Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zorganizujte sionistické spiknutí aneb rok 68 trochu jinak

K dnešnímu výročí sovětské okupace mám jeden neobvyklý dárek: teorii sionistického spiknutí. Ne že bychom nikdy o ničem takovém neslyšeli. O židovských spiknutích se mluví od dob židovské emancipace, ale slyšeli jste někdo, že i „obrodný proces“ roku 1968 byl výsledkem sionistické konspirace? Objevil jsem to v brožurce Sionismus (1970), kterou pro české čtenáře napsal kolektiv sovětských a polských propagandistů (dnes bychom řekli „politologů“), kteří se problematikou sionismu a imperialismu dlouhodobě zabývali.

Logika tohoto podniku byla pochopitelná. Vždyť došlo k hanebnému útoku na základní principy socialismu, a kdo jiný za to mohl být zodpovědný, než sionismus. Sionismus byl totiž pevností, vlajkovou lodí a zbraní imperialismu. A imperialismus vedl k založení státu Izrael, jak doložilo Rudé Právo v říjnu 1973: „Velkoburžoazie, která se chopila moci v izraelském státě, programově vyvedla stát na cestu imperialismu. Izraelský stát měl vždy ty nejodpudivější rysy tohoto společenského systému: národní nesnášenlivost, ideje o nadřazenosti a výjimečnosti a dokonce v něm měl živnou půdu i rasismus.“  (Rudé Právo 20.10.1973) Je tahle definice Izraele projevem antisemitismu? Určitě ne, protože u nás nikdy žádný antisemitismus nebyl a kdyby ano, byl by to průšvih, protože v podobném duchu mluví o Izraeli i dnešní česká média..…  Ale vraťme se k pražskému jaru. Masy pracujícího lidu Československa přeci nemohly dobrovolně chtít opustit cestu socialismu, bylo potřeba vymyslet konspiraci, která by to objasnila.

Sovětský antisionsimus jako věda

Od počátku 70. let se antisionistická propaganda stala v sovětském bloku prosperující činností. Psaly se brožury a vědecké práce, které jeden německý politolog (ne náš) bez uzardění přirovnal k nacistické propagandě. Mezi autory podobných publikací patřil také Jevgenij Primakov, pozdější ruský premirér, který měl v Moskvě nadaného žáka Mahmúda Abbáse, dnešního prezidenta Palestinské autonomie. V 70. letech studoval v Moskvě a napsal zde nevypátratelnou disertaci o spolupráci sionistů s nacisty (další spiknutí!)

Sovětský politolog (nebojme se toho slova) Jevgenij Jevsejev  mohl ve zmíněné brožurce s klidem konstatovat: „Sionismus se aktivně podílel na pečlivě naplánovaném a zorganizovaném útoku na základní principy socialismu. (…) Události v Polsku a ČSSR, do nichž se aktivně zapojili sionisté a jejich stoupenci, pomohou mnohým čestným lidem pochopit skutečný charakter sionismu, i to, jak vážné nebezpečí představuje pro socialismus i pro mír ve světě.“ Důkazů pro toto tvrzení nebylo třeba. Stačilo vypátrat mezi československými komunisty někoho, kdo byl židovského původu a cestoval. Několik takových se spojilo dohromady a spiknutí bylo na světě. Nalezená kašička se smíchala s neodmyslitelnými frázemi  a výsledkem byla ideologicky korektní povídačka o tom, že sionistická mašinérie připravovala  v ČSSR kontrarevoluci.

A jak to tedy vymysleli? Je už po půlnoci a jsem unavený, takže to už asi nenapíšu. Ale stejně jsem si říkal, že takové spiknutí zvládnou čeští čtenáři vymyslet sami. Napovím jenom, že v čele konspirace měl stát literární historik a bývalý diplomat Eduard Goldstücker, který na socialismus zaútočil hlavně tím, že měl přednášky o Kafkovi. Existenčně podlomený a vnitřně nejistý hrdina byl pravým opakem skutečného hrdiny, jak zdůrazňují sovětští politologové. Svou roli sehrál Simon Wiesenthal, který pod rouškou dokumentačního střediska v rakouském Linci zajišťoval vzájemnou komunikaci spiklenců a veřejnou agitaci. Zbytek už zvládne každý sám... Aspoň každý uvidí, jak snadno se dají vymýšlet podobná obvinění a že i nepravdivý příběh se dá oživit nějakými „věrohodnými“ detaily.

Jak se vymyslí židovské spiknutí?

Otázky a úkoly: Do role konspirátorů proti socialismu obsaďte následující politiky židovského původu, kteří byli činní v Československu roku 1968. Pokuste se využít informací z jejich života ke zkonstruování lživého, ale přesvědčivého obvinění, které by tyto lidi vylíčilo jako spikleneckou skupinu, která se v roce 1968 pokusila podkopat socialismus.

Musíte dodržet následující tři pravidla:

1. Jednomu z nich přisuďte úlohu vůdce,

2.  spojte skupinu se zahraničním nepřítelem dle vlastního výběru a

3. přisuďte každému nějakou konkrétní podvracečskou činnost, která by vycházela z jeho profese.

Eduard Goldstücker (1913- 2000): slovenský germanista židovského původu, odborník na literární dílo Franze Kafky, od roku 1939 do 1945 v exilu v Londýně. Roku 1948 velvyslancem v Izraeli, v době Slánského procesu uvězněn, ale rehabilitován. V 60. letech učil germanistiku na FFUK v Praze, měl populární přednášky o Kafkovi. Po roce 1968 emigroval do Velké Británie.

Simon Wiesenthal (1908-2005): židovský spisovatel a slavný hledač nacistických zločinců. Za války vězněn v koncentračních táborech, po válce se usadil v Rakousku, kde založil Dokumentační centrum v Linci. Tato instituce blízko českých hranic se zabývala hledáním a usvědčováním nacistických zločinců. Šířil také osvětu o holocaustu.

Tomáš Kosta (1925­ –): Nakladatel židovského původu, za války vězněn v koncentračních táborech, vstoupil do KSČ, za politických procesů v 50. letech byl jeho otec zatčen. V roce 1968 ředitelem stranického nakladatelství, po invazi emigroval do Německa.

František Kriegel (1908–1979): lékař a komunista židovského původu. Válku strávil v Číně jako zdravotník, po válce vstoupil do KSČ. V 50. a 60. letech zastával řadu vysokých funkcí ve vládě, v národním shromáždění a ve vedení KSČ, ale jako poslanec odmítl hlasovat pro schválení invaze roku 1968. Za to byl vyloučen ze strany a předčasně penzionován. Neemigroval.

Autor: Ivo Cerman | úterý 21.8.2012 8:15 | karma článku: 16,09 | přečteno: 1539x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 367x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.