Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Klíček k řešení toho, kdo všechno přispěl k osvobození Prahy, je odpověď na otázku, kdo osvobodil Kolín.

A také je nutné vzít do úvahy znění rozkazu generála Schoernera z 5. května, z něhož nevyplývá, že by se chtěl dostat co nejrychleji k Amíkům:

"Podle rozkazu vůdcem jmenovaného státního vůdce a vrchního velitele branné moci, velkoadmirála Dönitze, je důležité pokračovat v boji co nejdéle, dokud nejcennější němečtí lidé nebudou v bezpečí.

Po splnění tohoto úkolu je mým záměrem vás, moji vojáci, organizované a hrdé přivést zpět do vlasti. Tuto obtížnou úlohu může velení splnit pouze s poslušnými a bojeschopnými jednotkami."

A ve prospěch koho vlastně působili vlasovci, pokud vezmeme do úvahy aktivity sovětského agenta poručíka Sokolova, který měl například žádat o vyslání poslů k Vlasovově armádě, aby se vrátila do Prahy na ochranu před ustupujícími divizemi Schörnerovy armády.

0 0
možnosti

Děkuji za fakta, která jsem většinou neznal.

2 0
možnosti

J49a19k78u54b 57Š86o31l59c

27. 5. 2020 11:32

Vzhledem k tomu, že to byla válka světová, tak Prahu osvobozoval každý, kdo bojoval proti státům Osy. Úcta patří všem, ale pro mě jsou největší hrdinové civilisté v okupovaných zemích, kteří se zúčastnili odboje. V podstatě neměli po šest let vteřinu klidu. V každé následující si nejen pro ně, ale pro celé jejich rodiny mohlo přijít gestapo. Pro mě nepředstavitelný tlak, já bych toho schopen nebyl.

6 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS