Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GK

pravo na bydleni neni nemecky vymysl ale mate ho ukotveno zde: Článek 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech.

0 0
možnosti

S článkem vcelku souhlasím. Sílící krajní levice v západních zemích je naprosto zřetelná a bohužel je tolerována v intelektuálních kruzích. Už totiž chybí srovnání. Dokud tu byl Sovětský svaz a jeho satelity, bylo možné levicové výstřelky okamžitě konfrontovat. Jenže třicet let je dlouhá doba. Marx byl pomýlený filozof, který poškodil západní civilizaci i levicové hnutí. Jeho filozofie je ovšem svůdná a jistě bude mít i nadále hojnost následovníků.

Jenže je tu i druhá strana, a ta v USA (nejen tam) sílí také. Když člověk sleduje některé zaryté příznivce Donalda Trumpa, neubrání se srovnání s fašistickými hnutími v první polovině 20. století. Trumpův bývalý poradce Bannon obdivuje Mussoliniho. Jiný poradce mu radí, ať prostě vyhlásí stanné právo a zruší výsledek voleb. Trumpovi příznivci podnikají násilné akce proti těm, kteří posuzují platnost hlasů. Množství Trumpových příznivců věří v nebezpečné konspirační teorie a někteří by chtěli pozastavit platnost demokratických principů, dokud ono spiknutí nebude zničeno. Tyto tendence jsou také extrémně nebezpečné pro demokracii a rozhodně je nelze pomíjet. Jakkoli se považuji za pravičáka a marxismus v jakékoli podobě za nebezpečnou a veskrze škodlivou ideologii, tak nelze přivírat oči ani před pravicovým extremismem. Ani si nemůžeme gratulovat, že tady to nemáme - stačí sledovat příznivce mladého Klause či Okamury, popřípadě různé proruské weby. I lidé, kteří jsou přesvědčeni o svém demokratickém smýšlení, píší texty proti liberální demokracii.

Co se může stát? Situace se může vyhrotit stejně jako ve 30. letech 20. století. Vlivem hospodářské krize původně okrajové extrémistické ideologie získaly obrovské masy příznivců. A mnohých zemích to bylo, kdo z koho. Německo, Španělsko... U nás jsme za Druhé republiky rychle spěli k fašistické diktatuře (jakkoli jsme si předtím namlouvali, že jsme veskrze demokratický národ) a po hrůzách nacismu naopak zvítězila krajní levice. Tu krizi už tu mimochodem máme.

0 1
možnosti

Proboha, proč Gretu neignorují? Prostě bych na ni nereagoval. Ostatní je prostě jenom stará dobrá extrémní levice. U Grety je to ukázka mediální reality, v níž žijeme.

1 0
možnosti
Foto

Na ČSFD získal film o Gretě 20%! Typický blockbuster! ;-D

0 0
možnosti
OD

Útok na kolegu v branži mediálně nezabral, tak zkusíme obvyklou Volkshysterii, to zabere.

Pane, vy jste nadobyčejný duševní chudák...

0 2
možnosti
JP

Nemůžete brát všechno doslova. Mně spíš vadí taková ta česká skepse a odpor ke všemu novému, byť to nové nemusí být vždy to správné. Důležité jsou trendy ve vývoji a nové poznatky. S rostoucím počtem obyvatel planety a hlavně s rostoucí spotřebou "na hlavu" je logická otázka udržitelnosti tohoto vývoje i vlivu na změnu klimatu. A bez vědecky zdůvodněných regulací se to neobejde, i když vývoj ukáže jako vždy některé omyly. Ale utopií je "čistý" kapitalismus, který možná ani nikdy nebyl. A ta česká skepse a remcavost nás vede pouze k zaostávání.

1 1
možnosti

Hlavně je zajímavé, že jakkoli je největším současným problémem přelidněnost, a s tím související ničení životního prostředí (arizace, eroze, likvidace původních ekosystémů, obrovské množství odpadků, aj.), největší závazky na sebe mají vzít bohaté země. Ty ostatní to berou tak, že bohatí je vykořisťovali, tak ať to teď zařídí. Ale to je nebezpečná levicová ideologie. Navíc si pak na oběť hrají i takové země jako Turecko, které rozhodně nebylo žádnou obětí a v době, kdy se teprve utvářely evropské říše, Turecko jednu takovou veleříši úspěšně zvětšovalo, což mimo jiné vedlo i k dokončení úpadku islámské civilizace (úpadek započal útokem Mongolů, Tamerlána a nakonec Turků). Přesto máme mít my na bohatém Západě pocit viny za chudobu celého světa.

2 0
možnosti
Foto

Takže jediný pořádný kapitalismus je zřejmě už jen v Rusku a v Číně ;-D;-D;-D

5 1
možnosti
JR

J15a29n 14R30á77ž

20. 12. 2020 19:04

Opět dávám karmu!

3 0
možnosti
Foto

Bylo by z metodologického hlediska zkoumat vše uvedené z hlediska téze: svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

0 0
možnosti
JR

J17a37n 71R20á77ž

20. 12. 2020 19:09

Tradiční dogmata demokracie, jako je toto, se už staly jen utopistickou představou pro ideistické snílky. .

0 0
možnosti
JL

Před civilizací nefungoval stát jako zaopatřovací systém, ale člověk se musel spolehnout na příbuzné, že ho nějak zajistí v době nemocí, invalidity nebo stáří. Máme stát, civilizace už je neuvěřitelně chytrá a bohatá - a vědci a učenci vymýšlejí pořád jak to zdokonalit. Až to úplně zdokonalí, bude asi konec světa...

5 0
možnosti
Foto

Kmenové války to bylo to pravé ořechové.

0 0
možnosti
Foto

Übermenschen - to už tady jednou bylo. Ti Němci jsou snad nepoučitelní. To je nějaký dědičný hřích či prokletí.

5 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.