Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bílá hora a církevní restituce. Otřepaný mýtus

Doufal jsem, že s touhle paralelou nikdo nepřijde. A už je to tady. Nejvyšší mozky ČSSD zjistily, ze bitva na Bílé hoře byla 8. listopadu, a hned začaly vykřikovat, že restituce církevniho majetku jsou vlastně "druhá Bílá hora"!!!

X+Einstein právě objevil nadčasovou existenci věčného Českého státu.

Od Sobotky k Zaorálkovi

Média připisují ten výrok hlavně Bohuslavu Sobotkovi, ale on s ním pracuje hlavně stranický intelektuál Lubomír Zaorálek :

"8. listopadu 1620 se odehrála klíčová bitva u letohrádku Hvězda. Bílá hora se stala symbolem pro nástup rekatolizace v českých zemích. Zároveň po této krvavé události došlo k historicky největšímu přesunu majetku. Katolické církvi tehdy znovu připadlo osmdesát procent majetku, o který přišla husitskými válkami. 8.listopadu 2012 v ranních hodinách se odehrálo něco podobného znovu. Poslanci vládní koalice rozhodli o podobném historickém přesunu majetku v rozsahu více než sto miliard.

Předseda Sobotka si však při hlasování také připadal jako česko-moravský vlastenec bojující z posledních sil v osudné bitvě za blaho národa: „To hlasování připomnělo bitvu na Bílé hoře,“ prohlásil pro novináře.

Oba soudruzi zároveň naznačili, že ke skutečnému boji se teprve chystají. Sobotka se jal přesvědčovat veřejnost, že zvýšení DPH se děje zřejmě také kvůli církevním restitucím a naznačil, že hodlá bojovat za chudší rodiny. Asi jako když coby ministr financí odpouštěl daňové dluhy bohatým sponzorům ČSSD, zatímco na chudší rodiny z vysoka kašlal. Kolik "chudších rodin" by nemuselo platit třeba daň z prodeje bytu, kdyby Sobotka nebyl tak velkorysý k panu Vlastimilu Dvořákovi?

Opakuje ČSSD poučky komunistů?

A co oba soudruhy asi nepoteší je, že v podstatě opakují to, co říká známá komunistická deformátorka dějin Marta Semelová. "Prapodivný je také původ toho tzv.církevního majetku. Vznikl z výprav, z inkvizičních procesů, z mučení a poprav, z odpustků, z roboty a odírání lidí bez jakéhokoliv slitování, ze zabírání majetku popravených českých pánů a uprchlých protestantů po Bílé hoře." A protože je to komunistka, připojuje ke své úvaze i touhu po revoluční spravedlnosti: "Jednou lidé ty, kteří zvednou ruku pro tento paskvil, poženou k zodpovědnosti za zradu, za upřednostňování zájmů církve nad zájmy státu."

Mohl bych ještě pokračovat citováním podobných blábolů ze starších projevů poslanců VV Babáka a Bárty, anebo novějších projevů z demonstrace 17.11., kde se na Bílou horu odvolala levicová ekonomka Švihlíková. Místo toho se zaměřím na představu, že katolická církev po Bílé hoře získala zpět svůj majetek. (Pardon, pro pravověrné vlastence opravuji, že šlo o neoprávněný zisk na věčné časy veřejnoprávního majetku, jehož posvátným vlastníkem je věčný český stát.)

Bílá hora a restituce

 V restitucích církevního majetku po Bílé hoře šlo o to, co se zničilo za husitských válek. Části církevního majetku se vracely už v 50. letech 16. století, ale to zdaleka nestačilo. Nevím, jak přišli politici z ČSSD na cifru, že církvi bylo vráceno 80% majetku. K církevnímu majetku patřila především poničená farní síť, kterou se nikdy nepodařilo obnovit v té šíři, jak existovala před husitstvím. Majetek zkonfiskovaný po Bílé hoře šlechtě a městům, získala především šlechta. Církev z něj získala jen mizivý podíl.

Vzhledem k tomu, že většinu majetku už nešlo restituovat, protože zanikl, císař Ferdinand II. nakonec majetkové nároky vyřešil dohodou o tzv. solní pokladně z roku 1630. V rámci dohody se katolická církev vzdala dalších nároků a za to dostala nárok na podíl z výnosu solní daně (15 krejcarů z každé bečky prodané v Českých zemích). Výnosy ale nestačily na obnovu církevní správy, ani další průběžné potřeby.

Řada lidí dnes přebírá komunistické propagandistické představy o bohaté katolické církvi a dokonce jsem našel text, v němž nějaký autor tvrdí, že výnosy ze solní pokladny umožnily církvi žít v přepychu a financovat barokní stavby. V pozadí takových představ je pořád vnucovaný stereotyp o příživnictví církve na „těch, kdo pracují“. Zapomíná se, že arcibiskupství, kláštery a další církevní instituce měly také výnosy z vlastního hospodaření a že byly v pobělohorské době dokonce velmi aktivní. Pomněte tedy, že pražský arcibiskup byl stále jen chudým příbuzným ve srovnání s biskupy v jižním Německu. Pro šlechtice, který usiloval o kariéru v říšské církvi, bylo pražské arcibiskupství tím horším postem.

Církev jako utlačovatel národa?

Další zažitý stereotyp, proti kterému ale novější česká historiografie tolik bojovala, je představa o spojité symbióze státu a církve v době pobělohorské. Někdo si snad opravdu představuje, že na Bílé hoře bojovali kněží se zbraní v ruce za svůj majetek. Lidé nerozlišují mezi tím, co udělala světská moc, a tím, co učinili jezuité, arcibiskup či teologové. Vezměte v potaz, že církev neměla vlastní armádu a nemohla si vynucovat tímto způsobem konverze, nebo jiné věci. To byly zásahy státu.

Mezi Habsburky a církví vládla krátká symbióza ve 20. letech 17. století, pak docházelo ke sporům, jež se týkaly mj. majetkových otázek. Už dávno před Josefem II. jednala světská moc v rozporu s tím, co chtěla církev a snažila se ji podmanit.

Ale koho to zajímá? Lidé, kteří věří ve věčný národ a věčný český stát, si asi představují, jako pan Zaorálek, že církev založil praotec Čech po příchodu na Říp a všechen majetek jí dal jen do užívání k účelům, které sepsala praslovanská byrokracie. Něco v tom smyslu prohlásil Zaorálek v pořadu Události komentáře. Počkejme, až se „lid“ probere ze současného transu, začne znova přemýšlet a stane se z „lidu“ občanskou společností. Strašně nerad připomínám ČSSD, že jejich nápad není originální. Už v roce 1945 tvrdil na lidovém shromáždění ministr Ďuriš, že pozemková reforma napravuje Bílou horu. Ve jménu tragické bitvy brojil proti šlechtě a katolické církvi jako nepříteli národa. Takovýhle národní socialismus se snad už přežil, nebo ne?

Zdroj:

ZaorálekMasakr na Bílé hoře se opakoval

k historii raného novověku www.opera-historica.com

Autor: Ivo Cerman | sobota 24.11.2012 13:05 | karma článku: 29,46 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.