Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Prilis nechapu autorovu zaujatost osobou IK a projevenou osobni zasti. Demokracie by mela byt arenou stretu kultivovanych nazoru a stejne kultivovanych diskusi. Nebudu hodnotit autorova subjektivni hodnoceni, ale zareaguji na nektere fakticke nepravdy a nektere myty zminene v clanku:

1) IK neni zdravotni sestra, ale porodni asistentka s plnou "kvalifikacni" registraci (neplest s registraci tykajici se materialniho, technickeho a personalniho vybaveni, ktera je mimo jine predmetem dvou rizeni proti CR ve Strasburku). Porodni asistentka je ze zakona opravnena SAMA BEZ INDIKACE LEKARE vest spontanni porod.

2) IK zadne mezery v zakone nevyuziva. Kazdy pravnik Vam potvrdi, ze uplne kazde jednani osoby je soud povinen vylozit dle stavajicich predpisu. I jednani IK u inkriminovaneho porodu je zapotrebi posuzovat podle urcitych predpisu, a posouzeno bude. To, co se Vam nedari rozslisit, je, podle JAKYCH predpisu se to ma posoudit. US jasne rekl, ze kriteria lex artis pro domaci porod proste nemuzou byt nemocnicni postupy postavene a priori na posuzovani patologii. Navazu-li na Vas, pak odbornost se nerovna zaujatosti, ale odbornosti na JINOU lekarskou oblast.

3) Pokud jste necetl prislusny znalecky posudek, pak jsou Vase zavery nutne mylne. Mozna, az jednou budete mit spor se sousedem - meteorologem spor ohledne svodu jeho destove vody na Vas pozemek, budete urcite souhlasit, ze Vas spor budou rozhodovat jeho kolegove a znami s odkazem na nepredvidatelne meteorologicke pomery v CR, nota bene pote, co si takovy zaver odhlasuji ve svem profesnim krouzku.

4) Lekari i porodni asistentky maji stejnou odpovednost, stejne jako ridici tramvaje nebo historici. Pokud pochybi (cili porusi lex artis, coz je presne uhelny bod pripadu IK), necht je hnan k odpovednosti jak lekar, tak porodni asistentka. IK nikdy netvrdila, ze presumpce neviny pro doktory neplati.

Kazdopadne, nez zacnete priste dstit siru na kohokoliv, zjistete si relevantni fakta.

2 0
možnosti
MS

Pokud vím, tak základním termínem je přrozený porod, a není už tak podstatné, zda se odehraje doma či v nemocnici. Rozumným kompromisem by bylo umožnění přirozeného porodu s předem vybranou kvalifikovanou porodní asistentkou v porodnici. P. Koenigsmarková postrádá také tuto možnost. Tím by se naplnila drtivá většina oprávněných požadavků odpůrkyň porodů v nemocnici v jejich současné podobě a vyloučilo by se klíčové riziko domácích porodů. Zbylým fanynkám domácích porodů by už prakticky nezbyla racionální argumentace.

Nicméně dnes je možné si vzít k porodu 2 lidi, takže dula tam může být pro podporu, i když porod nemůže vést.

2 0
možnosti
JS

ona občas perlí... volné citace .. dovedu rozeznat všecno manuálním vyšetřením před a při porodu, co se v porodnici detekuje přístroji....   Vyšší riziko porodu doma je daní za svobodné rozhodnutí (to jistě domarodičkám říkají dopředu, že ano).

Postupovala jsem podle svého nejlepšího vědomí (při resuscitacvi inkriminovanébho  dítěte) - to ale bylo velmi odlišné od doporučených a užívaných postupů  odborníků.... místo resuscitace propleskávání mimina v době, když už dávno nedýchalo.... na to taky jistě upozorní předem domarodičky, že ano.... a mnoho dalších perel.

O porodech některé ženy hodně bájí a lžou, Velmi je občas jiný průběh situace sledovaný neutrální osobou a následné líčení makou kamarátkám....

Na základě těchto bájí + sektářského zaujetí  tkzv porodních asistentek podporujících domácí porody + podpora hysterické samozvané ligy na ochranu práv(- nikdo ji nevolil a vyslovují zse za všechny) vzniká nesmyslý tlak na stát pro finanční blaho asistentek nebo pro jejich sektářské či jaké ukojení.

3 0
možnosti
TH

Ten kdo si zvolí porod doma upřednostní pohodlí před bezpečím dítěte,je to každého volba,ale měl by za ni být odpovědný.

2 0
možnosti
KN

K94a16r35e43l 16N30o70v88á28k

16. 9. 2013 12:03

Ať si každá žena rodí kde chce a jak chce.

A pokud je to třeba i šílená šarlatánka, stále je to jen a jen její věc.

Stát do toho nemá co strkat rypák.

1 4
možnosti
MR

Když si někdo chce doma kuchat slepák,je to jeho věc.U porodu by mělo být na prvním místě bezpečí miminka,respektive snaha co nejvíc omezit možná rizika a mít dostupnou pomoc v řádech sekund.

,což u domácích porodů fakt není.

7 1
možnosti
EJ

Paní je příliš sebevědomá a arogantní. Ten, kdo s ní bude chtít rodit, je zodpovědný za sebe a své dítě. Nelituji tu rodinu, která o dítě přišla, byla to jejich volba a s rizikem museli počítat.Zajímalo by mě jen kolik se vybralo peněz na vyhlášenou sbírku. Několikrát jsem dostala mail, kde prosili " kolegyni" o finanční pomoc na zaplacení vyčísleného dluhu. Protože s jejím přesvědčením nesouhlasím, neposlala jsem nic. Jsou jiní potřebnější.RvRv

4 2
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.