Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V článku se píše:

„Po blogu „O české vině za holokaust“ žádala řada čtenářů, abych své kritické poznámky k mezinárodní knize o dějinách českých Židů zveřejnil ve vědeckém periodiku. Vyslechl jsem je, a proto v posledním čísle Českého časopisu historického vyšel v listopadu obsáhlý recenzní článek „Nad knihou o Židech a českém nacionalismu“ (ČČH 2020/3).

Zdroj: https://ivocerman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=762318

Autor má zřejmě pod tou řadou čtenářů na mysli mne. Já jsem jej ovšem nežádal, nýbrž jsem kritizoval ventilování odborného sporu v blogu na idnesu. A stejná kritika platí i pro tento autorův článek. Jak původní tak i tento dnešní článek je tendenční, nevěcný a nerespektující historická fakta a jeho nosnou myšlenkou jsou osobní invektivy.

0 0
možnosti

Velmi dobrý a užitečný článek, nenechte se tou sebrankou odradit.

1 0
možnosti
Foto

To by mne teda zajímalo, jestli vůbec konkrétně víte, koho a proč označujete slovem „sebranka“.

0 0
možnosti

kurňa, chlapi, jděte spolu na pivo

1 0
možnosti
Foto

J61i61ř71í 42K84i47n62d63l

12. 12. 2020 13:27

V říjnu 1941 prezident Beneš sepsal podrobný článek popisující československé plány pro poválečné uspořádání v Evropě. Beneš prohlásil: „V budoucnuby ochrana menšin měla tvořit především obrana lidských demokratických práv a nikoli práv národnostních. Menšiny v jednotlivých státech již nikdy nesmí získat status mezinárodně uznávaných politických a právních jednotek, jež by se mohly opět stát zdrojem nepokojů. Na druhou stranu je nutné umožnit vystěhovalectví z jednoho státu do druhého tak, aby se národnostní menšiny mohly sjednotit s vlastním národem v sousedních státech, nechtějí-li žít ve státě cizím.“ Beneš došel k závěru, že Židé pokud chtějí po válce zůstat v Československu, musí přijmout československé podmínky a asimilovat se nebo integrovat do hlavních slovanských národů. Pokud se budou hlásit ke svému židovství, jako národnostní skupina se musí vystěhovat do Palestiny. Tím se podle Beneše zbaví svého komplexu méněcennosti. Rovněž prohlašoval, že Židé nejsou národ a jedině emigrace z nich učiní národ. Židé, kteří zůstanou, musí projít velmi důkladným procesem asimilace. Během rozhovoru s Chaimem Weizmanem řekl, že židovský majetek se bude muset stát majetkem státu. Odebrat majetek Čechoslovákům a vrátit jej Židům je nemožné. Když byl otázán, jak mohou Židé mluvící německy za Mnichov, odpověděl: „Menšina jako menšina.„ Po válce bude Československo jenom Slovanskou zemí.

0 0
možnosti
Foto

J54i90ř54í 53K23i59n62d58l

12. 12. 2020 13:27

Po válce se nevrátilo 260 000 Židů... Vrátilo se 50 000 až 60 000 Židů. Ti museli po utrpení v koncentrační táborech a na pochodech smrti, složitě prokazovat svoji loajálnost k našemu státu, ale původní majetek už jim nebyl vrácen. Beneš trval na tom, že náš stát bude po válce bez menšin. To se líbilo komunistům, kteří prohlašovali, že je nutné se zbavit židovských pijavic. K odsunu do Německa bylo připraveno 2 000 Židů. To vzbudilo obrovský odpor židovských organizací a států západní Evropy a USA. V září 1946 vydala americká armáda v Německu rozkaz vracet do Československa všechny vlaky, ve kterých budou Židé. Naše vláda na základě tohoto tlaku vyhošťovací příkaz odvolala.

2 1
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.