Právo sudetských Němců na sebeurčení

10. 10. 2018 9:03:34
Odpověď Dr. med. Karlovi Borde, Oberkirch, který mi namítá, že Češi upřeli sudetským Němcům právo na sebeurčení a sebereflexe je pro ně cizí slovo. Ale nejen jemu...

Právo na sebeurčení v přirozeném právu znamenalo právo obyvatel státu vybrat si formu státu, ve kterém žijí (ius formam rei publicae determinandi), tj vybrat si mezi aristokracií, monarchií a demokracií. Neznamenalo to právo jazykově definovaného národa či menšiny na libovolném území odtrhnout se od libovolného státu a vytvořit si vlastní stát.

Vynalezl právo na sebeurčení Wilson?
Takto formulované právo jazykově definovaných menšin se neobjevuje ani ve Wilsonových mírových požadavcích, ani ve Versailleské mírové smlouvě. Wilson ve svých 14 bodech žádal pro „peoples of Austria-Hungary“ možnost co nejširšího samostatného rozvoje (autonomous development). Přičemž „a people“ i „nation“ v angličtině znamená národ, ve smyslu celek obyvatel jednoho státu.
Formulace takového práva není vyslovena ani v upřesňující Lansingově nótě z 23. 10. 1918, kde se ve skutečnosti praví, že soudcem v otázce požadavků národů Rakousko-Uherska („peoples of Austro-Hungary“) již nemůže být prezident USA, ale že je mají tyto národy posoudit samy a vláda Rakousko-Uherska musí jednat s nimi. I v tomto případě „peoples“ může znamenat obyvatele zemí, z nichž se skládá Rakousko-Uhersko, a ne jazykově definované menšiny, které by mohly každá formovat trpasličí státy.

Ve versailleské smlouvě není nic o tom, že by se právo na sebeurčení mělo chápat jako právo libovolných jazykově definovaných menšin vyhlašovat svoje státy. V čl. 82 se stanoví, že hranicí mezi Německem a Československem má být „stará hranice“ Rakousko-Uherska a Německa. Odvolává se tedy na argument hranice historických českých zemí, ne na hranici etnického německého osídlení. Tento princip se opakuje i ve smlouvě ze St.-Germain. Ve versailleské smlouvě dával čl. 85 Němcům možnost volby státnosti, jenže ne v tom smyslu, že by se každý, kdo se sebeurčí jako Němec, mohl se svým statkem odtrhnout od ČSR, ale v tom smyslu, že se měl odstěhovat do Německa, s právem podržet své vlastnictví v ČSR.

České pojetí „národní rovnoprávnosti“
K absurditě hnané právo na sebeurčení, jak jej prezentovali sudetoněmečtí a slovenští separatisté, by při své realizaci znemožnilo existenci fungujícího státu. Český národní program 19. století požadoval národní samostatnost v rámci historických hranic českých zemí, ne „právo na sebeurčení“ kdekoliv, kde by se vyskytla česky mluvící menšina.
Vyjádřil to již Karel Havlíček Borovský v článku Slovanská politika: „ne snad, že bychom chtěli všude, kde několik Čechů bydlí, neb v každé vesnici odtržené české míti české zřízení vládní, způsob to, kterým Ostdeutsche Post a Deutsche Zeitung a jim podobní lidé chtějí v Rakousích rovnoprávnost národní přiváděti ad absurdum a činiti ji nemožnou.“ (Slovan č.5, 17. 7. 1850) Právo na národní samostatnost („národní sebeurčení“) hnané ad absurdum, bylo tedy od počátku požadavkem německým, ne českým.

Zrazená autonomie?
Takto absurdně vyhrocené pojetí práva na sebeurčení nemohla realizovat ani Československá republika, která po svržení monarchie hledala i nové pojetí místní samosprávy. Slib vlastního sněmu pro Slovensko, který byl vysloven před vznikem státu v pittsburské dohodě z 30. 5. 1918, by ale zavazoval stát, že musí vnitřně ponechat členění státu na země. Navíc Slovensko nebylo ani v Uhersku žádným administrativně vymezeným územím ("zemí").
Řešením pro svobodnější samosprávu mělo být obnovení krajů (žup), což by spojilo českou i slovenskou půlku státu a zemské členění by učinilo zbytečným. Nastolení krajského zřízení však zabránili čeští nacionalisté z národní demokracie a lidovci.
Výsledkem bylo hybridní uspořádání, kdy na Slovensku župy byly zavedeny, zatímco v českých zemích bylo zavedeno zemské zřízení. Německy obývané oblasti pohraničí netvořily historický celek ani historicky, ani zemsky. Nezdar župní reformy nebyl v žádném případě nějakým plánovaným českým spiknutím. Slovenský sněm se sice nevytvořil, ale při obsazování míst v nejvyšším soudním a politickém aparátu se braly ohledy na Slováky tak, aby zde byli zastoupeni.

Hitler jako ochránce práv
S nástupem nacismu v Německu a přiznáním Henleina k "německému světonázoru" v Karlovarském programu (24. 4. 1938) se požadavek "autonomie" pro Sudety rovnal požadavku, aby v rámci demokratické ČSR existovala totalitní enkláva, kde by neplatila individuální občanská práva a kde by se vládlo podle nacistické ideologie. Na to upozornil Beneš během zářijové krize.
Argument o porušení práva Sudetských Němců na sebeurčení uplatňoval Hitler ve svých projevech ze září 1938. Ale může soudně uvažující člověk tento argument přijmout? Vždyť Hitler pomlčel o tom, že jeho říše anulovala základní práva z výmarské ústavy již od r. 1933, záhy přistoupila k internaci levicových politiků do koncentračních táborů, od září 1935 zavedla norimberskými zákony degradaci Židů do druhořadého postavení, záhy na to v prováděcím oběžníku z 3. 1. 1936 rozšířila toto opatření na Romy a v létě 1938 přistoupila k vyřazování Židů z veřejného života, boření synagog a odeslání asi 15 tisíc Židů do koncentračních táborů.
A tato nacistická říše vystoupila v září 1938 jako obránce práva a rozumu proti "násilnickému Československu", které individuální občanská práva respektovalo! Nacisté se přitom opírali jen o demagogickou tezi, že nad tím vším stojí "právo na sebeurčení" jazykově definované německé menšiny v blíže neurčených správních obvodech...
Navíc se zdá, že ne všichni Němci z pohraničí souhlasili s tím, že je pro ně kolektivní sebeurčení důležitější, než individuální občanská práva. Proč asi mezi uprchlíky z pohraničí po Mnichovu byla i řada Němců? Sebereflexe je třeba z obou stran a největší chyba v této debatě spočívá v tom, že se odhlíží od toho, že nešlo jen o střet národů, ale i o střet dvou koncepcí práva a státu: totalitního a demokratického.

Dr. med. Karl Borde reagoval na článek Popírání Mnichova (aktualne.cz 5. 10. 2018),

Autor: Ivo Cerman | středa 10.10.2018 9:03 | karma článku: 27.28 | přečteno: 1394x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 291 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 110 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 174 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 324 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...