Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hamás porušil příměří. Rekapitulace a vyhlídky

Je to už skoro tradice. I tentokrát musel Hamás vypálit pár raket na Izrael i poté, co vstoupilo v platnost příměří. V jižním Izraeli znovu zazněl varovný signál a tamní lidé se ptají, zda jim válka opravdu pomohla. Navíc na Izrael dopadly dvě rakety z Libanonu. Co se vlastně dohodlo a čí je to vítězství? Hamás tvrdí, že vyhrál, ale není jasné, co. Zkusme tuto otázku zodpovědět na základě válečných cílů jednotlivých stran a srovnejme je s výsledky příměří. Všimněme si také toho, že tuto válku neukončila rezoluce OSN.

Tisková konference brigád al-Qassam k uzavření příměří. agentura Maan

Válečné cíle Izraele

Dle vyjádření izraelských politiků a komentátorů bylo hlavním cílem Izraele obnovit svou odstrašující sílu a působit tak preventivně proti dalším útokům z Gazy.

Z hlediska vojenské taktiky se Izrael zaměřil na likvidaci raket, se kterými Hamás ohrožoval vnitrozemí Izraele. Šlo hlavně o rakety Fajr 5 a M75. Druhá z nich měla mít dostřel 75 km, přičemž podotýkám, že Tel Aviv je 68km od pásma Gazy. Struktura cílů pak ukazuje, že Izrael pálil nejvíce na odpalovací zařízení raket, dále na tunely a další infrastrukturu a 12% střel mělo "další cíle".

Ve svrhnutí Hamásu asi Izrael ani nedoufal. Tento cíl byl na dosah při poslední válce v zimě 2008/2009, ale díky ohromné solidaritě a finanční podpoře mírumilovných lidí z celého světa se teroristi z Hamásu z porážky vzpamatovali a ještě na tom finančně vydělali. Přesto Izrael aspoň citelně zasáhl vedení Hamásu. Na začátku operace byl zabit Ahmed al-Jaabari, velitel brígád al-Qassam, tedy hamásovské "armády". Měl na svědomí novou taktiku, která využívá poloostrov Sinaj jako základnu pro raketové útoky a přeshraniční výpady. Při úterním úderu 20.11. byl zabit Yunus Shaluf, který byl zodpovědný za raketový útok na přístav Ejlát. Ve středu 21.11. zasáhla izraelská  armáda "chirurgickou střelou" sídlo Hamásu v Gaza city. Na budovu zaútočili, protože v ní prý sídlilo zpravodajské centrum a vrchní velení vojenských operací.

Během války se objevily výroky o změnách, které by mohly následovat po válce. Izraelská pravice mluvila o tom, že připraví anexi části Západního břehu, ke konci války se začalo mluvit o obsazení části pásma Gazy. Ani jeden z těchto záměrů se však neuskutečnil.

Obyvatelé izraelského Jihu požadovali zejména to, aby operace nebyla přerušená předčasně a pokračovalo se v ní tak dlouho, až se podaří podlomit schopnost Hamásu a jeho partnerů ohrožovat izraelská města raketami.

Požadavky Hamásu

Hamás vyslovil už v úterý poměrně konkrétní požadavky, které zněly, jako kdyby Hamás drtivě vyhrával. Požadoval, aby Izrael ukončil blokádu Gazy, zrušil bezpečnostní zónu u bezpečnostního plotu a ukončil „cílená zabíjení“ teroristických vůdců.

Ve svém vlastním zpravodajství totiž Hamás opravdu mluvil o válce, jako kdyby v ní Izrael „srazil na kolena“. Hamás tvrdil, že sestřelil izraelskou stíhačku, že zasáhl izraelské vojenské lodě, že ničí nepřátelské tanky a džípy a v neposlední řadě, že po celou válku ostřeluje vnitrozemí nepřítele. Do médií vyslal Hamás dvě matoucí zprávy, v nichž tvrdil, že zasáhl předměstí Tel Avivu a ve druhé, že zasáhl Jeruzalém. Zprávu o raketě, která dopadla na Tel Aviv, otiskla i česká média jako reálnou.

Ve zpravodajství Hamásu to vypadalo, že Izrael je po celou válku na pokraji zhroucení a Hamás mu může už jen zasadit ránu z milosti. K docílení tohoto efektu se Hamás chlubil zásahy izraelských měst, šířil fotky raněných či odcházejících izraelských vojáků a zejména oslavoval smrt jednoho izraelského rezervisty.

Pro morální ospravedlnění svého boje Hamás předestíral médiím i svému obyvatelstvu výčty obětí, kde se nerozlišovaly "ozbrojenci" a civilisté. Hamás zdůrazňoval zejména počet mrtvých dětí a vystavovali jejich fotografie. Okolnosti smrti těchto civilistů a dětí Hamás nijak neproblematizoval. Všechny zabily sionistické okupační síly. Už teď víme, že některé z nich zabily palestinské rakety, někteří byli úmyslně popraveni. Mnozí byli použiti jako lidské štíty, protože Hamá skustečně odpaloval rakety třeba zpoza mešity, nebo vybudoval odpalovací zařízení v díře pod fotbalovým hřištěm. Běžné je využívání soukromých domů jako skladů zbraní. Na pováženou je také to, že  v konvoji, který v úterý vezl zbraně do Gazy, byly přítomné i děti. Izrael konvoj zasáhl a dle Hamásu při útoku zemřely "dvě děti". Proč je s sebou teroristé vezli, když se nacházeli ve válce a dopravovali dodávku zbraní pro bojujícího nepřítele? Izraelská armáda tyto případy využívání lidských štítů dokumentovala vlastními videozáběry, ale média o ně nejevila velký zájem.

Po uzavření příměří Hamás oznámil: „Nepřítel padl na kolena a sklonil hlavu před velikostí a mocí  palestinského odboje.“

Konečná podoba příměří

Předně si všimněme toho, že tento konflikt neukončila rezoluce OSN, jak tomu bylo u většiny izraelsko-arabských konfliktů. Rada bezpečnosti OSN jednala o rezoluci už v pondělí 19.11.2012. Text navrhlo Rusko, ale v úterý ho vetovaly USA. Rezoluce totiž nezmiňovala, že příčinou konfliktu je dlouhotrvající raketová střelba z pásma Gazy na izraelské civilisty. Prý palestinské rakety vůbec nezmiňovala. Tím tato možnost ukončení války padla, byť nepřekvapí, že Výbor OSN pro palestinská práva návrh rezoluce podpořil. Nakonec RB OSN jen vzala na vědomí příměří uzavřené ve středu mezi oběma stranami konfliktu (sdělení RB OSN 10829).

Na pozadí tohoto dění bylo v úterý zřejmé, že konflikt nebude moci dlouho pokračovat. Obě strany daly přednost vzájemné dohodě, kterou zprostředkoval Egypt. Jakmile se v úterý dostala tato zpráva na veřejnost, demonstrovali proti ní obyvatelé jižního Izraele. Báli se, že je armáda znovu nechá napospas palestinským raketám. Egyptský „revoluční“ prezident Morsí podporuje Hamás, jenž ostatně původně vznikl jako odnož Muslimského bratrstva. Také ve válce stál Morsí na straně Hamásu a prý vyhrožoval Izraeli, že v případě pozemní operace proti Gaze ukončí mír.

Text příměří je neobvykle krátký. Má jen dva body. V první se dohaduje ukončení bojových operací. Izrael skončí útoky ze souše i z moře., včetně „cílených útoků na jednotlivce“. „Všechny palestinské frakce“, jak se v textu označuje druhá bojová strana, také ukončí nepřátelské činy proti Izraeli, včetně raketových útoků a vpádů přes hranice. Za 24 hodin od příměří se umožní volný pohyb osob i zboží přes hranice i v blízkosti hranice. Ve druhém bodě se stanoví způsob uskutečnění příměří. Bude stanovená nulová hodina, což bylo nakonec 21.11. ve 21 hodin káhirského času. Obě strany poskytnou Egyptu záruky, že nebudou porušovat podmínky příměří a když k tomu dojde, obrátí se nejprve na Egypt, než na mezinárodní instituce.

Porušování příměří

Ještě po vyhlášení příměří vypálily „všechny palestinské frakce“ 20 raket na Izrael. Těsně před tím, než příměří vstoupilo v platnost, vypálily 40 raket na města Ašdod, Aškelon a BeerSheba. V pátek 23.11. pak využila skupinka palestinských mužů vyhlášení svobody pohybu a vyrazila k bezpečnostnímu plotu, aby tam s palestinskými vlajkami demonstrovali. Upřímně řečeno to vypadalo jako organizovaná akce. Překonali bezpečnostní plot a pokusili se napadnout izraelské vojáky na izraelské straně. Dle dnešních zpráv Hamásu prý byl jeden z nich zabit a 10 zraněno. Brigády al-Qassam se zase DNES pochlubily tím, že zasáhly izraelský vojenský džíp. Ve městech v jižním Izraeli znovu zní varovné signály a školy ve Sderotu zatím neotevřely. Ale dnes je stejně sabat a to je tradiční doba, kdy Palestinci z pásma Gazy vystřelují rakety na Izrael. Dodávám, že přesto dnes česká média (aktualne.cz a lidovky.cz) otiskly zprávu, že Izrael porušil příměří.

Příměří je skutečně výhodné spíše pro Hamás. Klauzule o volném pohybu v blízkosti hranic se vykládá jako zrušení 300m bezpečnostního pásma u hranice. Izraelská armáda v minulosti dodržovala pravidlo, že se Gazané nesmí přiblížit na 300m k hranici.

Další zádrhel vidím v tom, že v příměří se nezmiňuje jmenovitě žádná teroristická organizace, ani pásmo Gazy jako politický útvar. Pod názvem „všechny palestinské frakce“ chybí al-Fatah a řada dalších a navíc tento obecný termín nikoho konkrétně nezavazuje. Hamás zatím nedodržel žádné příměří a je nasnadě, že nedodrží ani tohle.

Vyhlídky do budoucna: třetí Intifáda?

Hlavní výhodu Hamásu je ale třeba vidět právě v podpoře Egypta. Palestinci sice netriumfovali v OSN, jako tomu bylo v minulosti, ale prezident Morsí dal najevo, že k Izraeli zachovává nepřátelský postoj. Světová média sice věnovala pozornost i raketám vystřelovaným na Izrael, ale zpravodajství dominovaly fotografie palestinských dětí a zprávy, které ve všem obviňují Izrael a neptají se na odpovědnost palestinských frakcí.

Stranou pozornosti médií se objevila další krizová zóna na Západním břehu, a ta bude teď zaměstnávat Izrael. Povážlivě stoupl počet drobných útoků na izraelská auta a motocykly podél silnic. Po bombovém útoku v Tel Avivu, který zorganizovala skupina pachatelů ze Západního břehu, přistoupila armáda k zatýkání. Ve středu bylo zatčeno zatčeno 55 Palestinců a ve čtvrtek 28. Celkový počet zatčených se údajně šplhá ke 200. Izrael mluví o možnosti, že začne třetí Intifáda. Podle Hamásu Intifáda nikdy neskončila a i tento konflikt je jen jejím pokračováním.

Pokud by na území Palestinské samosprávy (tj. na Západním břehu) došlo k ozbrojeným bojům, byla by to ale zároveň občanská válka Hamásu proti Abbásovi. Pachatelé zatčení na Západním břehu v posledních dvou dnech byli, pokud je známo, napojeni na Hamás a Islámský džihád. Nevraživost Hamásu vůči Abbásovi je upřímná, stejně jako jejich touha po moci. Palestinská území jsou definitivně rozdělená a je nasnadě, že Hamás se je pokusí spojit silou.

Mluvčí Hamásu slibují, že do budoucna je jejich cílem udržet Izrael „ve stavu existenční úzkosti“. A to jim můžeme věřit.

AKTUALITA: 25.11. už se dá mluvit o dodržování příměří. Na hranici s Izraelem byly posláni neozbrojení policisté z palestinské strany, aby udrželi další provokatéry stranou. Jeden islámský duchovní z pásma Gazy vydal fatvu, že porušení příměří s Izraelem je hřích.

28.11. konstatovalo samo velení izraelské armády, že střelba raket z pásma Gazy ustala.

Výbor pro palestinská práva OSN o rezoluci OSN z 19.11.2012

http://www.un.org/News/Press/docs//2012/gapal1248.doc.htm

Sdělení RB OSN k příměří 21.11.2012

http://www.un.org/News/Press/docs//2012/sc10829.doc.htm

Operace Pilíř obrany a mezinárodní právo:

http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/Behind+the+Headlines/Operation_Pillar_of_Defense_Legal_points.htm

Autor: Ivo Cerman | pátek 23.11.2012 13:00 | karma článku: 25,33 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.