Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poučení ze třicátých let. Duff Cooper, appeasement a Izrael

Napsal Manfred Gerstenfeld (Jeruzalém): Současná delegitimizace Izraele se v mnohém podobá tomu, co Židé zažili ve 30. letech. Hlubší studium této otázky by vyžadovalo ohromné úsilí, ale pro základní představu stačí přečíst si aspoň jednu knihu, která se zabývá zmíněným obdobím.

Duff Cooper (1890-1954) na protest proti mnichovské dohodě rezignoval v roce 1938 na svůj ministerský post.

Může to být na příklad kniha Starci zapomínají, autobiografie Duffa Coopera. Její autor byl konzervativním ministrem. V době Mnichova zastával úřad Prvního lorda admirality, což je v Británii totéž jako ministr námořnictva.  29. září 1938 vydaly Británie a Francie Hitlerovi Československo a souhlasily s tím, aby Německu přenechalo část svého území. Sudety byly osídleny převážně etnickými Němci a nacházelo se tam také veškeré československého opevnění. O šest měsíců později Německo okupovalo i zbytek země.

Krátce před Mnichovem měl britský premiér Neville Chamberlain projev v rozhlase. Cooper píše, že v něm nezaznělo ani jediné slůvko sympatie vůči Československu. Byl připraven je zradit. „Sympatii projevil premiér jedině k Hitlerovi, jehož pocity vůči sudetským Němcům prý dokáže pochopit.“ 

Ihned po Mnichově Cooper rezignoval na svůj úřad. Tento čin vyžadoval velkou dávku odvahy. Chamberlain byl na vrcholu popularity, protože jeho dohoda slibovala „mír na věčné časy“. Ve skutečnosti to znamenalo jen odklad o pár měsíců, protože válka vypukla už 1. září 1939, kdy Německo  napadlo Polsko.

Cooper často citoval ze svých deníků. Ke dni 22. září 1938, v době zlovolných verbálních útoků Německa proti Československu, si zapsal poznámku o zasedání kabinetu. „Všeobecně to vypadalo, jako by velké a brutální Československo utlačovalo malé, ubohé a mírumilovné Německo....Bylo rozhodnuto, že Francouzům pošleme telegram, aby jednali  opatrně a moc na nás nespoléhali. Čechům se taky poslal telegram, který je naléhavě vyzýval, aby učinili velké ústupky.“ Do určité míry to připomíná Evropskou unii, která kritizuje Izrael, zatímco kolem „mírumilovného arabského světa“ chodí po špičkách, ačkoli tam byly zmasakrovány tisíce lidí svými vlastními krajany.

Člen kabinetu vikomt Hailsham říkal v září 1938 Cooperovi: „Všechno záleží na tom, jestli můžeme věřit Hitlerovi.“ Cooper mu odvětil: „Co mu máme věřit? Už teď má všechno, co chtěl, a do budoucna nám nic neslíbil.“

Můžeme dnes věřit arabským státům a Palestinské samosprávě? Drtivá většina Egypťanů chce zrušit mírovou smlouvu z Camp Davidu, ve které jejich země dostala bez boje celou Sinaj. Palestinská samospráva glorifikuje vrahy izraelských civilistů a pojmenovává po nich ulice, školy a tábory mládeže. Hamas se ke genocidě Židů zavázal ve své zakládací listině. Dá se jim věřit, že chtějí mír?

 Cooper popisuje, jaká nálada zavládla v Anglii po Mnichově. „Nemělo dojít k žádné válce. Ani teď, ani nikdy v budoucnu...stárnoucí anglický premiér zachránil svět.“ Ani pozitivní postoj izraelské veřejnosti k dohodám z Osla roku 1993 nešel tak daleko. Dnes víme, že tyto dohody umožnily palestinské samosprávě, aby postupně mobilizovala většinu muslimského světa proti Izraeli.

I poté, co začala druhá světová válka, zastávalo mnoho Britů názor, že Polsko je tak jako tak ztracené. Proč potom bojovat proti Hitlerovi? Bývalý liberální premiér Lloyd George v parlamentu navrhl, aby britská vláda zvažovala jakýkoli mírový návrh. V reakci na to Cooper prohlásil, že George navrhuje kapitulaci.

Zatímco Němci utráceli za propagandu ohromné částky, Britové do ní vůbec neinvestovali. Krátce po vypuknutí války vyrazil Cooper do USA na přednáškové turné. Před tím než odjel, Chamberlain za ním poslal vysoce postaveného úředníka, který jej důrazně žádal, aby se vyvaroval jakékoli jako propagandy. Ve své autobiografii píše Cooper, že při zpětném pohledu vypadala tato žádost takřka neuvěřitelně. „Bývalý kabinetní ministr přijede z Anglie, jeho země právě vstoupila do války a o něm se na všech plakátech píše, že bude mluvit o aktuálních otázkách. Co jiného by jeho publikum očekávalo, než informace o válce, o jejích příčinách a jejích vyhlídkách? Jak může Angličan mluvit to něčem takovém a nebránit při tom zájem svojí země? A není to ten nejlepší způsob propagandy?“ 

Po Oslu se už několik izraelských vlád chovalo stejně pošetile jako Chamberlain. Říkaly, že „pokud konáte dobro, nepotřebujete veřejnou diplomacii.“ Současná vláda sice nejedná podle této absurdní zásady, ale způsob, jakým izraelský případ ukazuje světu, by se zcela určitě dal v mnohém zlepšit. 

Napsal Manfred Gerstenfeld, přeložil Ivo Cerman

Vydáno také na neviditelnypes.cz http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-pouceni-ze-tricatych-let-d2h-/p_zahranici.asp?c=A120926_213423_p_zahranici_wag

Dr. Manfred Gerstenfeld je bývalý ředitel prestižního Jerusalem Center for Public Affairs. Napsal přes 20 knih a některé z nich se zabývají anti-izraelismem a antisemitismem.

Dodakty Ivo Cerman: Věděli jste, že....

- Alfred Duff Cooper, první vikomt z Norwich (1890-1954),  byl ve své době také známým představitelem společenského života. V roce 1919 si vzal za ženu krásnou Lady Dianu a ve své době sloužili za vzor společenské módy. Není divu, že zaujali autora (autorku?) tohoto blogu, který obsahuje řadu fotografií Duffa Coopera a Lady Diany (Cooperové!).

http://thenakedapegetsdressed.blogspot.cz/2011_01_01_archive.html

- Kromě zmíněné knížky napsal taky skandální deníky, které byly vydány teprve nedávno. The Duff Cooper Diaries zachycují (nemilosrdně!) společenský život britské smetánky od začátku první světové války až do roku 1950. Podnět pro filmaře a autory seriálů!

- Cooper napsal také řadu historických biografií a po jeho smrti založili jeho přátelé fond, ze kterého se uděluje Cenu Duffa Coopera nejlepším pracím v oblasti historických románů a historiografie.

- Po válce sloužil Cooper jako velvyslanec Spojeného království v Paříži.

Old Men Forget ke stažení: http://archive.org/details/oldmenforget011687mbp 

 

 

Autor: Ivo Cerman | neděle 30.9.2012 14:30 | karma článku: 18,38 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.