Nebyli jen vlasovci

27. 05. 2020 10:10:07
Za květnového povstání bojovaly u nás proti Němcům armády mnohých národů. Komu dalšímu postavit pomník?

V dobách nedávno minulých vyvolávalo senzaci už jen pomyšlení, že naši vlast osvobodila nejen Udatná sovětská armáda, ale i armáda USA. Ani letos ale nenazrál čas, aby se mluvilo o tom, že nás osvobodily i armády dalších států. Navíc zmiňme, že kromě Plzně se americká armáda dotkla i Českých Budějovic - osvobození města ale nechali Sovětům. O vlasovcích, kteří byli dřív zamlčovanou senzací, se mluvilo už po sametové revoluci. Nechápu, proč je teď kolem toho znovu takový povyk. Podivme se raději nad tím, že nebyli jedinou cizineckou jednotkou, která přeběhla od Němců k českým povstalcům.

Neznámí osvoboditelé z Rumunska a Polska

Kromě Sovětů a Američanů se na osvobození podíleli i Rumuni a Poláci. V případě Rumunů to byl výsledek poněkud vychytralé politiky, kdy tento náš bývalý spojenec nejprve přešel k Němcům a když to s nimi začalo vypadat špatně, vyvolali v srpnu 1944 převrat a přešli na stranu SSSR. Společně s 2. UF maršála Malinovského pak putovala rumunská královská armáda na Slovensko a odtamtud potom přes Moravu až na Vysočinu. Došli až do Humpolce. Rumuni měli sice hlavně koně, ale kromě toho měli i tankovou armádu, která putovala přes Moravu do Tábora v jižních Čechách.

Po celou dobu ovšem podléhali sovětskému velení a bojovali jako součást 2. UF. K domácímu obyvatelstvu se prý nechovali moc dobře a ti na ně nevzpomínají v dobrém. Zda mají pomník v Humpolci nevím, ale v Brně je pohřebiště 1569 rumunských vojáků na Ústředním hřbitově. Kdysi se uvažovalo o stavbě pomníku, ale nevím, jestli ho zrealizovali.

Poláci k nám přišli ze severu, z Německa. Byla to tzv. 2. polská armáda, která byla vytvořena hlavně z rekrutů ze sovětského záboru. Patřili k nim i zbytky nekomunistické Zemské armády a také polští komunisté. Do čela byl Sověty postaven komunista Karol Swierczewski, který se ale vojensky příliš nevyznamenal. V Lužici umožnil Němcům dosáhnout na samém konci války, v dubnu 1945, posledního vítězství, když se jim podařilo tankovým útokem dobýt zpět Bautzen/Budyšín. Při bojích v Lužici padla většina polské armády, takže do Čech postoupil jen skromný zbytek. I oni podléhali sovětskému velení, bojovali jako součást 1. UF maršála Koněva, a jelikož i oni měli jen omezené úkoly, směli dojít nejdále do Mělníka. Na Prahu táhnout nesměli, ale jednomu tankovému oddílu, který ztratil spojení, se podařilo dojet přes Líbeznice až do Ďáblic u Prahy (součástí Prahy je až od 1968). Už to vidím: starosta Miloš Růžička by měl postavit pomník „prvnímu polskému tanku-osvoboditeli“ a pak jet do ruské televize sprostě urážet Rudou armádu! Je zvláštní, že to ještě neudělal, místo zahraniční politiky se stará o urbanismus...

Přeběhlí Maďaři a Rakušané

Také vlasovci měli méně známé paralely. Na samém konci války, 8. 5. 1945, se partyzánům na Vysočině podařilo zaskočit nebo přesvědčit oddíly maďarských vojáků, kteří následně přešli na jejich stranu a zahájili boj s Němci. Bylo to u Kaměniček (dnes Pardubický kraj). Šlo o celé 2 střelecké divize, 26 000 mužů, tedy více než měli vlasovci. Pomohli aspoň ochránit region před ustupujícími frontovými oddíly. Nicméně podle jiných zpráv se maďarské divize rozpadly a k partyzánům přešla jen část. Partyzáni převzali hlavně jejich zbraně.

A konečně tady je ještě kuriózní případ z vojenského letiště v Hradci Králové. V těžké okamžiky 7. 5. 1945 se zde vzbouřili rakouští příslušníci Wehrmachtu a zabránili letadlům ve startech proti českým povstalcům. Poté, co odtud vzlétly bombardéry, aby 7. 5. pokropily vzbouřené Holice u Pardubic, došlo Rakušanům, že Němci hodlají prolévat krev až do konce. S pomocí ručních granátů, seker a kladiv začali ničit letadla, aby už nemohla startovat k novým útokům. Jejich zásah byl účinný a další lety nacisté skutečně neprovedli. Pomník určitě nemají a ČT o nich dokument nenatočí. Leda by to bylo tajemné, nebo krvavé.

Autor: Ivo Cerman | středa 27.5.2020 10:10 | karma článku: 28.99 | přečteno: 991x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 26.71 | Přečteno: 643 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1654 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 290 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9235 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 14.13 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.66 | Přečteno: 219 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.67 | Přečteno: 634 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.48 Průměrná čtenost 2432

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...