Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Represe a dezinformace tyrana Prymuly

Chce zajít až k úplnému zákazu vycházení, a přitom vychází z dezinformací o viru, optimismu o vakcíně a nepravdách o chování obyvatel. 

Mediální logika Babišova týmu vede k tomu, že represivní opatření dávkuje a stupňuje. Uplynulý týden ukázal, že ani vytvoření Ústředního krizového štábu v čele s náměstkem Prymulou neznamená konec této politiky. Babiš představil prof. Prymulu jako neutrálního vědce, aby vzbudil dojem, že řízení akce přebírá odborník, který přejde k věcným opatřením. To se nesplnilo.

Prymula začal hrozit ještě represivnějšími opatřeními, včetně úplného zákazu vycházení. Přitom se opírá o dezinformace, které zveličují škodlivost viru, a zároveň šíří mezi lidmi stejně dezinformační optimismus o brzké léko-vakcíně, která hrozbu ukončí. Pokračuje i přesouvání viny za neúspěchy, tentokrát na veřejnost. Pod hrozbou koronaviru budeme žít dlouho, minimálně do léta, a tomu je třeba nastavit karanténní pravidla, aby se v tom zároveň dalo žít. Zastavit vpád viru včasnou karanténou se totiž nepodařilo. Místo tchajwanské cesty jdeme čínskou cestou. Pod záminkou, že jde o krátkodobá opatření se u nás udržuje represivní politika, která šíření viru nezamezí, ale zato ničí lidem živobytí a upevňuje Babišův autoritativní režim.

Dezinformace o dlouhém působení viru

Ve středu 18. 3. Prymula rozšířil dezinformaci, že koronavirus na plastech vydrží až 48 hodin, na papíru 24 hodin. Vycházel přitom z krátké rychlostudie, která byla v Německu vyvrácena už dva dny předtím. Ve 14. dílu pravidelného podcastu veřejnoprávní NDR poukázal virolog Christian Drosten na to, že jde o rychlostudii, která nesděluje, jaké množství materiálu bylo naneseno na povrch, a proto jsou její závěry o dlouhodobé infekčnosti viru neseriózní. I američtí odborníci poukázali na to, že studie nepotvrzuje, že by infekčnost viru trvala tak dlouho. Podotýkám, že dle Christian Drostena kapénky viru ve vzduchu vydrží infekční maximálně 20 minut.  (Jde o tento článek v New England Journal of Medicine  publikován jako preprint 13. 3.; u nás tuto studii rozšiřuje dokonce SZÚ zde, anebo Frekvence1 zde.) 

Optimismus

Ve čtvrtek 19. 3. se Prymula předvedl národu v  pořadu ČT24 „Země v nouzi, aneb kudy dál“. Zde byl jen jedním z pěti hostů, akademických lékařů různých disciplín, nicméně byl samozřejmě jako předseda ÚŠK nejdůležitějším. Rozhodně nebyl nejhroznějším, protože nejhlubší dojem musel na každého udělat psycholog Štěpán Vymětal, který tvrdil, že epidemie koronaviru vytvoří novou lepší společnost, bude to naděje... Něco podobného prohlásil v Německu nevkusný komik Christian Brandes, který za to byl u nás kritizován. Vymětal to řekl vážně, a nemínil to jako vtip.

Podstatné je, že v pořadu byla moderátorem a Prymulou rozšířena optimistická informace, že „teď“ a „v tuto dobu“ bude do Čech v rámci experimentální léčby dovezen zázračný americký lék remdesivir, který bude nepochybně účinný a sám Prymula zde řekl, že pak bude možno omezující  opatření odvolat. Kdy? Pokud to má být „teď“, tak to asi bude hodně brzo.

ČT tím navázala na předchozí politiku, kdy ze spektra současných snah sleduje pouze americkou společnost Gilead Sciences, protože tam ve vedení pracuje Čech Cihlář.  Tato společnost vyvíjí lék remdesivir. ČT nemluví třeba o německé společnosti Curevac z Tübingen, která spolu s Institutem Paula Ehrlicha vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Curevac odhaduje, že by vakcínu mohla mít na podzim. Z toho, co vím, má remdesivir být lékem, ne vakcínou, a o jeho účincích vyslovili odborníci pochybnosti např. zde. Živit v lidech naději, že účinný lék bude už „teď“, je nerealistické.

Tohle není sprint, ale maraton. Tomu je třeba přizpůsobit politiku, protože v takovém režimu, který máme teď – v restrikci a s chaotickým vedením – nelze žít až do léta nebo dokonce do zimy. 

Veřejnost nedodržuje karanténu?

Ačkoliv ve čtvrtečním pořadu zaznívala patetická chvála národa, prohlásil Prymula v pátečním rozhovoru pro Právo, že lidé prý karanténu nedodržují. Pokud to bude pokračovat, zavede úplný zákaz vycházení. Vnímám to jako další snahu svalit vinu za neúčinnost opatření na někoho jiného než Babišovo vedení.

Vždyť lidé dělají, co mohou. Ulice se vyprázdnily a lidé dodržují svépomocí i nařízení o povinných rouškách, i když jich je nedostatek. V situaci, kdy kvůli Babišovi nedostatek ochranných prostředků i pro zdravotní personál, mi toto vyhlášení připadá jako hazard. Lidi si šijí roušky sami, někdo dokonce z trenek a z dámských vložek. Nevíme, jestli jsou účinné, vedení o tom nepodalo žádné instrukce, ani návod, jak se chovat, ale lidé se snaží.

Na to přišla pohrůžka, že zakáže vyhlašovat v obchodech slevy. Způsobují prý návaly lidu a znemožňují regulovat čas nákupů pro důchodce. Buď se důchodci bojí, že při čase od 10.00 do 12.00 jim ostatní vykoupí slevy, nebo se ostatní lidé bojí, že při čase od 7.00 do 9.00 zase vykoupí všechno důchodci. Tak ty slevy prostě plošně zakážeme, a je to! To je absurdní. Bydlím na okraji Prahy blízko několika hypermarketů a obchodních center. Lidi se v nich hromadí pod dojmem různých nekoncepčních nařízení Babišovy vlády, které v nich vyvolávají obavu, že přijde nějaký zákaz, omezení, které jim nečekaně zabrání nakoupit. Zůstanou bez prostředků. V Globusu lidé kupují produkty, které jim dle jejich představ pomohou dlouhodobě přežít bez nákupů. Kupodivu je to zejména hořčice, rýže, droždí a toaletní papír. Neptejte se proč. Jo, když už jsou v Globusu, koupí si i něco ve slevě, ale vinit z jejich návalů slevy je obracení logiky.

A pak přišly během pátku likvidační pokuty. Policie začala obyčejným lidem dávat pokuty 10 000,- Kč za to, že se na ulici objevili bez roušky. Ano, byli to případy trucujících lidí, ale pokuta 10 000,- Kč je vskutku trochu moc. Navíc je v otevřeném prostoru minimální pravděpodobnost, že byste někoho nakazili, a ÚKŠ nedal žádné pokyny, jak mají roušky vypadat, aby byly účinné. Roušky mají smysl hlavně v uzavřených prostorech.

K vyhrocování opatření vybízejí ale i senzacechtivé noviny. Tentýž den vyšel na seznamzprávy.cz manipulativní článek Josefa Mačího o tom, že „polovina lidí nedodržuje karanténu“. Titulek vypadal, jako by polovina obyvatel republiky nedodržovala současnou karanténu. Ve skutečnosti jde ale v článku o to, že podle sledování kreditních plateb polovina lyžařů, kteří se do 6. 3. vrátili z Itálie, nedodržovali čtrnáctidenní karanténu, která na ně TEHDY byla uvalena. Je dost velký rozdíl, jestli jde o celkové obyvatelstvo, nebo jen o „italské lyžaře“.

Kdo šíří poplašné zprávy?

Prymulovy výhrůžky inspirovaly neznámou ženu, aby v pátek v noci umístila na internet zvukovou nahrávku, kde říká, že podle její známé, jejíž maminka prý pracuje „na ministerstvu“, bude úplný zákaz vycházení určitě vyhlášen. Policie ji hledala - včera se sama přihlásila -  a má být obviněna z šíření poplašné zprávy. Ale proč prosím vás? Vždyť poplašné zprávy rozšířil sám Prymula!

blog: Stane se karanténa ohniskem nového právního řádu?

Autor: Ivo Cerman | neděle 22.3.2020 10:35 | karma článku: 30,84 | přečteno: 1913x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.