Only poo’s. Co přivezla Greta Thunberg Americe?

22. 10. 2019 9:33:02
Do Ameriky přivezla plachtu s nápisem "Unite behind the Science" a kyblíček s nápisem "Only poo ́s". Které z hesel je výstižnější? A co tam vlastně dělá? A proč už je za zenitem?

Všichni jste už asi slyšeli, že klimaticky neutrální cesta Grety Thunbergové do Ameriky byla tak trochu velká šaškárna, protože kdyby každý jezdil přes oceán v luxusních jachtách, způsobila by takto pojatá masová doprava mnohem větší zátěž přírodě, než když tam lidé létají v low-cost letadlech. Navíc se pak sedmičlenná posádka měla vrátit do Evropy také letadlem...

Cesta po plachtou vědy

Ovšem cesta do Ameriky byla mnohem větší snobárna, než by se z našich médií mohlo zdát. Jak vlastně Greta přišla k luxusní jachtě? Půjčil jí ji princ monacký Pierre Casiraghi, který jí k tomu poskytl i svůj sedmičlenný tým, který jej obvykle za peníze doprovází při jeho sportovních plavbách kolem světa. Cestu za boj pro klima sponzoroval ještě jeden boháč, německý developer Gerhard Senft. Všichni známe velký zájem developerů o ochranu přírody, takže se tomu nebudeme divit...

V čele posádky stál německý jachtař Boris Hermann, který před naloděním televizím oznámil, že plavbu koná, protože všechno se musí změnit. Náš způsob života (tj. váš způsobe života, ne jejich), ten systém (tj. demokracie), zkrátka všechno. Nicméně jachta vyplouvala z Anglie a i tentokrát se tam Greta (i posádka) museli z Evropy nějak dostat, a určitě to nebylo klimaticky neutrální cestou. To je další zajímavý detail. Některé noviny, třeba Business Insider, nebo The Rising, totiž zveřejnily těžko uvěřitelnou zprávu, že Greta Thunbergová pojede do Anglie ze Švédska, a to vlakem! Vážně nevím, jak jsou silní v zeměpise, ale to je přeci nesmysl. Navíc fakt, že tato zpráva byla v různých novinách zveřejněna v takřka stejném znění, svědčí o tom, že šlo nejspíš o tiskovou zprávu Gretina týmu, kterou novináři nekriticky opsali.

Cesta měla velké poselství. Nešlo jen o to dát zbytku sobeckého lidstva morální vzor a ukázat jim, že jezdit do Ameriky klimaticky neutrálně je možné, šlo i o politické poselství. Za tímto účelem byla jachta opatřena dvěma nápisy. Nápis „Unite behind the Science“ zdobil plachtu, která loď poháněla kupředu, nápis „Only poo ́s“ tedy „jenom hovínka“ zase zdobil kyblíček, do něhož Svatá Greta a princ monacký vykonávali velkou potřebu.

A nevyčítejte mi, že obojí cituji, protože sama posádka oba nápisy široce medializovala. Nápis na plachtě byl hrozbou Trumpovi a výzvou lidstvu. Měl ukázat správný směr nové lepší společnosti pod praporem vědy. Hned po příjezdu do New Yorku 28. 8. 2019 řekla švédská šarlatánka novinářům důležitou radu pro prezidenta Trumpa: „Listen to the Science – Naslouchej vědě.“ O jaký vědní obor jde? Prostě věda, VĚDA, VĚ-DA. I určitý člen u slova „science“ vyjadřuje, že má jít prostě o jednu všeobjímající vědu, která vysvětlí vše, ale hlavně klima a navazující politické změny. Z vědy s velkým -V- chtějí tito lidé, kteří vybízejí mládež, aby nechodila do školy, udělat nové náboženství. Kbelíček s nápisem only poo ́s zase členové posádky ukazovali kamerám, aby vyvrátili řeči o luxusní jachtě a doložili, jakou oběť Greta přináší klimatu. Dva týdny bude kakat do kbelíčku... No, po provedení ekologických změn asi mnoha lidem nic jiného nezbude, ale bude to napořád.

Hledá se nová Greta

A ptáte-li se mě, který z obou nápisů lépe vystihl poselství Grety Thunberg Americe, tak určitě ten druhý. Greta jela do Ameriky v situaci, kdy opravdu nemá, co říct. To sice neměla od začátku, ale při svém prvním představení světu v Katovicích v prosinci 2018 měla její slova působit naléhavostí, protože je prý pronášelo dítě – only a child. Celá kampaň, jak ji ve své knize vytvořila její ambiciózní maminka, byla založena na protikladu nevinnosti dítěte a zkaženosti dospělých. Měla ukazovat, že dítě poučuje dospělé, že svou vnitřní čistotou pochopilo jednoduchou a prostou věc o nutnosti chránit klima, a dospělým, kteří se dosud starali jen o peníze, otevřelo oči. Všechny projevy svaté Grety pořád dokola omílaly toto jednoduché schéma. Nicméně teď jela Greta do Ameriky náhle jako „16letá teenagerka“ a těžko se hledá nějaký nový argument, proč by jejím neuvěřitelně trapným projevům měl někdo naslouchat.

Ve skutečnosti ovšem měla na mále už v Katovicích, protože je narozena v lednu 2003, takže v prosinci 2018 měla do 16. narozenin jenom měsíc. Je zábavné sledovat, jak mediální šmejdi z jejího týmu hledají pro svou zrůdičku nějakou novou image, zároveň se křečovitě snaží vracet ji do úlohy „jenom dítěte“.

Ovšem právě projev v OSN 23. 9. 2019, který měl být vrcholem jejího turné, byl pro jistotu návratem do role dítěte. Trapnost této pózy nešikovná herečka zdůraznila tím, že svůj „upřímný projev od srdce“ nedokázala říct zpaměti, takže své spontánní věty musela přerušovat koukáním do papíru. „Ukradli jste mi dětství“ – pauza – „jak se opovažujete“ – pauza – „staráte se jen o peníze“ – zase pauza. Přitom měla zřejmě za úkol vyjádřit upřímný hněv kroucením horní částí trupu a mračením, což ovšem vypadalo, jako by si na luxusní jachtě uhnala nějaké střevní potíže.

Co vlastně dělá v Americe?

Řada ochránců klimatu na internetu oprávněně řešila, proč tam vlastně jela osobně, když mohla svůj projev v OSN říct přes kameru. Ano, u normálního člověka bychom chápali, proč tam chce být osobně, ale tady je řeč o mluvčí hnutí, které má extrémní požadavky na změnu života, na konec individuálního cestování, a to vše kvůli tomu, že to ničí klima. Navíc jednání v OSN bylo až od 20. 9., tak proč tam musela být už v srpnu?

Ukázalo se, že odpověď na tyto otázky dává nejlépe facebook Grety Thunbergové, kam samozřejmě nepíše příspěvky sama, je to takový oficiální facebook této firmy. Tam lze najít aktuální zprávy o tom, kde v Americe je, kde bude mluvit a samozřejmě u toho už neřeší, zda se po USA a Kanadě přemísťuje klimaticky neutrálně. Z facebooku zjistíte, že tam nejela jen kvůli jednomu jednání OSN v New Yorku, ale že tam má naplánované turné demonstrací, na kterých ukazuje svůj obličej a hledá nové image. Nejprve byla 12. 9. na demonstraci ve Washingtonu (pěkná dálka z New Yorku!), pak 18. 9. převzala od Amnesty International titul Velvyslankyně svědomí, pak měla projev v kongresu USA a teprve pak se konal dlouho anoncovaný týden klimatické akce 20.-27.9. s projevem v OSN. Tehdy se prý dle Gretina týmu uskutečnilo 5225 klimatických demonstrací neboli stávek po celém světě, jichž se prý zúčastnilo 7 milionu lidí. Už by jim konečně měli odevzdat moc a neprodlužovat to! Greta také vyslala na facebooku vzkaz disidentům, kterým by se globální tažení proti demokracii nelíbilo: „If you belong to the small number of people who feel threatened by us, then we have some very bad news for you: ‪This is just the beginning. Change is coming - like it or not.“

Pak Greta prohlásila, že pojede směrem na jihozápad přes Ameriku, až dorazí na další zasedání COP 25 v Santiago de Chile, což bude v prosinci. Jelikož jejímu týmu asi nelze úplně věřit, vyrazila místo toho do Montrealu v Kanadě a pak do Chicaga, kde měla demonstraci 3. 10., pak do Denveru v Coloradu (?!) a pak znovu do Kanady. Teď v pátek 18. 10. byla na demonstraci v Edmontonu v Kanadě. Zřejmě ani teď její tým nevěří, že by na ty pochody někdo přišel o víkendu. Ale uvažte ty vzdálenosti! To by neuskákal ani mistr světa. A vezměte v potaz, že se na tom podílí tým lidí, kteří se přemísťují také. Kde berou tihle lidé drzost někoho poučovat o zatěžování přírody přehnaným cestováním? Oni jsou si v kampani jistí, že všichni ostatní létají jen na dovolenou... Není tohle šaškárna?

Kampaň v USA je dobrá aspoň k tomu, že viditelně ukazuje propojení s demokratickou stranou. Al Gore se podílí na práci klimatické COP, dělá s Intergovernmental Panel on Climate Change, spoluorganizoval ono zasedání v Katovicích v roce 2018, kde ji představili světu. Před odjezdem do USA se Greta sešla v Británii s kongresmankou Alexandrou Ocasio Cortez, která je údajnou autorkou ekologického programu Green New Deal. Jejich setkání bylo zachyceno v neskutečně snobském rozhovoru, který s nimi udělal levicový časopis The Guardian. Můžete si to přečíst na internetu, ale radím vzít si předtím pytlíky na blití. „It’s such an honour to meet you!“ Greta: „Thank you so much for standing up and offering hope to so many people...“ atd.

Ano, prý jsme se díky Gretě dověděli hodně o klimatu, co jsme dřív nevěděli. Víme, že klima má tendenci zhoršovat se, když se blíží nějaké volby. Nejdřív to byly parlamentní volby ve Švédsku, pak volby do Europarlamentu a teď to budou prezidentské volby v USA. To jsem dřív vážně netušil. A za odhalení této souvislosti vděčíme VĚDĚ – the Science!

ODKAZY (jsou v blogu)

- projev v OSN https://www.youtube.com/watch?v=v33ro5lGHQg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR36apBnAsdb8RLHfPyUlJQpHB6tWdvSuT1wONI8NqYntiJQAqEewCYcdYs

- projev v Montrealu https://www.youtube.com/watch?v=n0bqG1GzlHU&fbclid=IwAR2EoExrNY0QB8-WA6kFCSbcTcR7F5BGXyWQhgdiylrp5B0bB8QZsk-Cj7Q

Autor: Ivo Cerman | úterý 22.10.2019 9:33 | karma článku: 22.57 | přečteno: 436x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 179 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 245 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...