Velká čistka v USA

4. 02. 2021 11:12:42
Nejdůkladnější zpráva o změnách a represích při nastolení vlády jedné strany. Levice vytlačuje konzervativce z veřejného života a chce si to pojistit.

Dnes se pokusím shrnout represivní opatření levicového komplexu proti konzervativcům v USA a troufám si tvrdit, že to bude nejdůkladnější zpráva, kterou k této věci v českých médiích najdete. Hned na začátku upozorním na nové instituční základy: jednak je to plánovaný zákon o domácím terorismu, který zlegalizuje občanskou likvidaci veřejně aktivních konzervativců, dále to je Department of Justice (DoJ), které bude využíváno jako hlavní vykonavatel represivních zásahů, konečně je to převzetí kontroly nad Bureau of Population Census po vynuceném sesazení jeho šéfa Stevena Dillinghama. Tím, že byl potrestán za pokus zjistit pravý stav počtu imigrantů v zemi a odlišit je od občanů oprávněných volit, bylo zabráněno jakýmkoliv dalším pokusům v tomto směru. Zůstala otevřená dvířka nejvážnější formě volebního podvodu: importu voličů z řad imigrantů, jejichž množství lze libovolně nafukovat, takže levicový režim volby nikdy neprohraje. Členské státy, které umožňují ilegální imigraci a pak sčítají občany a imigranty, dostávají navíc nárok na větší počet poslanců v House of Representatives, a v důsledku i větší počet elektorů v Electoral College. Tím převálcují republikánské státy. Ale prvním krokem k nastolení režimu je drastické vytlačení konzervativců z veřejného života a nastolení změn v oblasti svobody projevu, které probíhá teď.

Perzekuce mocenských špiček

Represe měly sice být reakcí na slavnou zteč Kapitolu 6. 1. 2021, ale ve skutečnosti začaly už předtím. Už před vlastním útokem byla 5. 1. zrušena facebooková strana skupiny Stop the Steal, která organizovala radikální část demonstrace. Pocit, že ztratili možnost vyjádřit veřejně názor a organizovat se, nepochybně přispěl k jejich radikalizaci. Stejně tak se už před ztečí mluvilo o tom, že Trumpa postaví před soud. Po zteči Kapitolu ale nastoupila reakce mnohem silnější, systémová represe, která má za cíl ukázat celou Trumpovu vládu jako zločinnou a kriminalizovat i do budoucna názorovou opozici.

Nemluvíme teď o vyšetřování účastníků zteče, ani o plánovaném impeachmentu na Trumpa, ale o tom, že za zločin je považována už práce pro Trumpovu vládu. Základy pro ospravedlnění represe vytvořily dva Bidenovy projevy. Ještě během zteče dne 6. 1. vystoupil v projevu, kde vyzval Trumpa, aby vystoupil „na national TV“. Trumpův přístup do mainstreamových celostátních televizí byl ale už předtím omezen. Trump natočil video s projevem k útočníkům, které zveřejnil na twitteru, facebooku a youtube. Twitter ho ale okamžitě smazal, jelikož prý šířil nenávist. I když v něm vyzýval k míru. Nicméně tím nebyla splněna podmínka „vystoupit v celostátní TV“ a tak se zrodila legenda, že Trump odmítal usmířit útočníky. Druhý projev měl Biden 7. 1. a v něm vydal pokyn neříkat útočníkům „protesters“, ale „domestic terrorists“, což bylo správně pochopeno jako sdělení, že se ke konzervativcům bude přistupovat s represivními zákroky, které se uplatňují proti teroristům. Biden totiž také tvrdil, že útok na Kapitol je prý logickým vyvrcholením celých čtyř let Trumpovy vlády, a tak vytvořil základ pro vinu kohokoliv, kdo během čtyř let pracoval pro Trumpovu vládu, nebo ji jako volič podporoval.

Následně Deutsche Bank, Signature Bank a US bank oznámily, že Trumpovi už nebudou poskytovat úvěr a Signature Bank mu zavřela osobní účty. I zde je třeba říct, že už 6. 11. 2020 vyzvala poslankyně Ocasio Cortez na svém twitteru, aby se začaly sestavovat seznamy Trumpových podporovatelů a spolupracovníků, aby už nikdy nemohli dostat práci. Podobné přání vyjádřil 7. 1. 2021 časopis Forbes, který zveřejnil oznámení, že bude aktivně vést kampaň proti jakékoliv firmě, která zaměstná kohokoli z tiskových mluvčích a právníků, kteří kdy pracovali pro Trumpovu vládu, protože budou předpokládat, že vše, co taková firma říká, je lež.

Stejně tak vznikly asi dvě petice žádající profesní likvidaci senátorů Teda Cruze a Joshe Hawleyho coby právníků. Hawley a skupina 11 senátorů v čele s Tedem Cruzem sepsali 2. 1., tedy před ztečí, prohlášení, že nebudou hlasovat pro schválení výsledků voleb, pokud se předtím neprovede nouzový audit. Netvrdili, že Trump vyhrál volby, ani že došlo k podvodu, ale že nedůvěra občanů v korektnost voleb je dle výzkumu veřejného mínění tak nízká, že je třeba obnovit důvěru v systém řádným vyšetřováním. Veřejná petice však Cruze označuje za podněcovatele zteče a obviňuje ho ze vzpoury a pokusu o převrat. Petice právníků, jež již není veřejně přístupná, jej obviňuje z podvracení demokracie a požaduje, aby byl vyřazen z právnické profese. Poslankyně Alexandria Ocasio Cortez a jejích 12 milionů followerů vedou na twitteru soustavnou kampaň, která Cruze obviňuje ze vzpoury a žádá, aby byl v souladu s XIV. dodatkem Ústavy zbaven mandátu. Alexandria Ocasio Cortez ještě vybičovala nenávist nepravdivým obviněním, že Cruz si prý objednal její vraždu. Zveřejnila to na twitteru, ale její účet smazán nebyl.

V té souvislosti studenti z Harvardu začali vyvíjet tlak na to, aby byla republikánská poslankyně a profesorka Elisa Stefaniková zbavena místa v Senior Advisory Committee Harvardu. Stojí za zmínku, že studenti Harvardu sepsali podobný otevřený dopis už 18. 11. 2020, tedy ještě před Kapitolem. Vyzývali v něm k vyšetřování Trumpa a jeho ministrů. Rovněž profesoři ústavního práva z Harvardu vydali 11. 1. 2021 otevřený dopis, v němž žádají proces s Trumpem. Děkan Elmendorf 12. 1. nařídil Kennedyho Institutu, aby Stefanikovou propustil ze zmíněného výboru. Tato poslankyně odpověděla dopisem, kde uvedla „The decision by Harvard’s administration to cower and cave to the woke Left will continue to erode diversity of thought, public discourse, and ultimately the student experience. The Ivory Tower’s march toward a monoculture of like-minded, intolerant liberal views demonstrates the sneering disdain for everyday Americans.“ Nicméně studenti následně vydali 15. 1. Petici „Revoke their Degrees“ (Odeberte jim tituly), v němž žádají, aby Stefaniková i senátor Cruz i další ze skupiny 11 senátorů byli zbaveni titulů a vyřazeni tak z právní profese.

Konečně 22. 1. zveřejnili knižní nakladatelé USA společný otevřený dopis, v němž se zavazují, že Trumpovi ani nikomu z jeho vlády nevydají žádnou knihu, neboť prý ctí pravidlo „Son of Sam Law“, dle kterého nemá žádný zločinec mít finanční prospěch ze svého zločinu. Jako jejich zločiny ale neuvádějí zteč Kapitolu, nýbrž „uzavírání dětí v klecích, nedobrovolné chirurgické operace na ženách a pohrdání vědou, což vedlo ke smrti milionů lidí na smrtelný virus.“

Potlačování svobody projevu

I zde se jedná jen o realizaci dřívějších plánů na omezení svobody projevu, které levičáci dlouho opakovali ve veřejném prostoru. V reakci na zteč Kapitolu byli Trump a jeho vláda zbaveni posledního nástroje, kterým mohli navázat kontakt s veřejností – sociálních sítí. Trumpův účet na twitteru byl zrušen permanentně, dále byly zrušeny účty právničky Sidney Powellové, která dělala Trumpovi obhajovatelku, Donalda Trumpa Jr, generála Mika Flynna, senátora Joshe Hawleyho, novinářky Michelle Malkin z Gateway Pundit a celé řady dalších veřejně činných konzervativců. Trump byl následně smazán z Facebooku a ze Snapchatu. Dne 26. 1. byl z twitteru celoživotně odstaven Mike Lindell, ředitel firmy My Pillow, protože psal o volebním podvodu.

Zajímavé bylo zrušení facebooku hnutí WalkAway, které sdružuje bývalé demokraty, kteří stranu opustili, protože nesouhlasí s jejím příklonem ke krajní levici. Zrušení sociální sítě Parler 10. ledna 2021 ukázalo, že ani alternativy nejsou jisté. Parler používal pro cloudové soubory servery Amazonu, ale ten jednostranně porušil jejich smlouvu, jelikož se jeho šéfové interně dohodli, že Parler šíří hate speech. Servery Amazonu ale využívá až 60% poskytovatelů cloudových souborů na světě, další jsou závislí na aplikacích od googlu, nebo Microsoftu. Big Tech, které v tomto případě postupovaly společně, tak mohou rozhodovat i o nosičích jiných společností.

Vedle těchto sociálních sítí, kam byli konzervativci vytlačeni z velkých médií, je jedinou velkou televizní stanicí na jejich straně FoxNews. Proti ní vede kampaň konkurenční CNN, která požaduje, aby FoxNews byla zrušena. Požaduje se také, aby tam žádná společnost neinzerovala, což by FoxNews způsobilo ztrátu příjmu z reklam. CNN stojí také v čele kampaně za umlčení vlivných konzervativních komentátorů, kteří operují nezávisle na youtube a jinde. Vymysleli na to skvělý slogan „freedom of speech is not the freedom of reach“. V tom ale nemají pravdu. Naopak je důležité si uvědomit, že svoboda projevu spočívá v zachování možnosti oslovit veřejnost, jinak se nejedná o veřejný projev. Přesto v neděli 17. 1. dala CNN prostor Alexi Stamosovi, bývalému obchodnímu řediteli Facebooku, aby u nich prohlásil, že by konzervativním myslitelům mělo být zabráněno v kontaktu s širším publikem. „We have to turn down the capability of these Conservative influencers to reach these huge audiences."

A není svobody projevu bez techniky, která to zajistí. Pokud tedy v 17. století zabavoval panovník v Anglii, nebo u nás tiskárny, bylo to stejně špatné, jako když se dnes brání v přístupu k serverům. V jednom rozhovoru se teď ptali konzervativního politika, a jak spolu budete teď komunikovat? „Máme emaily, a ... ještě si můžeme posílat dopisy.“

K odstavování od médií patří i sesazení ředitele Voice of America Michaela Packa dne 26. 1. 2021. Ve funkci byl teprve krátce. Pack se během krátkého funkčního období pokusil udělat z VOA znovu hlas disidentů, protože podle disidentů z Číny a Iránu se VOA pod vedením demokratů změnil v hlásnou troubu čínských komunistů a iránských mullahů. Pack odešel pronásledován špinící (smearing) kampaní levicových médií. Teď se VOA vrátí ke starým pořádkům.

Šikana a vytlačování z veřejného života

Pojednali jsme o represích vůči špičkám, o odříznutí konzervativců od veřejnosti a konečně zbývá říct pár slov o opatřeních, která mají tyto výsledky pojistit do budoucna. Zde musím říct, že v angličtině nastává rozluka slov „republikán“ a „konzervativec“. My zde hovoříme o konzervativcích, kteří představují uvědomělou názorovou opozici, zatímco zbylá salonní levice z řad republikánů bude v USA hrát asi podobnou roli jako u nás nekomunistické strany v řadách Národní fronty.

Hlavním nástrojem jsou instituční změny popsané v úvodu. K nim si ale přidejte ještě převzetí kontroly nad IRS po vynucené rezignaci hlavního poradce Michaela Desmonda (20. 1. 2021). Ředitel IRS Charles Retting rezignovat odmítl. Daňový úřad Internal Revenue Service byl za Obamy zneužit k represi proti konzervativním hnutím. Obama nařídil ředitelce IRS Lois Lernerové, aby vyšetřovala hnutí Tea Party a hnutí, jež mají v názvu „patriotic“ nebo „conservative“. Cílem bylo dokázat jim, že porušila předpisy pro nezdaněné charitativní organizace tím, že vyvíjejí politickou činnost. Pak by ztratila možnost vybírat na svou činnost peníze přes fundraising.

Peníze potřebují i normální strany a média, proto je hlavní starostí nového režimu znemožnit konzervativcům provozovat fundraising. Už před ztečí Kapitolu se jejich možnosti omezovaly za pomoci různých bojkotovacích kampaní, Trump měl při volbě také výrazně méně financí, než demokrati, nyní proti uvědomělým republikánům směřuje rozhodnutí velkých společností, že zastaví financování kongresmanům, kteří v hlasování nepotvrdili Bidenovo vítězství ve volbách. Tím mají na mysli Hawleyho a Cruzovu jedenáctku. Nicméně etablovaní představitelé univerzitní inteligence žádají zákaz celé republikánské strany. Komentátorka Washington Postu Jenifer Rubin volá v televizi MSNBC dokonce po "vypálení Republikánské strany". Paul Campos z University of Colorado souhlasí se zrušením strany. Řeči o volebním podvodu totiž přirovnal k popírání holokaustu a domnívá se, že právě tak by se k tvrdohlavým konzervativcům mělo přistupovat. Černošská feministka Loretta Ross ze Smith College veřejně tvrdí, že republikánská strana ztratila nárok na právní ochranu. Je horší než nacisti, měl by se s nimi udělat proces podobný norimberskému procesu.

Objevily se znepokojivé požadavky represí proti republikánským voličům, jež připomínají převýchovné akce proti „asociálům“, které u nás pořádala KSČ po Vítězném Únoru. Vlivná televizní politická moderátorka Katie Couric prohlásila 15. 1. v pořadu Billa Mahera na HBO, že by Trumpovi voliči měli být „deprogramováni“, zřejmě v nějakých převýchovných táborech. Další šílený návrh vyslovil právník veřejnoprávní televize PBS Michael Beller. 13. 1. se vyjádřil v soukromém rozhovoru, že by Trumpovým voličům měly být odebrány děti a poslány do převýchovných táborů. Jeho tvrzení tajně nahrál konzervativní projekt Veritas, který jej druhý den zveřejnil. Po veřejném pobouření Beller rezignoval.

Konečně levicový dav vyhledává Trumpovy bývalé sponzory a snaží se je zlikvidovat. Kongres totiž uzákonil, že donace politikům musejí být veřejné, takže to jde snadno. Teď to byl případ Cary Dumaplin, zakladatelky firmy Taking Cara Babies, která nabízela pečovatelství a poradenství v péči dítě. Poté, co se ukázalo, že kdysi darovala asi 1070 USD na Trumpovu kampaň, zahájili proti ní a jejím zákazníkům internetovou šikanu. Facebook zrušil stránku, přes kterou nabízela své služby a přes níž udržovala svou komunitu. Její firma je prakticky zlikvidovaná, navíc ji obránci slušnosti zavalili vulgaritami. Stejné likvidační kampaně se vedou proti jakémukoliv právníkovi, který přijme úkol obhajovat Trumpa v nadcházejícím procesu o impeachment.

Takže z konzervativců zbude v USA jen trpěná kolaborující slupka republikánské strany, která bude udržovat iluzi plurality. Konzervativci a konzervativní média budou – už postupně jsou – vytlačeni z veřejného prostoru. Bez komunikačních možností, bez příjmů z reklamy, bez sponzorů nebudou mít možnost efektivně oslovit veřejnost. Mnohem horší represi ale přinese připravovaný režim boje proti domácímu terorismu. Vzhledem k široce chápanému výrazu může znamenat možnost využít proti přehnaně aktivním konzervativcům všechny prostředky finanční a fyzické likvidace, které se užívají v boji se skutečnými teroristy.

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 4.2.2021 11:12 | karma článku: 48.09 | přečteno: 16549x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...