Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Silné Česko zdarma!“

Zamyšlení nad Babišovým předvolebním letákem, aneb, kdo by v tom šťoural, když to je zadarmo! Anebo platí: If something is for free, you are the product? 

Tento týden jsme se konečně odhodlali zbavit se starého dětského kola, ze kterého už obě naše děti odrostly. Žena se rozhodla, že ho dá zadarmo. Peněz bychom za něj stejně moc nedostali a za to handrkování s lidma to nestojí. „Když je to zadarmo, lidi se chovaj jinak,“ vysvětlila mi manželka. „Jo, to je pravda,“ řekl jsem si a připomnělo mi to, že musím konečně sepsat blog o Babišově předvolebním letáku, který se mi válí na křesle už od června.

Zadlužené Česko zdarma!

Ty předvolební noviny vypadají skvěle. Na titulní stránce je velký nápis „Silné Česko“ a pod tím velkým písmem „ZDARMA“. Takže „Silné Česko zdarma!“ To dává smysl. Babiš si asi taky řekl, že zadarmo se lidi chovaj jinak. Jak je to za peníze, lidi v tom šťouraj, chtěli by bůhvíco navíc. Anebo jeho skvělí markeťáci nepřemýšleli.

Já se řadím k těm, kteří si myslí, že Babiš nedělá silné Česko, ale zadlužené a oslabené Česko. „Zadlužené Česko zdarma“ by mluvnicky taky šlo, ale pak by si možná leckdo položil otázku, jestli je to fakt zadarmo, když za to platíme všichni svým zadlužením do budoucna. Z letáku se dozvíte, že dokonce dostanete zaplaceno. Ze státních peněz, ale ve prospěch kampaně Babišova hnutí. Důchodci dostanou přidáno 300 Kč nad rámec zákonné valorizace, přičemž graf ukazuje, jak rostly důchody za minulých vlád. Neukazuje růst inflace ani reálnou hodnotu důchodu. Dozvíte se, že Česko má čtvrtý nejnižší dluh v Evropě! K tomu už se grafy růstu dluhu za minulých vlád nepřidávají, protože zadluženost jsme měli nízkou dlouhodobě a vypadalo by to, jako by nízká zadluženost byla zásluha minulých vlád. Teď se náš dluh zvyšuje a zvyšuje se rychle.

Obětujte děti zdarma!

Dozvěděli jste se, že jste měli jet na dovolenou. Zasloužili jste si to, píše Babišův markeťák, a dodává, že Babiš si dovolenou nedopřeje. Bude makat. Leták nepřipomíná, že vloni Babiš taky všechna opatření na léto zrušil, zabránil opatřením proti obnovené pandemii v srpnu a na podzim po volbách pak vše vyřešil tím, že zavřel školy. Supermarkety a továrny zůstaly otevřené, neomezeně. (Ten virus se přeci sám nerozšíří! K tomu je třeba nechat otevřená místa, kam se sjíždí obyvatelé z nadregionální spádové oblasti, aby si ho pak mohli předávat a šířit dál!!) V červnu jsem nad tímto letákem předpovídal, že letos to bude stejné. Teď v září se ukazuje, že to tak asi opravdu bude.

Proč by se taky Babiš a jeho markeťáci snažili promýšlet opatření, která by prioritně udržela školy v provozu, když už si ověřili, že lidi školy rádi obětují. Hlavně když se jede v létě do Chorvatska! Hlavně když se může na podzim nakupovat v obchoďáku. (V době, kdy malé obchody musely zavírat v 20.00, měl Globus otevřeno nepřetržitě do 21.30; v létě 2021 smí být v čítárně JVK jeden člověk, v obchodu stejné rozlohy 14 lidí, v supermarketu několik set…).

To je taková Babišova společenská smlouva s národem. Že má zavření škol důsledky pro děti, že to změní, kým jsou a co z nich bude, to přeci nikoho nezajímá. Kdo by se staral o zítřek, když teď můžeme do Chorvatska?

Leták se chlubí promrháním 270 mil Kč v „doučovacích kempech zdarma“, do kterých se často vůbec nedostavily přihlášené děti. Místo toho by bylo lepší věnovat se spíš zajištění následujícího školního roku, ne?

Leták nemluví o dvou dnech placené dovolené pro státní zaměstnance po očkování, jež byly schváleny 30. 7. 2021. Bude nás to prý stát odhadem 21 mld Kč.

Pro koho je to vlastně zdarma? Peníze na tyto drahé jednorázovky se dávají ze státní kapsy, ale jejich cílem je momentálně získat voliče pro Babišovo hnutí ANO. Pro hnutí ANO je to vážně kampaň zdarma, pro veřejnost to je odložená platba, zadlužená budoucnost. 

Nedostatečná proočkovanost zdarma

Jedním z důvodů, proč se v našem Babišistánu máme obávat návratu zavíraček, je nedostatečná proočkovanost. Předvolební leták říkal v červnu, že jsme „rekordmani v očkování“. K dnešnímu dni máme 5 815 377 osob s ukončeným očkováním (zdroj: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/vakcinace-cr) To je 54,4 % obyvatelstva (10 694 480 obyvatel = 100 %). Podle expertů potřebujeme 80-90% na získání herd immunity. (https://www.muhealth.org/)

Očkování propagovala bezobsažná marketingová kampaň agentury Cesta ven, která kreativně ukazuje, za čím vším máme udělat tečku. Vůbec nereaguje na obavy starých lidí, kteří se odmítají očkovat. Navíc očkováním covid nezmizí, takže metafora o tečce za koronavirem je nahrávkou na smeč pro skeptiky. ((https://www.ceskoockuje.cz/). Praha udělala stejně bezobsažnou kampaň agentury DDB Prague, která slibuje, že se budete moci mačkat na skupinových fotografiích - https://ockovani.praha.eu/; pro Brno dělala agentura O-range) Společným rysem těchto kampaní je, že markeťáci sázejí na emotivní řeči o tom, k čemu všemu se po očkování budete moci vrátit. A co na to odmítačka-důchodkyně? „Já nikam chodit nemusím…“ Nedokázali reagovat na reálné postoje odmítačů, které se projevily během léta.

Zároveň nechala vláda bez reakce sérii článků špinícího média SeznamZprávy-Novinky.cz, které straší veřejnost zprávami o tom, co vše se stalo lidem, kteří se nechali očkovat a jak někdo, kdo byl očkován, stejně dostal koronavirus… Proč Seznamzprávy a Novinky.cz nedostaly ani jednou pokutu?

Kreslený Babišák zdarma

Pro účel letáku vznikla i animovaná postavička, jakési zhmotnění Babišovy marketingové identity. Má tílko, aby byl blíž k lidu, a brýle posunuté dopředu, aby byl podobný Babišovi. Vypadá trochu jako vlk z Jen počkej zajíci. Tenhle ale chytá voliče.

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 9.9.2021 15:33 | karma článku: 14,78 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.