Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

Docela dobře se Ústavní soud vypořádal s absurdní situací, kdy se u Ústavního soudu domáhali zloději, aby se to, co oni ukradli, nemuselo vracet.

4 3
možnosti
Foto

Lid je zdrojem veškeré moci ve státě.

1 1
možnosti
ZU

Historický mýtus je základem církví.

2 4
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že církev nikdy nic  nevlastnila (viz publikaci katolického kněze Vrby), vše patřilo panně Marii (viz Zbraslavská kronika)  a dalším svatým, pouze sem tam nějaký kostel vlastnil sem tam nějaký kostel i s farářem, kostelníkem a kuchařkou jako příslušenství, tak zkrátka dostala nyní církev dar od české  vlády, parlamentu, posvěcený nýní Ústávním soudem. Asi všichni usoudili, že tato navěssta pro český lid natolik nepřitažlívá, že musí dostat věno, aby si jí vůbec někdo všiml.

4 7
možnosti
ZK

Z54d71e28n30a 62K40o60č87í

3. 6. 2013 20:51

Takže to komunisté sebrali paně Marii a ostatním svatým ? Oni byli zapsáni v pozemkových knihách ;-D?

7 3
možnosti
MK

Tak to Streita švihne. ;-D

6 4
možnosti
VH

Když už jsme u těch historických mýtů. Tak na základě četby původních katolických pramenů nepochybuji, že se dozvíme, že Švédi v třicetileté válce byli barbaři, a "náš" císař že uchránil za pomocí studentů jezuitů naší jeho zem. Určitě tam nebude zmínka, že Švédové jsou spojenci českých stavů. Proto daňový poplatníku uhraď výstavbu repliky sloupu, který připomíná pro naší zem tuto skvělou událost, přeci to nenecháš, aby platila společnost, která toto prosazuje.

2 10
možnosti
RH

Svedi byli rozhodne spojenci. Proto take vyrabovali Prazsky hrad a pul Prahy..  ;-D

5 1
možnosti
LS

Srozumitelně napsáno. Nicméně asi zbytečně, neboť obzor odpůrců restitucí většinou končí u Jana Husa a Bobliga z Edelstadtu.

12 5
možnosti
PP

Obzor podporovatelů církevních restitucí končí u 134 miliard. Jestliže chcete kázat o ukradeném majetku, proč chybí výčet církevního (ne)majetku, jeho stav a cena? To musel prokazovat každý restituent v tomto státě. Proč mají dostat majetek a finanční kompenzace církve, které tu do roku 1948 neexistovali nebo nepůsobili?

Ten odpor nepramení z navrácení majetku, který byl ukraden, ten odpor pramení z toho, že v podstatě nikdo nikde a nikdy (tedy ani církve, ani stát, ani nikdo jiný) nezveřejnil majetek, který k 25.2.1948 skutečně patřil církvím.

5 11
možnosti
SN

:-)  Máte to výborně zargumentované, ale ty, kteří jsou ovlivněni četbou Jiráska, Nejedlého, tendenčními filmy, a jezuitu Koniáše považují za arciďábla, nepřesvědčíte !  R^R^R^

11 4
možnosti
VH

;-DJo, ten nejobjektivnější názor na dobu třicetileté války vznikne studiem jen katolických dobových pramenů.

4 9
možnosti
VH

8-o Aha. Tak on český stát v 10. století neexistoval. To jenom proto, že německé státy se ještě nestačily sloučit v jeden celek ? A kdy vlastně měl vzniknout český stát podle "historika" ? V r. 1993 ?

A i kdyby katolická církev po r. 1620 nehrála hlavní roli v konfiskacích majetku, tak celkem ochotně brala dary od těch, kteří se neoprávněně obohatili o cizí majetek., tj. přijímala nakradený majetek. A minimálně páter Koniáš kradl knihy. Kdy katolická církev uhradí potomkům okradených tyto tisky s vysokou historickou hodnotou ?

2 8
možnosti
VH

Už jsem si to přečetl. Český stát prý vznikl v 19. století. Asi na přání Habsburků, předtím to bylo území obývané nějakými slovanskými a germánskými kmeny....

1 4
možnosti

Ještě že jste uvedl že JUDr H....zapomněl na svůj slovenský  původ....to je skutečně důležité;-);-)!!.

3 4
možnosti
RH

Vzhledem k tragikomickemu vlasteneckemu etosu, který z jeho úst zazněl, bych řekl, že je národnost podstatná.

7 4
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.