravodajské služby podezřívají z útoku Írán.
Zasažený autobus na letišti v Burgasu.
Zasažený autobus na letišti v Burgasu.

Pachatel a oběti

Poslední zprávy vyvrátily domněnku, že šlo o bombu umístěnou do autobusu a kloní se k možnosti, že pachatelem byl sebevražedný útočník. Podle jiných zpráv byla bomba umístěná v zavazadlovém prostoru. Verze o sebevražedném útočníkovi je však stále více pravděpodobnější. Dle záběrů kamer to byl běloch, z letiště se ví, že měl americký pas, evidentně padělek. Dle odborníků mu patří nejvíce roztrhané tělo nalezené v autobuse. O totožnosti obětí se zatím mnoho neví a buďme si jisti, že ČT nám o těch izraelských neřekne nic bližšího ani v budoucnu.

Izraelská média zatím přinesla jen osobní příběh jednoho z přeživších. Gadi Sivoni, šedesátiletý důchodce, byl v zasaženém autobuse i s manželkou a třemi dětmi. Média se o jeho osud zajímala proto, že již jeden teroristický útok přežil. Šlo o bombu, která vybuchla v sídle strany Likud v listopadu 2002. Tenkrát utrpěl Gadi Sivon těžká zranění a Izraelská národní pojišťovna mu přiznala 100% invaliditu. Shodou okolností přežil i dnešní útok, ale někteří členové jeho rodiny byli zranění. Jeden se zachránil tím, že skočil oknem ven z autobusu.

Proč je podezříván Írán?

Shin Bet i jiní izraleští experti na terorismus označili za nejpravděpodobnějšího organizátora útoku Írán a jím podporovaný Hizballáh. Pro tuto domněnku existuje víc důvodů. Především Írán a Hizballáh zorganizovaly v posledních měsících již několik útoků na izraelské cíle v zahraničí, zatímco Hamás a další palestinské teroristické organizace takové spektakulární teroristické akce v zahraničí nepodnikají. Doba, kdy se palestinské organizace snažily zaujmout média takovými akcemi je pryč, dnešní palestinský teror je lokální a palestinští teroristé se spíše snaží, aby se o jejich akcích v Evropě nemluvilo.

Írán a Hizballáh se naopak od května 2011 snaží provozovat přesně takovouto mezinárodní teroristickou kampaň, k níž patří útoky na veřejná místa v cizině. Izraelský ITIC eviduje více takových pokusů. V květnu 2011 zaútočili terortisé na izraelského konzula v Turecku, v lednu 2012 se pokusili o útok na izraelský cíl v Thajsku, v témže měsíci se v Ázerbajždánu pokusili o útoky na izraleského vyslance a centra Chabadu. Těmto útokům se podařilo zabránit, ale 13. února 2012 se jim v Dilhí v Indii podařil bombový útok na auto, které patřilo zástupci izraelského ministerstva obrany. Nicméně izraelského úředníka nezabili.

Další útoky byly vážnější. 13. února 2012 byla umístěná bomba do auta izraelského vyslance v Tbilisi v Gruzii. Den na to, 14. února, vybuchla v Bangkoku bomba poblíž izraelského vyslanectví. Byl to zřejmě nechtěný výbuch v bytě, kde teroristé připravovali trhaviny. Po incidentu byla odhalená teroristická buňka, která chystala útoky na izraelské cíle.

http://www.terrorism-info.org.il/en/article/17786

Krátce před dnešním útokem, dne 7. července 2012, byl na Kypru odhalen pokus o útok na izraelské turisty. Šlo o Libanonce s falešným švédským pasem a útok byl spojován s Hizballáhem.

http://www.terrorism-info.org.il/en/article/20369

Útok v Bulharsku by tedy zcela zapadal do této série mezinárodních teroristických činů. Co se mu však vymyká, je právě fakt, že byl podniknut sebevražedným útočníkem. Zatím to ale není 100% jisté.

Kouzlo výročí: Buenos Aires 1994

Další faktor, který pomáhá pochopit řeč teroru, jsou výročí. Útok v Bulharsku se udál před dnem, kdy se připomíná výročí bombového útoku na židovskou obec v Buenos Aires, 19. července 1994. Pachatelem byl člen Hizballáhu, který odpálil auto s výbušninami u vchodu do budovy židovské obce. Zabil 85 lidí a dalších 330 zranil. Z krvavého útoku byl zodpovědný Írán a Hizballáh.

Za hlavního organizátora Izrael označil Imada Mughniyaha, vysokého představitele Hizballáhhu. 12. února 2008 ho zabila bomba odpálená v jeho autě v Damašku. Připomeňme, že útoky v Indii a Gruzii dne 13. února, byly naplánovány na den po výročí smrti Imada Mughniyaha. Řeč výročí je dalším indikátorem, který ukazuje na Hizballáh a Írán.

Íránské motivy

Ale nechci budit dojem, že by Írán a Hizballáh organizovaly tento útok z jakési nostalgické lásky k výročím. Najdou se i jiné souvislosti. Írán začátkem července přijal kritická opatření proti zostřujícím se ekonomickým sankcím, které začínají mít tíživý efekt na státní finance. V Moskvě skončila v červnu další diplomatická jednání mezi Íránem a světovými mocnostmi a je možné, že Írán se rozhodl dát průchod jiným vyjadřovacím prostředkům.

PS v 15.42:

Připojuji údaje o zajímavém projevu Hassana Nasrallaha, generálního tajemníka Hizballáhu ze středy 18.7. Projev přednesl na oslavách výročí druhé libanonské války (z roku 2006), a prohlásil v něm, že příště udeří Hizballáh první. Doslova řekl: „Připravujeme pro Izrael velké překvapení, ale neřekneme jaké, protože by to pak nebylo překvapení.“ (Zprávu zveřejnil v 22.25 hodin www.ynetnews.com ).

ČT vyslala do Bulharska reporétra Davida Miřejovského. S napětím očekávám jeho zpravodajství, zatím na ČT24 více méně potvrdil verzi o sebevraždeném atentátníkovi, na druhou stranu neřekl nic o obětech. Pachatel je prý z Dagestánu, ale kromě ČT tuhle zprávu asi nikdo jiný nepřinesl. Hlavně, že tam neposlali Petra Zavadila.

Opravil jsem údaj o čase útoku. Omlouvám se za omyl.

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 19.7.2012 13:39 | karma článku: 19.58 | přečteno: 2154x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 324 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 651 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...