Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pařížské muzeum fotografie oslavuje palestinský terorismus

Možná by francouzský boj proti antisemitismu mohl začít tím, že Francie přestane antisemitismus podporovat. Zdá se, že k této radikální změně myšlenkové orientace pokrokovým umělcům a levicovým ideogogům v této zemi příliš nechce. Vraždy židovských dětí v Toulouse vloni očividně žádnou změnu nepřinesly, ačkoli Sarkozy i Holland mají plná ústa řečí o nutnosti bojovat s antisemitismem. Ve skutečnosti francouzský stát nadále pokračuje v podněcování nenávisti k Izraeli a k Židům.

„Umělecká“ oslava teroru

Co mě přimělo k této reflexi? Zpráva o tom, že pařížské Muzeum fotografie Jeu de Paume otevřelo v květnu výstavu uměleckých snímků palestinského „umělce“ Alama Shibli, která oslavuje palestinské teroristy, ospravedlňuje zabíjení izraelských civilistů a „citlivě“ podsouvá francouzské veřejnosti představu, že všechna tato zvěrstva jsou oprávněná a správná, protože Izrael je strašný zločinecký stát, který palestinskému lidu způsobuje neuvěřitelné utrpení.

Výstava má název Death a sestává z 68 snímků. Podle dostupných ukázek tohoto uměleckého počinu je vidět, že je založená hlavně na selektivním obrazu palestinského teroru a na kýčovitém sentimentalismu. Komunikačním cílem díla je udělat z pachatelů oběti a z izraelských vojáků pachatele. O izraelských civilistech, ženách a dětech zabitých při teroristických útocích, se nemluví, to je tabu. Výstava neukazuje slovem ani obrazem, co způsobil terorismus. Neukazuje, že výbuch v restauraci plné lidí není jen shluk slov, ale že se za tím skrývá skutečný zločin, při kterém byli zabiti skuteční lidé. Místo toho zde vidíme hlavně pozůstalé pachatelů, nebo vzpomínkové fotografie pachatelů samotných, které je ukazují v hrdinských pózách se zbraní v ruce anebo s úsměvem. Výstava není smířlivá, vůbec není o míru. Pan umělec nepropaguje dohodu, ale obhajuje násilí proti izraelským Židům. Zdvihá obviňující prst a ukazuje jím na izraelské vojáky, kteří zabili toho, nebo onoho teroristu. V případě sebevražedných útočníků z dob druhé intifády je snad káravý zrak palestinské umělce zaměřen na samotné oběti, které nesou odpovědnost za to, že je někdo zabil a sám při tom zemřel.

Co je na výstavě nové...

Ne z hlediska uměleckého přínosu, ten je dle mého názoru nulový. Myslím, z hlediska antisemitismu. Výstava opět posunula o kousek dál hranici toho, co je pro evropskou veřejnost akceptovatelné. Otevřeně totiž ukazuje, jak jsou teroristé oslavováni v palestinské kultuře a Francouzům to nevadí. Abyste rozuměli: předchozí výstavy a jiné počiny tohoto druhu, které jsem ve Francii viděl, zůstávaly u výše popsaného selektivního vidění teroru. Neukazovaly, že teror sám je v Palestině veřejně oslavován. Tato výstava jde „o krok dál“. Oslavování terorismu v Palestině hrdě ukazuje, nezakrývá ho. Je to jedno ze stěžejních témat fotografií. Čili: francouzský divák vidí, že teroristé jsou ukazováni palestinské mládeži jako hrdinové, že jejich činy nejsou odsuzovány ale obdivovány a přesto mu to nevadí.

 

Jelikož mě to vadí, vytvořil jsem na facebooku takovu virtuální odezvu. Výstavku svých vlastních fotografií z Ramallahu a palestinského venkova, kde také ukazuju, jak jsou v Palestině oslavováni teroristé. Ale dle mého názoru je tato oslava násilí špatná. Evropské země se k této kultuře terorismu nemají přidávat a schvalovat ji, ale kritizovat ji.

Kritika bez odezvy...

Jediný, kdo se ozývá, jsou francouzští Židé a izraelská média. Organizace francouzských Židů CRFI ve svém prohlášení potvrzuje, že na výstavě jsou oslavováni zejména teroristé z Brigád mučedníků Al-Aksá, brigád Izz ad-Din al-Kassam a Lidové fronty pro osvobození Palestiny, což jsou vše organizace považované EU za organizace teroristické. V podstatě tu chybí jen Islámský džihád. Jednou z celebrit je Khalil Marshoud, velitel brigád Mučedníků al-Aksá v oblasti Nábulusu, kterého zabila izraelská armáda při cíleném útoku v roce 2004 (v době druhé intifády). Tento hrdina byl zodpovědný za řadu útoků proti izraelským civilistům. Dalším oslavencem je Osama Buchkar, pachatel bombového útoku na tržiště v Netanji 19.5. 2002, při které zranil 59 lidí a zabil tři. Což je srovnatelné s počtem obětí z nedávného útoku v Bostonu, ale to lidumilné Francouze asi nedojímá.

Předseda organizace francouzských Židů CRFI Roger Cukierman napsal už 5. června dopis ministrovi kultury Filipettimu, kde si stěžuje na tuto výstavu a poukazuje na konkrétní teroristy oslavované touto výstavkou. Podíváte-li se na web, zjistíte, že výstava se dočkala silné kritiky, byť ne ze strany francouzské veřejnosti, ani ze strany francouzských intelektuálů, politiků či umělců. V Izraeli ji odmítá i levicový Haaretz. Přesto se dodnes nic nestalo. Žádná omluva, zrušení výstavy, nebo nějaký jiný ústupek ze strany ministerstva kultury či vedení muzea se neobjevily. Antisemitismus se vyplácí, i když jde o oslavu vrahů. 

Zde je možno si stěžovat: email na ministerstvo kultury: musees@culture.gouv.fr

O výstavě: http://honestreporting.com/outrage-paris-museum-glorifies-palestinian-terrorists/

Umělcova hompage http://www.ahlamshibli.com/

Výstava: http://www.jeudepaume.org/index.php?page=article&idArt=1774&lieu=1&idImg=1892

Moje výstava na facebooku: https://cs-cz.facebook.com/pages/Ivo-Cerman/370550266335476

oběti z útoku na pizzerii Sbarro , Jeruzalém, 9. 8. 2001

izraelské oběti teorru: http://www.youtube.com/watch?v=eBZhjlY5lQ0

Autor: Ivo Cerman | středa 3.7.2013 11:13 | karma článku: 21,82 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.