Jak reagoval MOV na teror v Mnichově 1972?

14. 08. 2012 9:04:04
Zatímco MOV zůstal při letošní olympiádě věrný zásadě zapomenout a tvářit se, že v Mnichově roku 1972 k ničemu nedošlo, Německo si krvavé události připomnělo opravdu důkladně. Z dokumentů natočených k této příležitosti, vyplynuly nové skutečnosti, které nestaví tehdejší MOV do nejlepšího světla.
Manfred Ommer,jediný, kdo z respektu k obětem přerušil Olympiádu.
Manfred Ommer,jediný, kdo z respektu k obětem přerušil Olympiádu.

V čele MOV stál Američan Avery Brundage, který se proslavil už svým postojem k Olympiádě roku 1936. Tehdy se někteří Američané pokoušeli prosadit zrušení her v Berlíně, protože v Německu se chopili moci nacisté. Brundage se zasadil o to, aby k této změně nedošlo a hry se opravdu konaly v nacistickém Německu. V roce 1972 už bylo Německo jiné, bylo demokratické a Olympijské hry to měly toto poselství přinést celému světu. Tato snaha ukázat hry jako nenucené a veselé setkání ve veselé zemi vedla k řadě tragických rozhodnutí. V podstatě je lze shrnout v tom smyslu, že Německo cíleně podceňovalo bezpečnost a MOV měl zase snahu útok bagatelizovat a tvářit se, jako by k ničemu nedošlo.

Jako by se nic nestalo...

Projevilo se to už v základním postoji k teroristickému útoku. MOV po zprávě o přepadení vůbec nepřerušil olympijské hry, utkání a závody pokračovaly jako by se nic nedělo. K útoku došlo ve 4 hodiny ráno, ve 4.55 kontaktovali teroristé organizátory. Teprve v 15.38, tedy po 11 hodinách dramatu s rukojmími, kterému se v tu dobu už věnovaly televizní štáby a novináři z celého světa, se MOV odhodlal hry přerušit. Mezitím už teroristé zastřelili dva sportovce, krvácející tělo Josi Romana leželo celou dobu v pokoji se zajatými sportovci, dokud nezemřel.

Ve stejné době podnikla německá policie první pokus o vysvobození rukojmích. Byla to tajná akce, protože Němci předstírali, že chtějí přistoupit na požadavky teroristů. K domě v Connollystrasse 31 se policisté plížili po střechách a měli na sobě teplákové soupravy, aby vypadali nenápadně. Bohužel nikdo nezastavil televizní přenos ze stále nepřerušených her, takže teroristé viděli v televizi, co se chystá. Výstřední sportovci se samopaly v rukou každého zaujali. Pokus o vysvobození byl odvolán.

Mediální realita byla jiná...

Popírání rizika pokračovalo i po katastrofálním nezdaru na vojenském letišti Fürstenfeldbruck, kde se policejní ostřelovači pokusili zneškodnit teroristy na dálku. Rukojmí nebyli mrtví hned, ale přesto bylo od začátku jasné, že situace se nevyvíjí dobře. Přesto dostal před 23.30 tisk sdělení, že akce byla úspěšná a všichni rukojmí osvobozeni. Mluvčí německé vlády Conrad Ahlers v ten okamžik říká v televizi. „Doufám, že na to brzy zapomeneme.“ Tisk zprávu převzal a poslal do světa.

V mediální realitě byli teroristé přemoženi a všichni rukojmí bez újmy osvobozeni. Ve skutečném světě seděli rukojmí stále ještě v helikoptéře s teroristy a v uctivé vzdálenosti od nich čekali nečinně němečtí policisté. Po úvodní přestřelce už neměli co dělat, protože nedostali rozkaz na helikoptéru zaútočit a osvobodit rukojmí. Velení nechtělo riskovat životy svých lidí. Ve skutečném světě se situace vyostřila o půlnoci, když na letiště dorazily tanky a obrněné vozy Bundeswehru, se kterými chtěli Němci podniknout bezpečný útok.

V tu chvíli pochopili teroristé, že ven se nedostanou a začali vraždit rukojmí. V rozporu s tím, jak scénu ukazuje Spielberg ve filmu Munich, nikdo z teroristů při vraždění neplakal. Ani by to nestihli, protože rukojmí zabili jednoduše granátem. Zbytek dobili samopaly.

MOV: The Games must go on!

Druhý den dopoledne se konala smuteční tryzna za zavražděné sportovce. V napjatém očekávání ohlásil předseda MOV Brundage: „The Games must go on.“ Hry zkrátka pokračovaly, jako by se nic nestalo. Stanovisko MOV bylo podložené zvláštní úvahou. Teror byl prý útokem na sport, cílem Palestinců bylo zřejmě zabránit sportování, ale MOV se vydírat nenechá, jak oznámil Brundage. Naopak, hry budou pokračovat! Asi nemusím zdůrazňovat, že cílem OOP nebylo zabránit sportování, ale upoutat na sebe mediální pozornost a uškodit Izraeli. To se ale na úrovni MOV neřešilo.

Protest Manfreda Ommera

Hry ale skončily pro izraelskou delegaci. Po „úspěšném“ zásahu německé policie přiletělo z Izraele letadlo, které bez větší mediální pozornosti odvezlo těla zabitých sportovců a také zbytek izraelské výpravy. Zajata byla totiž jen část delegace, ostatní izraelští sportovci teror pozorovali z povzdálí. Nedívali se nečinně. Podle výpovědí současníků se izraelští sportovci dožadovali zbraní a žádali, aby jim bylo povoleno zasáhnout proti teroristům. Ale to jim povoleno nebylo. Ačkoli přežili, Olympiáda pro ně skončila, na rozverné hry už nebyla nálada.

Kromě Izraelců ukončil Olympiádu jen jediný sportovec. Německý běžec Manfred Ommer nepřenesl přes srdce cynické rozhodnutí MOV a řekl rezolutně: Ohne mich. Sbalil se a na protest proti oficiálnímu postoji odjel. V dokumentu Vom Traum zum Terror k tomu v bavorské němčině říká: „Byla to divná situace. Nikdo ti neobjedná taxi, nikdo ti nezajistí letenku. Prostě si sbalíš si věci a s hanbou odjedeš.“

K filmu Vom Traum zum Terror (2012)

http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/vom-traum-zum-terror-muenchen-72/index.html

Citáty současníků (včetně Manfreda Ommera)

http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/vom-traum-zum-terror-muenchen-72/zitate/index.html

munich_athletes.jpg

Autor: Ivo Cerman | úterý 14.8.2012 9:04 | karma článku: 20.75 | přečteno: 1160x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...