Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS má co říct, ale nemá jak. Babiš má větší dosah

Namísto hesla „Babišova drahota“ se prosadil novinářský mikromanagement. ODS vlastní média nemá a Forum24 pustí ven jen to, co projde filtrem novinářského DOBRA. 

Čemu věnovat poslední předvolební blog? Cítím na svých bedrech ohromnou odpovědnost, protože tyto volby by u nás opravdu mohly obnovit liberální stát a vrátit nás z levicové-oligarchického vykolejení. Jestli zvítězí koalice ODS. Cesta by to nebyla jednoduchá, protože babišovská oligarchie pevně ovládá domácí scénu, a levicově-zelená mediální hydra zase ovládá naše západní okolí. Pokud bychom uspěli, byli bychom izolovaní, protože „Západ“ chce přechod k levicově-zelené theokracii, kde místo občanů rozhodují „stejkholdeři“. (S hovězím stejkem to bohužel nemá nic společného..) Nepřeje si zachování liberálního státu. Měli bychom vlastní korunovou měnu a vlastní stát, kde by místo nevolených neziskovek a veřejnoprávních médií vládly pořád strany odpovědné voličům… Stálo by to za to? Stálo, bylo by to úžasné a skvělé. I kdyby to bylo jen dočasně. Občané západních zemí by nám záviděli, i když by to veřejně nemohli říct.

Rozsah Babišovy reklamy je ohromný

Právě teď to vypadá spíš na utopení České republiky pod reklamní záplavou Babišova marketingu. Ten marketing není nijak chytrý a už vůbec ne původní, je jen strašně rozsáhlý. Vítězí čistě množství, které dává Babišovi dosah, a ten právě schází občanské opozici.

Jen pro srovnání. Babiš má Mafru s dosahem 200 tis čtenářů, kontroluje spřátelené regionální Deníky z nakladatelství Vltava-Labe Press, spřátelené Parlamentní listy, na ruku mu od začátku roku šla veřejnoprávní ČT s dosahem 0,6 – 2 mil diváků, má vlastní pravidelný kanál Čau lidi na youtube, placenou reklamu na sociálních sítích vyráběnou Prchalem, bůhví kolik lidí na něj maká ve výzkumech a v komentářích. Propaguje se i v materiálech VZP, ze státních peněz si kupuje důchodce, státní zaměstnance, což opozice nemůže. Jako „ne-majitel“ Agrofertu má jisté hlasy zaměstnanců, a to není málo. Severozápad Čech je Babišův.

Během voleb zaplavil republiku papírovými letáky posílanými zadarmo do všech domácností. Jen já jsem tento týden dostal jeden Dopis pro občany, pak jsme ve schránce měli leták s Babišem jako ochráncem před Piráty, kterým se nechce makat. To jsou milióny rozeslaných pamfletů. Tři jednoduchá hesla se tak dostala ke všem občanům. Řeči o národních zájmech a boji za energii jsou přitom ukradené z programu ODS. Jeho slova z televizních diskuzí opakují doomrzení stovky (možná placených) šiřitelů spamů v emailech pro důchodce a na facebooku.

Izolovaná ODS

A co má proti tomu ODS? Noviny nemají žádné, televizi taky ne. Mají web ODS, facebooky politiků, twittery. Čtenost blogů a aktualit na jejich webech je tak 85 nebo 158 čtenářů, s videy na youtube tro není lepší. 20 nebo 50 shlédnutí není výjimkou. Na twitteru má Fiala 99,9 tis followerů, na facebooku se počet sledujcících pohybuje kol. 60 tis. Vsadili na billboardy, těch mají hodně. Zde náklady.  

V této kampani si ODS uvědomovala – aspoň z výstupů Vondry a Fialy to soudím – že lidi slyší na téma zdražování. Proto Fiala vytvořil asi koncem srpna výstižné heslo „Babišova drahota“. Namísto toho, aby v závěru kampaně duněla do všech stran „Babišova drahota“, se ale prosadil novinářský mikromanagement, který využil odhalení projektu Pandora Papers a znovu zaplavil média rutinními řečmi o tom, co vše Babiš nakradl. ODS už věděla, že na tohle Babišovi voliči neslyší, novináři z moci úřední rozhodli jinak. Zvítězila jejich pohodlnost, jejich mikormanagement, jejich rutina. Osudový omyl, který trefně pojmenoval šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš v posledním čísle. Budiž to důkazem, že někteří novináři nejsou zaslepení. Babišovi voliči se víc zatvrdí, jemu to pomůže utvrdit image pronásledovaného bojovníka „za vaši věc“.

Za dezerci novin od demokratických stran přitom nemůže Babiš, k ní došlo už před ním. Základní chyba se stala v 90. letech, když se demokratické strany vzdaly vlastních novin. Jen KSČM má „sobě blízké“ Haló noviny a ČSSD měla „sobě blízké Právo. Mafra – tedy Mladá fronta Dnes a Lidovky – bývaly sice označovány za pravicové, ale představovaly spíš takový beztvarý novinářský nihilismus.

I letos kopaly velkoplošné noviny do ODS. Lidovky a IDnes.cz vydaly třeba zajímavou reportáž z kampaně Ti, co měli přijít, nepřišli…., autora Petra Kolář. Titulek má zřejmě vrátit Babišovým posměváčkům újmu způsobenou zesměšňováním jeho alibistických řečí „o tom, kdo měl přijít, a nepřišel“. Novinky.cz z impéria seznam a sociální demokracie zase vytvořily rozhovor s Petrem Fialou, kterému daly titulek „Sázím na jednu kartu PirStan“. Proč je ten Fiala tak zaslepený, že? Proč neuvažuje o koalici s ANO, nebo KSČM? Autorkou je Dominika Jeřábková.

Mezitím se změnilo politické hřiště, vstoupily sem politické neziskovky, jejichž jednoduché recepty na DOBRO se novinářům líbí víc, než řeči tradičních stran, které musejí brát ohled na voliče a na realitu. Politické neziskovky na voliče ohled neberou. Jsou to v podstatě nátlakové marketingové agentury, které pro klienta vybudují kampaň za prosazení cíle vůči státu. Voličů se neptají. To, co nabízejí novinám, jsou v podstatě hotové mediální produkty, upravené tak, aby v nich byly konkrétní příběhy, konkrétní lidé, zdánlivě napínavé a zásadní kauzy a hlavně ten „dramatický oblouk“ mezi požadovaným DOBREM a lhostejnou společností, státem, stranami, které tomu brání. Politické neziskovky zabraly v mainstreamových médiích místo volených politických stran. Navíc vystupují i jako mravní hodnotitelé stran.

Forum 24 jako mravní filtr

Ze seznamu výstupů Petra Fialy na jeho webu vyplývá, že jediné velkoplošné médium, které jim je k dispozici, jsou noviny Forum 24. Koupil jsem si předvolební číslo z 7. 10. 2021. co tam najedeme? Rozdělení rubrik dle bývalých Lidovek, což naznačuje, že jde jen o pokračování Mafry jinými prostředky. Politika hodnocená průběžně aktivisty z hlidacipes.org.

Místo zdražování a kritiky Evropské zelené dohody tady dominují články o Babišových podvodech a předčasně jásající nad tím, že Babiš končí. Na str. 8-9 je dokonce propagační rozhovor s německým klimaaktivistou Benjaminem Pohlem, který zde nekriticky opakuje jejich dogmata o tom, že Zelená dohoda bude fungovat, protože zbytek věta se přidá a taky zde najdeme vulgární osočování oponentů. Jen ten, kdo je hloupý anebo zkorumpovaný se prý nepřidá. Jaderné elektrárny jsou prý také minulostí, nejde se k nim prý „vrátit“ (my je ještě nezrušili!), jelikož nedokážou vyrovnávat výkyvy z „obnovitelných zdrojů“, jako to dokážou elektrárny na zemní plyn. Ani slovo o nebezpečí závislosti na Rusku. Má klimatický odvrat nějaké negativní stránky? Prý jen detaily, říká Pohl. Detaily… Pachatelem rozhovoru je Vojtěch Berger z hlidaciPes.org.

Tím nával DOBRA bohužel nekončí, protože na s. 15 máme ještě seznam osobností, kterým by Forum 24 rádo dalo státní vyznamenání. Je tu proromský aktivista Kumar Wishwanata, který inicioval kampaň proti České republice, jež vyústila v proces DH versus Česká republika z roku 2007, který zotročil naše školství… to tu uvedeno samozřejmě není. Je tu navržena zaslepená levicová aktivistka Jiřina Šiklová, jež propagovala Amnesty international i po antisemitském kongresu neziskovek k Durbanu roku 2001..

Forum 24 je jen pokračování Mafry, kde je dovoleno mluvit o morálce jen bývalým chartistům – zde Petru Pithartovi. Uvnitř ještě velký portrét Karla Schwarzenberga, jehož současné výroky bohužel jen zesilují představu o mimoňství demokratické opozice.

Ano, tohle je mravní filtr novinářsky pojatého DOBRA, skrz který se z názorů ODS nedostane na veřejnost nic, co by s ním bylo v rozporu. Na formulování komplexních názorů, třeba i etických, které jsou potřeba k prolomení takových schémat, tady není místo. Taková hodnocení jsou vyhrazena lidem z neziskovek a bývalým chartistům. (Ne Vondrovi, ten píše do Konzervativních novin.) Tak vlastně novináři dávají demokratické opozici vlastní názory, budují jim falešnou identitu a lidé si pak myslí, že politici uvažují stejně jako novináři. Skutečné názory demokratických politiků se k veřejnosti vůbec nedostanou.

Autor: Ivo Cerman | pátek 8.10.2021 15:47 | karma článku: 17,51 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9326x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.