Mediální "kauza Drda" v dokumentech

9. 02. 2013 14:04:48
Dal jsem dohromady všechny dokumenty a sdělení k průběhu mediální kauzy Adama Drdy a dávám je zde k nahlédnutí. Chápu, že pro většinu lidí je to méně závažná aféra než "tykadlový Smetana", nebo boj za pomazánkové máslo, ale věřte mi, že to tak není. Nakreslit politikům na plakátech tykadla je jen provokace, ne sdělení. Psát komentáře a hodnotit politiky - to je výkon svobody projevu. Vemte to jinak: Kdyby všichni novináři začali malovat politikům tykadla a plnovousy - stačilo by to k udržení demokracie? Sotva. Zato "případ Drdova komentáře" může mít přinejmenším psychologicky zničující efekt na činnost veřejnoprávních médií, což se týká fungování demokracie obecně.

ivocerman2013

Nemusí přijít žádné represivní zákony, nebo "vnitřní předpisy", dost škody napáchala už sloní taktika mgr. Pancíře. Ochotou vyhovět účelovým stížnostem jednoho extrémisty počínaje a obviněním z "politické diskriminace" a "podněcování nenávisti" konče. Stáhnout vydaný článek, potrestat zaměstnance a obvinit autora z tak vážných zločinů, to už je hodně silná káva... A byla by oprávněná jen, kdyby k těmto závažným prohřeškům proti ústavním principům opravdu došlo - tedy kdyby Drda propagoval nenávistnou ideologii, nebo zpochybňoval nějaký ze základních principů státu či základní lidská práva. Nic takového se ale v komentáři nenachází a Pancířovy nápravné kroky udělaly víc škody než užitku. Povšimněte si, jak to povzbudilo pana Kotrbu k stále smělejším žádostem. Souhlas vedení ČRo mu už nestačil, začal žádat vyhazovy z práce a obvinění z porušení zákona....

Vyjádření k předvolebnímu vysílání ČRo v rámci prezidentských voleb (6.2.013)

„Došlo k pochybení porušením předem daných interních pravidel Českého rozhlasu. Komentáře ve veřejnoprávním médiu mají vést dle zákona k posílení vzájemného porozumění v pluralitní společnosti. Vysílané texty, jakkoliv subjektivní, by neměly urážet část obyvatelstva.“

Prohlášení Českého rozhlasu ke glose Adama Drdy (4.2.2013)

„Autorův příspěvek je aktivistický a urážlivý směrem k velké části obyvatel České republiky. Podle přesvědčení vedení Českého rozhlasu není možné ve vysílání rádia veřejné služby šířit podobné myšlenky, v náznacích vedoucí až k politické diskriminaci či zákonem zakázanému podněcování k nenávisti z důvodů politického nebo jiného smýšlení.“ „Pro aktivismus a urážení obyvatel ČR ovšem ve vysílání Českého rozhlasu místo být nesmí.“

Odbor komunikace a vnějších vztahů ČRo

- Zde se už Tomáš Pancíř převtělil do Českého rozhlasu, jehož přesvědčení tu vyjadřuje.

Odvolání stěžovatele Štěpána Kotrby proti „odůvodnění výroku“ Tomáše Pancíře (30.1.2013)

- Kotrba žádá vyhazovy z práce a „ekonomické postihy“, anebo dokonce trest pro „porušení zákona“.

« Autorovi stížnosti je jedno, zda se Rada ztotožňuje s názorem managementu nebo ne. Rada je povinna rozhodnout meritorně správně (to udělala tím, že uznala oprávněnou stížnost na glosu Adama Drdy), což je rozhodnutí, se kterým se autor stížnosti ztotožňuje, ale své rozhodnutí ani ona, ani jí citovaný ředitel Centra zpravodajství ČRo neodůvodnili ve vztahu k samotnému textu a nesdělili, zda inkriminovaný text porušil i zákony (jak tvrdí stěžovatel), nebo jen Kodex či pouze Pravidla předvolebního vysílání ("interní normu") . Vzhledem k tomu, že porušení Kodexu (podzákonné normy) je porušením pracovní kázně dle zákoníku práce, má případné opakování pracovněprávní důsledky (krácení platu, rozvázání pracovního poměru či smlouvy o vytvoření autorského díla apod.). Má tedy výrazné ekonomické důsledky pro postiženého.”

Sdělení ČRo (ztělesněného Tomášem Pancířem) (22.1.2013)

Bohužel nezbývá než uznat, že stížnost Štěpána Kotrby na povolební glosu Adama Drdy vysílanou na Rádiu Česko je opodstatněná. Text tohoto externího autora, který Rádio Česko odvysílalo v pondělí 14. 1. 2013 a který se následně objevil na názorové stránce webu Českého rozhlasu, skutečně není v souladu s vnitřními pravidly Českého rozhlasu, speciálně v předvolebním období.

To, že se glosa Adama Drdy v téhle podobě objevila ve vysílání, bylo výsledkem pochybení zodpovědného editora Rádia Česko, který byl za tuto chybu postižen v souladu s interními předpisy Českého rozhlasu. Potrestán byl také šéfredaktor stanice, který nese za vysílání Rádia Česko odpovědnost.

V reakci na tento případ jsme všem šéfredaktorům a jejich prostřednictvím i editorům a redaktorům znovu připomněli pravidla předvolebního vysílání i základní pravidla vyplývající z Kodexu a dalších interních norem ČRo.

Český rozhlas připravil rozsáhlý projekt vysílání k prezidentským volbám, ve kterém dáváme adekvátní prostor různým názorům tak, abychom zajistili vyváženost i pluralitu. Součástí vysílání jsou i předvolební debaty resp. duely kandidátů postoupivších do druhého kola. Vysílání se řídí speciálními pravidly, která byla i publikována na webu Českého rozhlasu. Bohužel, v tomto případě se zainteresovaní zaměstnanci těmito pravidly neřídili, což bylo řešeno jejich postihem.

Český rozhlas připravuje pravidelné monitorování a analýzu vyváženosti vysílání svých stanic, o této snaze byla opakovaně informována i Rada ČRo a konzultace v tomto směru jsme vedli dokonce i přímo se stěžovatelem. V této snaze samozřejmě budeme dále pokračovat.“

Mgr. Tomáš Pancíř
ředitel Centra zpravodajství ČRo

Adam Drda, Zakázaný komentář před druhým kolem volby (14.1.2013)

- po odstranění komentáře z webu ČRo jej zveřejnil www.reflex.cz

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/49395/zverejnujeme-zakazany-komentar-adama-drdy-ze-stranek-ceskeho-rozhlasu.html

Pravidla předvolebního vysílání 26.11.2012

(jejichž autorem je Tomáš Pancíř)

- Stanoví, že pracovníci mají zpracovávat informace „nestranně a objektivně“, „podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“, nevystupovat na podporu kandidátů.

- „Základní zásady zpravodajství“ obsažené v bodu 2, se vztahují na ZPRAVODAJSTVÍ, ne na komentáře.

Autor: Ivo Cerman | sobota 9.2.2013 14:04 | karma článku: 13.92 | přečteno: 694x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...