Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přelomový rozsudek za vraždu izraelského kojence

Rok 2011 byl výjimečný tím, že se v něm neúmyslně nakupily vraždy izraelských dětí. Vraždy, ne zabití. V březnu 2011 to byly vraždy v Itamaru, o kterých jsem už psal. V dubnu 2011 to byla raketa vypálená z pásma Gazy na izraelský školní autobus – a podotýkám, že nešlo o omyl, ale o úmysl. Posledním případem byla smrt jednoletého kojence Jonatana Palmera, jehož vrazi stanuli nyní před izraelským soudem. 

Jak je zabili

Na to, abychom pochopili, proč byl rozsudek přelomový, je třeba popsat, jak Jonatan zemřel. Jeho i jeho otce Ashera zabily kameny, které házeli Palestinci na jejich jedoucí auto. Stalo se to 23. září 2011. Asher Palmer jel od Hebronu do Jeruzaléma, kde měl vyzvednout svou těhotnou manželku. Jak můžete vidět dole na fotografii z místa činu, jeho jednoletý syn seděl na bezpečné autosedačce. Jeli po silnici č. 60 kolem města Hebron, ve kterém kdysi existovala starobylá židovská obec, ale dnes je to arabské město na palestinských územích. Jejich vůz byl nalezen mimo silnici, uvnitř mrtvý řidič a v sedačce mrtvý  kojenec.

Výjimečné byly už okolnosti nálezu auta, protože vše zpočátku vypadalo jako autonehoda. I když policie zřejmě od začátku poznala, že „něco bylo jinak“, zpočátku se veřejnosti nehlásilo, že šlo o úmyslný útok. Důvodem byly zřejmě obavy z rozjitření nálad nad dalším útokem na život dítěte. Nicméně pod tlakem ze strany ortodoxních osadníků policie zveřejnila, že nešlo o obyčejnou autonehodu. Asher Palmer sjel ze silnice, protože na jeho jedoucí auto házela kameny skupina Palestinců. Jeden z kamenů zasáhl řidiče, ten ztratil kontrolu nad vozem a vyboural se. K vraku se seběhli palestinští hrdinové, ale lékařskou pomoc nikdo z nich nezavolal, sami se také nesnažili obětem pomoci. Místo toho auto vykradli. Sebrali mimo jiné řidičovu automatickou pušku.

Proč to byl terorismus

V listopadu byl za čin zatčen Wa'al al-Arjeh z Halhulu. Zajímavé je, že šlo o člena palestinské policie. Věnoval se útokům na izraelská auta v rámci pracovní doby, nebo šlo o volnočasovou aktivitu?  Jeho společníkem byl jistý Ali Saadeh. Společně zorganizovali skupinu, která útočila kameny na izraelská auta na silnicích na Západním břehu.

Zcela určitě nešlo o neškodnou zábavu. Soudci Amir Dahan, Zeev Afiq a Steve Berman vyhodnotili jejich dlouhodobou činnost jako teroristické útoky. Přihlédli k tomu, že pan Wa´al al-Arjeh a jeho skupina byli zodpovědní za předchozích 17 útoků na izraelská auta a k tomu, že pan Wa´al al-Arjeh byl schopen dobře posoudit, jaké následky má zásah kamenem do hlavy řidiče jedoucího auta. V případě Ashera Palmera byl navíc útok podniknut z auta jedoucího v protisměru, což sílu rány ještě zvýšilo. Dne 2. dubna 2013 byl samozvaný bojovník za svobodu uznán vinným při přelíčení před vojenským soudem v Oferu a 24. dubna 2013 byl odsouzen k dvěma trestům doživotí a k dodatečným 58 letům odnětí svobody. Jeho násilnická činnost byla vyhodnocená jako terorismus také proto, že šlo o úmyslné útoky na židovské řidiče a že pan Wa´al al-Arjeh při nich postupně získával stále větší zkušenosti, které mu umožňovaly zasáhnout cíl s úmyslem způsobit co největší škodu. Nešlo o omyl, ani o nedorozumění.

Dalším souzeným byl Shehada Awad Shehada Shata, který z vybouraného auta ukradl pušku a neposkytl obětem první pomoc. Soud jej už v srpnu 2012 odsoudil k deseti měsícům odnětí svobody a k pokutě 1000 NIS.

Proč je rozsudek výjimečný?

Protože zde byl poprvé od 80. let uznán kameny za teroristický čin. Útoky kameny se ve zprávách líčí obvykle jako neškodné incidenty a izraelské reakce jako přehnané. Ovšem rána kamenem do hlavy může zabít a v případě jedoucího auta to platí ještě více. Útoky kameny na izraelská auta na silnicích na palestinských územích se staly v od roku 2011 stále četnější a je třeba je řešit. Tento rozsudek k tomu může pomoci.

Jelikož jde o organizované útoky, je to často i záležitost lidí, kteří kámen sice nehodí, ale akci zorganizují. Na tomto klipu můžete vidět incident, při kterém jsou palestinští chlapci podněcováni k útoku kameny na jedoucí auto. Všimněte si vysokého počtu kolemstojících kameramanů. Útoky na auta pokračují dodnes. Na počátku letošního roku vzbudil velkou pozornost útok na auto, ve kterém jela rodina Bitonových. Tříletá Adele Bitonová je dodnes v nemocnici a stále není jisté, zda útok kameny přežije.

Palestinci odsouzení za vraždu

http://www.youtube.com/watch?v=jTF6TCEH-4w

Zpráva o autonehodě

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=6P4pfOtchRA

Autor: Ivo Cerman | neděle 28.4.2013 10:10 | karma článku: 31,83 | přečteno: 1508x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.