Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Váš blog je geniální, jenže si ho nepřečtou ti správní lidé a ti nesprávní ho nepochopí.R^

0 0
možnosti

Masarykuv narod?  Tak to tedy ne!  Ten pan nam totiz zadelal na vic problemu nez bylo potreba.  Prestanme ho vzyvat pojmenujme veci jak jsou.

0 0
možnosti

Jednu vec jsem zde v skoro stejne souvislosti jiz rekl. Pri vzniku prvni Ceske republiky jsme si odhlasovali v ustave vedeni statu tak, jak jsme jej meli asi 150 let. Jen cisare jsme vymenili za prezidenta. Ze to nepracovalo celych 150 let uz nikomu nevadilo. Nikdo si nepamatoval, co bylo za RU take za 1 republiky. Pani Jandova v prispevku to rekla presne. Budeme-li volit politicke strany, stejne jako tech 150 let, nikdy nic nezpravime.

Kazdy obcan musi volit SVEHO zastupce a mit moznost jej odvolat, kdyz nebude plnit to co slibil. Pro poslaneckou snemovnu zkratit volebni mandat poslance na dva roky. Prezidenta na ctyri roky. A hlavne dat dalsi casti vedeni statu moc, aby prezidenta kontrolovala. Toto jsou jen body noveho vedeni statu, ktere je nutno ucinit. Kdyz tyto kroky udelame, verim, ze mnohe nesvary ve state muzene timto odbourat. Na konec chci jen rici, ze dekuji panu Zemanovi, at jej nemam moc v lasce, ze pichl do vosiho hnizda. To nemyslim jen do politickych stran, ale i do obcanu siroke verejnosti..

0 0
možnosti

Článku nerozumím. Nechápu například jak veškeré poskládaná tvrzení souvisí se Zemanovým pokusem o prezidentský systém. Navíc je to naprosto nepravdivá teze. Max můžete mluvit o dočasné prezidentské vládě. Nechal jste si něco vnutit palcovými titulky či tvrzeními trochu pomatených lidí. K tomu by musel Zeman flagrantně porušit ústavu či lépe řečeno musel by ji z diktátorských pozic zrušit. A to tedy opravdu, ale opravdu dle mého soudu naprosto nehrozí. Jeho čas je prostě omezen do voleb, dál ne, pokud nebude výsledkem voleb totální pat, což je jen velmi málo pravděpodobné. A to, že český prezident podle síly osobnosti vstupuje do dějů - to je dáno dělbou moci a tou ústavou. Ono sice záleží na kvalitě ústavy, ale daleko více záleží na tom, jak zralá je osoba prezidenta. Nicméně žádný prezidentský systém jako hrozbu nevidím. není to možné.

0 2
možnosti

Lidé jsou unaveni svobodou?!?

To snad ne!!! Naopak. Mizí nám jedna svoboda za druhou. Nepozorovaně. Ale to hůř, o to snáze lez společnost překlopit do totality.

:-)

4 0
možnosti

Běžte už prosím s tím Zemanovým poksuem o puč do zadele.

Pakliže by vláda premiéra Tošovského nedostala důvěru, budu týdny hledat takového muže či ženu, který bude mít naději dostat důvěru. Nedostane-li důvěru, budu týdny a týdny hledat dalšího, každý z nich bude mít měsíc na vypracování programového prohlášení. Předčasných voleb se těžko dočkají ti, co je chtějí.

–Václav Havel, 23. ledna 1998, zdroj: "Havel pohrozil, že oddálí volby", Právo 24. 1. 1998

Rok 1998, vydírání sněmovny prezidentem, který vyhrožuje, že si zcela volně bude vybírat nového premiéra, protože v ústavě chybí termín. Jmenuje navíc premiérem člověka bez opory ve sněmovně. Poradcem mu byl překvapivě jistý Schwarzenberg.

Ten samý pán co nyní ječí o nacistickém puči a ústavních zvyklostech - nevím jestli se ústavní zvyklost počítá jen na patnáct let a předtím nikoliv, ale pokud bývalý ministr financí na to téma plantá něco o sto letech demokracie v československu, už se asi nejde divit ničemu.

Vlastně jednomu - proč jim to většina blogerů tak baští. Většinou je jim více než patnáct tak by si z té politiky něco pamatovat mohli.

3 1
možnosti

Přesně tak. Kalouskovi taky nevadilo, že v době Topolánkovy vlády byli půl roku bez mandátu. To jsme o ústavních zvyklostech neslyšeli ani popel...

1 0
možnosti

Demokracie je falesna modla. Lide si pletou demokracii s prosperitou, spravedlnosti  a hlavne se svobodou. Jenze on clovek muze zit svobodne i v diktature a naopak v demokracii byva casto nesvobody prehrsle. Ono vlastne i za Hitlerem stoji demokracie a za ceskoslovenskym komunismem jakbysmet. Kdyz premyslim nad demokracii a zaroven si vybavuji vetsinove nazory lidi v mem okoli, pak se toho cemu se rika "opravdova demokracie" docela bojim.

1 1
možnosti

Víte, na konec je úplně jedno, jestli byli lidé v roce 1938 nebo 1945 znechuceni korupcí a nezaměstnaností za 1. republiky právem anebo ne. O tom se dá dlouze diskutovat, jestli je skoro 1 milion lidí bez práce (a tehdy i bez dávek) příliš nebo ne. Podstatné je, že lidé znechucení byli a to tak, že se demokracie vzdali snadno a rádi. Pokud se to stane podruhé, tak moralistní řeči jsou k ničemu.

Je prostě otázka, jestli není lepší lidem nabídnout společnost laskavější a spravedlivější, a přitom demokratickou.

Než jim vykládat, že mají být rádi za svobodu a plné obchody. To je totiž taky příliš snadné řešení.

3 0
možnosti

Jistě! Společnost laskavější a spravedlivější! Ale my obyčejní neděláme legislativu!

Jistě! Může každý sám začít u sebe. Ale nesmí naši politici tlačit legislativou korupci až do posledního nejobyčejnějšího vztahu! Nesmí osvobozovat gaunery, kterým jsou zavázáni! Méně byrokratických kontrol a více občanské svobody a mezilidské vztahy na přirozené bazi!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Dobrý článek R^ :-)

Ovšem obávám se, že pro tupé tepače nešvarů otevřené demokracie nepochopitelný.

1 3
možnosti

Doporučuji si k tomuto tématu (tedy k údajné snaze presidenta Zemana uchvátit větší díl moci a nastolit prezidentský systém) přečíst článek, který vyšel v Britských listech 22. července. Dnes se zajímavé úvahy nacházejí jinde než v mainstreamových médiích, názor si udělá každý sám.

http://www.blisty.cz/art/69383.html

..."Politické strany opustily svojí roli dobrovolných asociací, které reprezentují, spojují a prosazují zájmy občanů, ale naopak začaly sloužit svým vlastním mocenských zájmůmspojených skontrolou státu a jeho zdrojů. Na rozdíl od Putinova Ruska, kde je centrum moci v Kremlu, je centrum moci v českém případě stále vparlamentu (resp. ve stranickémkartelu),což umožňuje hru na vládu a opozici a na „volnou soutěž politických stran“,která ale vedeprovoliče k neexistenci skutečných alternativ...."

 Takže možná by trochu přistřihnout křídla neškodilo...;-)

4 0
možnosti

Samozřejmě. V této zemi demokracie není a nikdy nebyla. Poslanecká sněmovna je naplněna lidmi, kteří neplní své volební programy. Jak může být demokracie, když poslanci neplní to, co slíbili plnit?

3 1
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.