Izrael a Palestina v OSN: Nezávislost se odkládá?

9. 10. 2012 9:37:10
Palestinská žádost o statut „nečlenského státu“ měla být hlavní událostí posledního valného shromáždění OSN. Jenže Izrael se zaměřil na Irán a pozornost médií se zaměřila na legrační obrázek s bombou, na níž premiér Netanjahu dramaticky nakreslil červenou čáru. Mahmúd Abbás svůj projekt raději odložil. Svou žádost bude prý opakovat až 29.11., až po prezidentských volbách v USA. O právech Palestinců řečnil paradoxně izraelský ministr zahraničí Lieberman.

Netanjahuova bomba

bibbomb_noaangel.jpg
Mluvilo se o ní všude. Premiér na ní ukazoval, kdy hrozí patová situace, v níž bude třeba proti Iránu zasáhnout. Obrázek bomby s hořícím doutnákem ve mně nejprve vzbudil představu, že Izrael šetří do té míry, že svému premiérovi nedokázal obstarat lepší grafiku. Ovšem pletl jsem se! Ve skutečnosti byl obrázek výsledkem týmové práce nejlepších odborníků v oboru reklamy, kteří se shodli na tom, že právě tímto způsobem přitáhne Netanjahu pozornost k iránskému problému.

A povedlo se. Zatímco v loňském roce se Netanjahuovi nepodařilo prosadit své téma v souboji s Abbásem, v letošním roce se izraelský projev ocitl jednoznačně v centru mediální pozornosti. Proč? Všechny noviny a další média totiž cítily potřebu komentovat ten směšný obrázek. Ať už s tím někdo souhlasil, nebo ne, psalo se o něm.

bibibomb_shira_glezerman.jpg
Akorát nebylo jasné, co ta rudá čára vlastně znamená. V amerických novinách se přeli, zda to znamená hranici obohacování uranu, nebo hranici připravenosti Iránu na válku. Izrael tvrdí, že druhá možnost je správně. Netanjahu tady trochu neexaktně poukazoval na to, že Irán je nebezpečný již v okamžiku, kdy je „skoro z 90%“ připraven na válku. Tedy před posledním stádiem obohacování uranu. Na to působivě udělal červenou čáru těsně pod linkou s nápisem „90%“. Rudá čára navazovala na předchozí spory s USA o „červené čáře“, tedy o tom, kdy je nutný vojenský zásah. Obama prosazoval názor, že „rudá čára“ přijde teprve v momentu, kdy Irán bude mít atomovou bombu, zatímco Izrael žádal, aby se za červenou čáru považovala už situace, kdy bude Irán k výrobě atomové bomby dostatečně připraven.

Videozáznam Netanjahuova projevu: http://www.thedailybeast.com/videos/2012/09/27/bibi-s-bomb-astic-u-n-speech.html

Abbás obvinil Izrael z „etnických čistek“

Ve stínu pozornosti se ocitl Abbás, prezident Palestinské samosprávy, který hrozil žádostí o statut „nečlenského státu“. Palestinská samospráva už má statut „nečlenského pozorovatelského útvaru“ (non-member observer entity) a vloni získala díky Francii členství ve výboru UNESCO. Zřejmě jako projev uznání za to, jak ničí židovské památky na chrámovém okrsku v Jeruzalémě, v Nábulusu a v Hebronu. Abbás realisticky usoudil, že letos by neuspěl, ale přesto nemlčel. Namísto žádosti přednesl štvavý projev, ve kterém tvrdil, že židovští osadníci provádějí na Západním břehu etnické čistky. Snažil se vylíčit Araby na Západním břehu jako oběti neustálých útoků, zejména na mešity. O Izraeli mluvil jako o okupační mocnosti.

Na Palestinských územích nevyvolal jeho projev žádné rozsáhlé reakce. Vloni měla Abbásova řeč v OSN větší ohlas, letos už od něj nikdo moc neočekával. Palestinská samospráva má vážné finanční problémy s rozpočtem, které jí paradoxně pomohl vyřešit Izrael. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman proto na Abbásova slova reagoval velmi ostře. Vyčetl mu, že sám jen jezdí po světě a nestará se o problémy svých lidí doma. A v tom má asi trochu pravdu.

K těm etnickým čistkám připomeňme, že smlouva z Oslo vytvořila na Západním břehu režim, který Židům prakticky znemožňuje svobodu pohybu. Do měst mají „izraelští občané“ vstup zakázán, na venkově jsou jim zapovězeny některé zóny (vstup jen na povolení Palestinské samosprávy), takže zkazky o rozpínavých Židech a etnických čistkách jsou hodně přehnané. Co se bídy týče, ta se netýká Arabů na izraelském území a pod izraelskou správou. V bídě žijí palestinští uprchlíci v táborech v Jordánsku a Libanonu, a špatně se žije taky Arabům pod vládou Hamásu v pásmu Gazy.

Otázka židovských uprchlíků

Je třeba podotknout, že v amerických kruzích i mezi izraelskými politiky jednoznačně převládá řešení dvou států. Velký stát s arabskou většinou sice prosazují američtí levičáci (Noam Chomsky) a určitě by se líbil i palestinským vůdcům, ale izraelským politikům se nezamlouvá. Židovští osadníci by zase rádi velký židovský stát, ale Izrael už v minulosti dokázal, že osady dokáže vyklidit.

Pro budoucí argumentaci bude hrát důležitou úlohu změna v diskuzi o uprchlících. Na počátku valného shromáždění se pod záštitou OSN pořádala konference o statutu židovských uprchlíků. Izrael požaduje, aby se v jednání o kompenzaci palestinských uprchlíků začala brát v potaz i existence židovských vyhnanců. Už během války za nezávislost 1947-48 byla řada Židů vyhnána z vesnic, které se octily pod arabským panstvím. Stejně tak byli další Židé vyhnáni z arabských zemí v následujících letech. V Sýrii byly před šestidenní válkou Židé podrobeni diskriminujícím rasovým zákonům a nakonec byli vyhnáni ze země. Podobně se vedlo Židům v Libyi poté, co se tam roku 1969 chopil moci plukovník Kaddáfí . Všichni tito židovští uprchlíci našli útočiště v Izraeli, ale odškodnění za příkoří a rozkradený majetek se od arabských států nedočkali. V letošním roce se přístup OSN k této otázce změnil. Otázka uprchlíků se už nebude moci účelově zužovat na palestinské Araby.

Fotomontáže Netanjahuova projevu jsou dílem různých autorů z internetu, včetně někkolika výtvarníků.

Videozáznam z konference 21.9.2012 "Neznámý příběh židovských uprchlíků": http://webtv.un.org/watch/%E2%80%9Cthe-untold-story-of-the-middle-east:-justice-for-jewish-refugees-from-arab-countries%E2%80%9D-panel-discussion/1853893660001

BibiBomb.jpg

Autor: Ivo Cerman | úterý 9.10.2012 9:37 | karma článku: 13.12 | přečteno: 754x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 556 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...