Schwarzeneggerovy city a Křišťálová noc

13. 01. 2021 21:49:38
Ozvala se salonní levice mezi republikány. Na Schwarzeneggerově videu si můžeme ukázat, jak se prefabrikují zprávy, překrucují dějiny a že vnitřní problémy USA začaly dávno před Trumpem.

Ve svém životě prý Schwarzenegger udělal tři zásadní rozhodnutí: první bylo, když si v roce 1978 nechal kvůli bikinám provést depilaci intimních oblastí. To prohlásil při své kandidatuře na guvernéra v roce 2003, a tato kandidatura byla jeho druhým nejtěžším rozhodnutím. Třetím bylo pondělní video, v němž se vyprázdněnými reklamními frázemi opřel do Trumpa a tragikomickou událost na Kapitolu přirovnal k tragickému pogromu na Židy při Křišťálové noci v listopadu 1938. Nerozbili jen sklo v oknech, ale i ideje v našich srdcích... V poválečném Rakousku prý poznal cenu svobody. Ovšem je třeba říct, že takovouto paralelou by jen potvrdil nacistickou představu o „válce proti Židům“. Protože by tím ztotožňoval útok na zákonodárce řídící velmoc s útokem na bezbranné osoby, které ničemu nevelely. Připadá mi, že si Křišťálovou noc vybral jen proto, že je to událost s výrazným názvem, který se dá marketingově využít. Jinak ta paralela moc smyslu nedává.

To video vydala agentura Reuters a postarala se o to, aby se rozšířilo skutečně do celého světa. Vydali ho u nás (novinky.cz) i v Izraeli. Stejným způsobem pro vás agentury prefabrikovaly i zprávy o útoku na Kapitol 6. ledna s představou, že jej nařídil Trump. Když jsem procházel různé podoby toho videa v různých zemích, zarazilo mě, že je všude prezentováno stejné. Nikde si novináři nedají práci s tím, aby to nějak zhodnotili, agentury jim dnes předávají prefabrikované vysvětlení i zhodnocení.

Salonní levice mezi republikány

Schwarzeneggerův případ ukazuje, že rozdělení stran v současném boji v USA se neztotožňuje s rozdělením mezi republikánskou a demokratickou stranou. Ukazuje, že „woke culture“ neboli salonní levice má své stoupence i mezi republikány. Schwarzenegger odsoudil Trumpa pro ekologické názory už v červnu 2017, když Trump vyřadil USA z pařížské dohody o klimatu. Překvapuje mě, že to asi nevědí v ČT, kde včera 12. 1. v pořadu Události, komentáře mluvil komentátor Řezníček o videu, jako by to byl počátek odvratu významných republikánů od Trumpa. Ne, Schwarzenegger je proti Trumpovi od začátku, stejně jako takřka všichni významní herci, umělci a scénáristé hororů v Hollywoodu.

Reálné problémy versus pseudoproblémy

Schwarzeneggerův případ je zajímavý také proto, že na něm je vidět, jak jsou vnitřní problémy USA dlouhodobé a jak selhali předchozí politici. Schwarzenegger vstoupil do politiky v roce 2003, když byl v referendu sesazen levicový guvernér Davis. Bylo to v době, kdy Kalifornie zažila sérii velkých blackoutů, protože její elektrická síť se nacházela v kritickém technickém stavu. To je něco, co díky zcestným představám bojovníků s klimatem asi brzo zažijeme všichni. Tehdy v kampani apeloval na pravicového voliče řečmi o tom, že díky východoevropskému původu zná cenu svobody. V Rakousku prý žil obklopen nesvobodnými zeměmi. Teď je vidět, že to s jeho pravicovým přesvědčením zas tak slavné nebylo.

Schwarzenegger nic nesplnil a po konci funkčního období v roce 2011 zanechal za sebou ohromný státní dluh. Po něm už vítězí v zemi samí demokrati a Kalifornie se stala epicentrem dnešního salonního levičáctví. Jemu to očividně nevadí. Jeho reakce na tento vývoj spočívá jednoduše v tom, že se k salonní levici neboli woke culture přidal. Mezi republikány je takových víc. Pak ovšem nebude důvod, aby občan republikánskou stranu vůbec volil. Pokud se strana bude dál vyvíjet tímto směrem, jednoduše klesne do bezvýznamnosti. Nikdo ji nebude volit.

I dnes přitom USA sužují reálné problémy. Ve Washingtonu DC jsem zažil, že ráno jednoduše vůbec nevyjelo metro. Prostě je stav metra v hlavním městě v tak špatném stavu, že ráno vůbec nedokázalo dojet do stanice. Autobusy Greyhound, se kterým jsem jezdil občas mezi městy, jsou v otřesném stavu. Okna zalepované izolepou, špinavé, děravé, nefungující klimatizace..ale komu by to vadilo? Běloši jezdí autem, veřejnou dopravou jezdí jen černoši. Na všechny tyto reálné problémy levicoví politici kašlali, místo toho se starali o boj za povinné záchody pro transgender persons, a právě proto získal hlasy Trump. Po Trumpově vítězství v roce 2016 jsem doufal, že se tyto vnitřní problémy začnou probírat, že se o tom víc dozvíme. Místo toho se levice vytasila s tezí, že Trump zvítězil jen díky ruské konspiraci. Skoro celé 4 roky se pak promrhaly zcestným hledáním špionů, doslova tím ucpali veřejný prostor, a reálné problémy se neřešily. Dnes se zdá, že levice nad realitou zvítězila.

Všechnu moc senzitivním osobám!

Ale ještě něco k té nacistické metafoře. Podle toho, co čtu na twitteru, jsou teď mezi Američany strašně populární. Levicoví novináři, umělci a anonymní dav na sociálních sítích evokují paralely s nacismem, aby ukázali svou citlivost, jež je velmi spolehlivým nástrojem pro posouzení situace.

Tato postdemokratická kultura, která se tam rodí, je hodně sentimentální. Vzpomeňme si na senátora Chucka Schummera, jak plakal v kongresu nad osudem syrských migrantů... Senzitivní osoby dnešních USA jsou lepší, než byli jejich předkové, kteří s nacisty doopravdy bojovali, oni totiž cítí zlo a neznají kompromisy. Své předky, kteří doopravdy bojovali s nacisty, označují za rasisty. Jejich senzitivita přitom spočívá v tom, že si morální úsudek konformisticky dělají podle toho, co převládá v mainstreamových médiích. Sociální sítě jim pak umožňují přispět k boji za dobro tím, že mediálně zlynčují toho, kdo se odlišuje.

K takovým senzitivním osobám patří i Schwarzenegger z nacistického Rakouska, protože – wait for it – protože pochází ze země, kde musel za svobodu rovněž bojovat. V souladu se současným sentimentalismem dojímá vyprávěním o opilém otci a o ženě, kterou viděl plakat kvůli ideálům demokracie. Ty slzy mu připomněly, co Amerika znamená pro svět... Vyznělo to tak, že levičáci hájí “ideály, na kterých byla tato země založena“. Ve skutečnosti levice i „1619 Project“ tvrdí, že základními ideály americké demokracie bylo otrokářství a rasismus. Krátce předtím v San Franciscu poničili antifa pomník Abraham Lincolna! On o tom neví? Takže ve videu se staví do role osoby, jež má díky svému původu zvýšenou citlivost na fašismus a prostě se musel ozvat, když cítil, jak fašismus sílí. Podle ohlasů na twitteru se jeho video v Americe líbilo, připadá jim „touching“. V Izraeli se jeho video nelíbilo.

Bohužel mu jeho citlivost neumožnila poznat, že ve stejný den 11. 1. 2021 zdemolovala antifa a BLM židovskou restauraci Shalom Ya ́ll v Portlandu, kde pořád ještě probíhá kulturní revoluce. Nechali tam nápisy „Murder. Land back. Free Palestine. Falaff is from Palestine.“ Je to zdokumentováno na twitteru novináře Andy Ngo. Odpůrci Židů se dnes nacházejí nejen mezi extrémistickými pravicovými blázny, ale hlavně mezi krajní levicí. V demokratické straně třeba Rashida Tlaib, členka kongresu, která v prosinci 2020 volal na twitteru po vymazání Izraele. Ti jsou společensky akceptovaní, a proto mnohem nebezpečnější. Řekl bych, že hrozbou pro demokracii, pro parlamentní stát, je tato anarchisticky orientovaná levicová kultura. Pro posouzení situace je lepší si o ní něco zjistit, a ne se dělat, jako že mě řídí city.

PS Doufám, že když označil Trumpa za „nejhoršího prezidenta v historii“, vezmou tento ostudný titul Woodrow Wilsonovi. Pak by totiž měly USA dva nejhorší prezidenty v historii, a to by byl logický nesmysl.

Autor: Ivo Cerman | středa 13.1.2021 21:49 | karma článku: 37.39 | přečteno: 1207x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...