Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká je Fialová ODS?

Jediná demokratická síla, která u nás může rekonstruovat liberální stát je ODS. Ale co o Fialově ODS vlastně víme? Je šedý Fiala lepšočlověk? Podobají se Pirátům?

Projdeme-li demokratické strany, dojdeme vyřazovací metodou k tomu, že smysl má volit jedině ODS. A to právě proto, že k vítězství nad babišovskou oligarchií dojde jen tehdy, pokud se podaří rekonstruovat liberální stát. „Vítězství“ v podobě přechodu pod krajně levicovou theokracii by byla prohra pro občany.

Chci ODS, ale ne Piráty

Ano, ODS mají možnost na koalici jen s Piráty-STAN, což je dáno tím, jakou situaci jim nastolili voliči. Myslíte si snad, že Sebastian Kurz v Rakousku šel do koalice se Zelenými, protože chtěl? Ne, díky masáži veřejnoprávní televize tam vyrobili Zeleným silný elektorát a nastolili situaci, kdy to bez nich nešlo. U nás jsou Piráti naštěstí jen jedna z pěti „antibabišovských stran“, ale i jejich problém se dá jednoduše řešit tím, že zvolíme ODS.

Čím silnější výsledek bude mít ODS, tím méně se bude muset ohlížet na Piráty. Problem solved.

Nepodrazí nás ODS?

Pak je tu otázka, zda nás ODS po volbách nepodrazí. Myslím, že za Fialy je ODS jiná než za Klause. Sám se snaží potvrdit přesvědčeným voličům, že se nebude opakovat situace, kdy Klaus v roce 1998 zmobilizoval voliče řečmi o zásadní křižovatce („Nalevo, nebo s Klausem“), a po volbách se spojil se Zemanem. Fialova ODS už v roce 2017 odmítla povolební dohodu s ANO i podporu vládě, protože ctila závazek k voličům (víc v historii ODS.)

Maká ODS? Koronavir a klimatické zdražování

Ale pak je tu pořád otázka, jestli ODS maká. Babiš přeci pořád říká, že opozice mu jen podrážela nohy, kecá a nemaká. Na to lze uvést tři jména současné ODS. Prvním je lékař Bohuslav Svoboda – hned na začátku koronakrize začal makat na přípravách pro obranu před pandemií. V reakci na varování ECDC se v parlamentu ptal vlády 28. 1. 2020, zda je na příchod koronaviru připravená. Chtěl včas dostat přípravu na koronavir na pořad debaty. Vojtěch mu zalhal, že vláda má milion roušek, a Babiš pak s koalicí KSČM a ČSSD zablokovali téma přípravy na pandemii. Tehdy se soustředil na levné pivo… Skutečná opatření pak přišla až v půlce března, a to bylo pozdě… Opozice nevládne, vládne vláda. Na koronavir byla ODS připravena, ale vládl Babiš. (Viz plán postupu ODS.)

Druhé jméno je Alexandr Vondra. Ten zase maká na půdě europarlamentu. Dělá tam skvělou práci, jak na poli ideové obrany proti zelenorudé kontrarevoluci, tak praktická opatření v obraně před zeleným zdražováním. (Všechny projevy lze přečíst na webu alexandrvondra.cz.) Jde na to chytře, sám se přihlásil do výboru pro životní prostředí a zdravotnictví a vypracovává vlastní chytré způsoby, jak chránit životní prostředí bez levicových zákazů a trestů. Neříká „jsem proti“, říká „jde to i jinak, třeba takhle.“ Sepsal to v sborníku Musí být ekologie alarmistická? Z roku 2020. To podstatné si můžete přečíst zde a zde.

Z včerejší debaty na ČT jsem pochopil, že ani veřejnoprávní TV asi neví, že tahle bitva se v EU už skončila. Otázky moderátorky byly mimo realitu, stejně jako ujišťování Tomio Okamury, že tomu zabrání. Už je to rozhodnuto pane Okamuro! Díky Babišovi už nás všechno závazně zavazuje. Tak špatně o tom naše ČT informovala, že sama není informovaná. (Škoda, že moderátorka nedokázala Babišovo vrtění hlavou a výkřiky korigovat..)

Zrekapituluju: V XII 2019 byl Green Deal představen, dne 15. I. 2020 schválen v Europarlamentu (s hlasy ANO), finanční balíček byl Radou EU, včetně našeho premiéra Babiše, schválen v létě 2020. Navazující Climate Law byl schválen v květnu 2021. Je dobojováno, prohráli jsme, aniž jsme se bránili, jelikož máme v čele státu Babiše. Teď už nám zbývá, jak bystře usoudil Vondra, jen snažit se, abychom z balíčku dostali , co nejvíce. Víc, než je nedostatečná základní nabídka, kterou Babiš „nevybojoval“. Naše uhelné regiony a energetika totiž budou trpět víc než u přímořských zemí a skandinávských států. Proto dělá Vondra tu „konzervativní zelenou politiku“, zatímco Babiš nedělá nic.

Neznámý profesor Fiala

A pak je tu Petr Fiala. To, že je údajně neznámý a „šedý“, je tak trochu výsledek televizního přístupu k zpravodajství o vědě. Dlouho se totiž podílel na skvělém Centru pro studium demokracie v Brně, o jehož práci ovšem veřejnoprávní média neinformují. Takže o něm jako politologovi nikdo moc neví. Stejně tak brněnská politologie na Masarykově univerzitě má výsledky, maká se tam, jen se to nedostalo do mediálního povědomí. Proto si na něj mohli dokonce z Parlamentních listů dovolit tu habaďůru, kdy předstírali, že teprve teď odhalili existenci CSDK, jež je prý Fialovým dotačním rájem! Já jsem rád, že katolicky orientované CSDK dostalo nějaké granty a nenechalo pole neziskového působení jen krajně levicovým škůdcům z Prahy.

Ale teď hlavně: je to šedý pan profesor? Chápu, že lidi se v mediálně rozděleném světě bojí, že každý Antibabiš uvažuje jako lepšolidský novinář a že by tím pádem zvolili povýšeného pana chytrého s černobílým viděním světa. Nejlepší asi bude, když se s jeho názory seznámíte přímo. Mezi jeho materiály jsem našel rozhovor Falešných proroků se najde vždycky dost  z ledna 2017. Stručně a jasně bych z něj vypíchl těchto pár vět, které ukazují, že není mimoň:

Chce ODS jako stranu „všelidového typu“

Já jsem konzervativní člověk, volič i politik. Vždy jsem takto smýšlel a jsem na to hrdý. V kontinentální Evropě nemáme klasické konzervativní strany, i proto, že naše tradice politického konzervatismu je problematická. Proto mně vždy byly a jsou sympatické politické strany tzv. všelidového typu, které dokážou integrovat voliče od prava ke středu.“ 

Nemá „mediálně správné“ názory na Polsko, ani Maďarsko

Pak si poslechneš na sjezdu CSU výbornou řeč hosta, rakouského ministra zahraničí Kurze z OVP, který mluví o migraci a problémech Evropy ostřeji a kritičtěji než Orbán s Kaczynským dohromady a CSU mu nadšeně tleská. Znamená to jediné: Evropská kontinentální demokratická pravice se pozvolna mění, musí některé věci přehodnotit, aby nadále odpovídala na zájmy, potřeby a obavy svých voličů a odrazila útok populistů a extremistů.“ 

Ví, že prospěch by měl mimo tradiční strany

U nás je nechuť ke stranám neuvěřitelně vysoká, až nad tím zůstává rozum stát. Skoro nikdo v nich není, být členem nějaké strany je téměř hanba. (…) Jenomže alergie na strany je spouštěčem rakoviny. Krize politického stranictví je krize demokracie.“ „Spasitelé v demokracii nejsou, falešných proroků se najde vždycky dost.“

V dnešní době si pravice a levice vyměnily role, z levice je strana pro snoby, z pravice strana, která brání normální lidi. Levice chce svět podrobit jednoduchým heslům, pravice brání realitu. Fialův plán „všelidové strany“ chce podobnou výměnu rolí uskutečnit i u nás. Fiala i Vondra jsou realisti i demokrati. Pokud Fiala ve volbě uspěje, posílí se tím tento směr i uvnitř ODS. 

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 7.10.2021 10:29 | karma článku: 16,76 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9326x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.