Zápas o ÚSTR: přehled základních událostí (aktualizováno!)

29. 04. 2013 10:10:54
Jelikož už nemám síly psát ve 2:38 ráno o celé případu normalizace na Ústavu pro studium totalitních režimů, nabízím prozatím jen stručný přehled základních událostí a užitečné odkazy. Pokud patříte k těm, kteří na tuto instituci paušálně nadávají, zavrhují ji jako ideologickou, politizovanou a věří tiskovému prohlášení Rady ÚSTR z 10. dubna, pak se prosím snažte dovědět se aspoň něco o činnosti ústavu. Proč se vůbec vedou tak vehementní a opakované útoky právě na ÚSTR a nikdy se nediskutuje o institucích, které jsou skutečně "ideologizované" a propagandistické? Podívejte se na příklad na činnost Masarykovy demokratické akademie, Centra globálních studií, nebo Ústav mezinárodních vztahů....

Činnost ÚSTR není žádná vrcholná věda, v tom lze souhlasit. Ale je to určitě instituce otevřená a nesmírně publikačně výkonná. To, že se ve vědeckém přístupu jejich časopisů Paměť a dějiny a Securitas imperii projevuje kronikářský přístup, lze považovat spíše za všeobecný hřích soudobých dějin. A není to tak jen u nás... Nejsem s tím spokojen, ale pokud v tom někdo vidí problém, pak by neměl postupovat selektivně jen proti této instituci a netvářit se, že všichni ostatní dělají soudobé dějiny správně. Státní mocí by se nemělo postupovat vlastně vůbec proti žádné vědecké instituci, protože podobné metodologické problémy má řešit odborná komunita sama ve svobodné a kritické diskuzi. Zásahy Lukáše Jelínka, jenž sám vědecky nikdy NIC nevykonal, tady opravdu nepomohou. Věříte mu, že mu jde o vědu? Já tedy ne.

ÚSTR Chronologie:

2012, 5.12. v senátě jsou do Rady ÚSTR zvoleny osoby "blízké ČSSD": Lukáš Jelínek, Michal Uhl, v březnu 2013 pak Jan Bureš, Jelínek se 3.1.2013 stává místopředsedou Rady ÚSTR.

8.4. Masarykova demokratická akademie, čili Lukáš Jelínek, organizuje na půdě Parlamentu ČR seminář „Kam jsme postoupili ve studiu totality?“, a to pod záštitou místopředsedy PS PČR Lubomíra Zaorálka (ČSSD), tématem je kritika činnosti ÚSTR. Podnětem je prý páté výročí vzniku ÚSTR.

zvuková nahrávka zde: http://www.mixcloud.com/masarykova_akademie/mda-praha-kam-jsme-pokrocili-ve-studiu-totality-aneb-5-let-ustr-pondeli-8-dubna-2013/

9.4. místopředseda PS PČR Lubomír Zaorálek (ČSSD) dává rozhovor pro Týden, v němž sděluje, že Rada ÚSTR bude jednat o odvolání ředitele ÚSTR, ačkoliv tento bod tehdy ještě nebyl na programu jednání této Rady. Zaorálek v článku rovněž odborně hodnotil vědeckou práci ÚSTR i celou českou historiografii. Autorkou rozhovoru Vendula Kalhausová.

10.4. Rada ÚSTR odvolává ředitele Daniela Hermana. Rozhodnutí zdůvodňuje v tiskovém prohlášení, krteré podepisují Petruška Šustrová, Lukáš Jelínek, Emilie Benešová, Jan Bureš a Michal Uhl. Prohlášení Daniela Hermana.

12.4. pátek, Herman předal agendu Pavle Foglové (šéfka Českého centra v Varšavě; bez zkušeností s vědeckou historickou či archivářskou prací)

15.4. pondělí, rezignovalo zbylých 8 členů vědecké rady, rezignoval Eduard Stehlík (1. náměstek)

16.4. do funkce 1. náměstka jmenován Zdeněk Hazdra, někdejší zaměstnanec ÚSTR (znovu zaměstnancem až od 12.4.).

17.4. ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová reaguje na nepravidvou kritiku své práce v tiskovém prohlášení Rady ÚSTR, své prohlášení zveřejňuje na webu ABS.

20.4. Petr Uhl, tatínek pana Michala Uhla, se v článku pro ultralevicový referendum.cz vyjádřil, že ÚSTR má být opravdu zrušen. Je to velmi intelektuální a velmi velmi filozofický článek, který v řadách levicových demagogů vyvolal pochvalné chrochtání vyjádřené ve velmi dlouhé a - jak jinak - velmi pochvalné diskuzi pod článkem. Člověk by skoro zapomněl, že Uhl je politik bez historického vzdělání i zkušeností a jeho synátor, člen Rady ÚSTR, vystudovaný sociolog bez odborné praxe a bez výsledků. Dosud se živil jako politik v řadách Strany zelených.

24.4. klub senátorů ODS pořádá akci "Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?" prozatímní ředitelka ÚSTR Foglová odmítla jít do senátu na debatu o změnách v ústavu, zdůvodnila to tím, že akci prý pořádá ODS. Foto z akce na webu publicum comodum, projev Šimona Hellera z iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu na webu Konzervativní strany.

25.4. odvolána ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová.

3.5. Jan Bureš, Lukáš Jelínek, Emilie Benešová a Michal Uhl podali na Daniela Hermana žalobu pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle nich prý ÚSTR zadlužil rozdáváním peněz. Finance ÚSTR zatížila i Foglová tím, že bez propočtu přijala nové zaměstnance, na které ÚSTR nemá peníze. Další komentáře madam Folgové o údajné "práci z domova" a nutnosti sedět 8 hod v kanceláři jako "normální historik" si snad ponechám pro samostatný článek.

konec dubna 2014 – má být jmenován/a definitivní ředitel/ka ÚSTR

11.5. na motolském hřbitově se sešlo shromáždění k uctění památky obětí komunistického režimu. Miroslava Němcová a Tomáš Chalupa se vyslovili proti "badatelům z ÚSTR", kteří prý zlehčují totalitní minulost. Dle Chalupy badatelé z ÚSTR usilují o to, jak řídsit proces historického zapomínáni. Měli opravdu na mysli badatele, nebo Radu ÚSTR? Záznam ČT

Archiv bezpečnostních složek

zde http://www.abscr.cz/cs/pruvodce-po-fondech-sbirkach

Badatelské projekty ÚSTR

http://www.ustrcr.cz/cs/projekty#badatelske

Plán činnosti ústavu (takže nějaký asi má...)

http://www.ustrcr.cz/cs/plan-cinnosti-ustavu

časopis Paměť a dějiny (celý ke stažení!!)

http://www.ustrcr.cz/cs/pamet-a-dejiny

Autor: Ivo Cerman | pondělí 29.4.2013 10:10 | karma článku: 19.11 | přečteno: 952x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.13 | Přečteno: 642 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 2232 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 217 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...