Izrael mezi Gazou a Sýrií

12. 11. 2012 10:04:53
Zapojí se Izrael do občanské války v Sýrii? Zatímco Turecko opětovalo palbu hned poté, co zbloudilé střely zasáhly příhraniční městečko, Izrael se do vojenských akcí nepouštěl. Při tom už v červenci překročila syrská vojska izraelskou hranici. V neděli 11.11. přišla změna. Golanské výšiny se dostaly pod minometnou palbu a izraelské dělostřelectvo na útok odpovědělo. Současně s tím však pokračují také raketové útoky Hamásu z pásma Gazy. Teď stojí Izrael před dvěma hrozbami, ale na obou stranách zasáhnout nemůže.
Pohled na Sýrii z Golanských výšin.
Pohled na Sýrii z Golanských výšin. www.israelnatinalnews.com

IsraelSyria.jpg
Syrská válka se přelévá...

Pohraniční incidenty se začaly množit hlavně začátkem listopadu. Sice při nich nezabili žádné civilisty, jako v Turecku, ale nebyly to maličkosti. Jednou dokonce vjely na izraelské území syrské tanky. Jindy vnikl do Izraele syrský mladík, který se následně pokusil uprchnout před pohraniční hlídkou. Při honičce ho pokousal policejní pes a musel být ošetřen v izraelské nemocnici v Safedu. Přihodilo se také to, že hranice přejel vojenský džíp a vícekrát se stalo, že izraelští vojáci se dostali pod palbu syrských zbraní. V neděli dopadl na izraelské území 120mm dělostřelecký grantá, což dalo podnět k izraelské palbě na místo, odkud Syřané vystřelili.

K tomu všemu nezapomínejme, že začátkem listopadu se syrské síly pokusily rekrutovat do svých řad Palestince z uprchlických táborů i ze Západního břehu. V Izraeli to vyvolalo obavu, že by se tu vycvičila a vyzbrojila nová generace teroristů, kteří by pak mohli obrátit zbraně proti Izraeli.

Izrael si při předchozích incidentech jenom stěžoval v OSN. Před víkendem oznámilo velení armády, že změní strategii. V neděli syrské dělostřelectvo podniklo déle trvající bombardování izraelských pozic a po varovných výstřelech přišla izraelská odveta.

Palba měla efekt. Syrská opozice se okamžitě spojila a vyhlásila jednotu vůči izraelskému nepříteli. Syrská svobodná armáda vydala ještě v neděli prohlášení, ve kterém varuje Izrael před zapojením do syrské války. Nedělní dohodou vznikla „Národní koalice opozičních sil a syrské revoluce“. V čele bude zřejmě sunnitský duchovní Moaz al-Chatib. Už v květnu při tom deklaroval opoziční vůdce Burhan Ghalioun, že Izrael stále zůstává nepřítelem číslo jedna. Krátce na to tento mírumilovný profesor z Université Paris III na svůj post rezignoval.

Také Assad občas vyrukuje s izraelskou kartou. Je tu pořád naděje, že zahraniční nepřítel by mu pomohl vyvolat mezi rozhádanými skupinkami jakousi národní jednotu. Zdá se, že se to podařilo, ale syrská opozice se nespojila s Assadem.

A z pásma Gazy pokračuje ostřelování...

Teroristické skupinky z pásma Gazy také pokračují v ostřelování Izraele a dosahují stále lepších výkonů. Zatímco vloni jim pomohl zisk raket z Libye, letos dostávají výkonnější rakety hlavně z Íránu. Poslední série raketových útoků začala s návštěvou katarského emíra Sheikha Hamada bin Khalifa al-Thaniho 23. října 2012. Den před tím totiž izraelská armáda zabila vůdce salafistického hnutí Tawhid wal-Jihad, pana Hishama Saidaniho.

S důvěrou v mezinárodní podporu začal Hamás a další skupinky ostřelování izraelského území. Lze to považovat také za ukázku svého umění před důležitým investorem. V posledním roce totiž státy perského zálivu investují výrazně více peněz do teroristů v pásmu Gazy, než do Palestinské samosprávy na Západním břehu. Terorismus se zkrátka vyplácí. Po katarském emírovi zavítal do pásma Gazy turecký zástupce.

V sobotu 10. listopadu pak teroristé z pásma Gazy vypálili protiraketovou střelu na izraelsky džíp a zranili ctyri vojaky. Zároveň s tím pokračovalo vypalování raket na izraelská města v jižním Izraeli. Při odvetné palbě byl v sobotu 10.11. údajně zabit arabský mladík, což je znovu nepotvrzené. Nevíme, kde a jak zemřel a zda vůbec zemřel. Tisková agentura Hamásu Palestine Info dokonce přinesla informaci o tom, že bylo zabito „11 Palestinců, z toho 3 děti a dalších 52 bylo zraněno“. Palestinská střelba se v neděli vystupňovala a na Izrael dopadlo během jediného dne asi 110 raket.

Výhledy

V neděli prohlásil ministr pro vodu a infrastrukturu Uzi Landau, že izraelská armáda se musí připravit na pozemní operaci v pásmu Gazy. O ní se ostatně mluvilo už na konci loňského roku. Hamás spoléhá na to, že Izrael do voleb žádnou větší vojenskou akci nezahájí. Předčasné volby mají být v lednu, ale ani pak nemůže Izrael válčit na dvou frontách. Zvláště, když v Turecku, Egyptě i Íránu vládnou agresivní politici, kteří se netají nepřátelstvím proti Izraeli.

PS Tento článek byl napsán bez použití výrazu "okupované Golany".

Autor: Ivo Cerman | pondělí 12.11.2012 10:04 | karma článku: 14.63 | přečteno: 939x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 291 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 418 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 511 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...