Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DC

Koukám, že zde panuje hrubé nepochopení amerického a specificky wisconsinského trestního práva. Tož dovolme si drobnou exkurzi. Vražda (murder) podle trestního zákoníku státu Wisconsin z roku 1956 (§ 940.XX) zaujímá 3 stupně. Vraždou 1. stupně je to, co si v Evropě normálně představíme jako vraždu - tj. plánované nebo aspoň vědomé usmrcení jiné osoby. Vraždou 2. stupně je vražda v afektu či z omluvitelných příčin, taková ta rvačka, po které jeden nevstane, abych uvedl jeden příklad. Vražda 3. stupně je definovaná tak, že pachatel spáchal jiný trestný čin, v jehož důsledku zemřel někdo jiný (a ne nutně oběť původního tr. činu). Vraždou 3. stupně jsou např. (na což je ve Wisconsinu nedávná judikatura) vinni gansteři, kteří se dostanou do přestřelky s policií, která pak zabije jejich "spolubojovníka" (oni páchali tr. čin v jehož důsledku zemřel člověk, tedy oni jsou vinni jeho vraždou). Vraždou 3. stupně je i smrtelná autonehoda, kterou způsobíte např. hrubým porušením dopravních předpisů (např. řízením v opilosti). Tedy, co se týká státu Wisconsin, jakmile pácháte cokoli trestného (nebo alespoň přečin či přestupek), v čehož důsledku zemře člověk, jste vrah, jste souzen jako vrah, a jdete do vězení pro vrahy.

V případě Chauvina tedy konkrétně jeho obviněním bylo "2nd degree unintentional murder", které se v jeho konkrétním případě týkalo "nepřiměřeného zákroku", čili zákroku policisty, při kterém "nepřiměřeně" ohrozil život objektu zákroku. Čistě teoreticky by v tomto paragrafu měl být jedno výsledek (ale myslet si o tom můžeme své), tj. i kdyby Floyd po zákroku vstal, Chauvin mohl čelit stejnému paragrafu. Pak tam byl "2nd degree manslaughter", což v tomto konkrétním případě odpovídá českému "neposkytnutí pomoci", jako policista byl povinován okamžitě poskytnout pomoc Floydovi, jakmile odpadl, což neudělal (je to na videu). 3rd degree murder spáchal vázaně na oba výše zmíněné prohřešky pouze na základě faktu, že Floyd v důsledku jich opravdu zemřel. Tedy je to vrah.

2 0
možnosti
JT

Zpravodajství ČT - aneb výchova rasistů v Čechách.

Přesně tímto přístupem nám černochy ještě více zprotivíte.

3 0
možnosti
LH

O uvedených skutečnostech se ze zkorumpované a zaprodané ČT, vedené podvodníkem nikdy nedozvíme...Skvělý příspěvek! Díky. R^

5 0
možnosti
LT

prostě byl uznán vinným z : neúmyslná vražda druhého stupně ; vražda třetího stupně; a zabití druhého stupně - zbytek jsou plané kecy...

4 7
možnosti
LH

Tvoje kecy jsou plané a hlavně pozor, aby ti v kebuli něco neruplo...;-D

0 1
možnosti
JH

To je teda článeček.;-D

Ještě by v těch nesmyslných jazykových pseudorozborech neměl pan Cerman zapomenout, že neomarxistická krajně levicová prodemokratická ČT už roky a roky sorosovsky manipuluje českou veřejností seriálem Murder, She Wrote, který záměrně překládá jako "To je vražda, napsala", zatímco správně republikánsky je to "To je neúmyslné zabití nebo možná oběť zemřela tak nějak sama od sebe, napsala". ;-DR^

7 10
možnosti
LH

Cerman ti šlápl na kuří oko?

2 0
možnosti
MG

Je třeba si ujasnit pár věcí:

Za první, Chauvin byl obviněn i shledán vinným z vraždy druhého stupně, nikoli prvního, a dosud jsem nenarazil na médium, které by hlásilo cokoli o vraždě prvního stupně. To si autor vymyslel pohádku, aby se pak mohl předvést, jak ji argumentačně rozbije.

Vražda druhého stupně se definuje jako úmyslná, ale ne předem promyšlená. Tedy jako vražda z náhlého rozhodnutí, tzv. z afektu.

A za druhé, je třeba chápat, co v právnické mluvě znamená slovo "úmyslný". Není to totiž jen předem racionálně naplánovaný a promyšlený čin, ale i jednání, jehož následek pachatel měl a mohl očekávat a byl s možností, že ho způsobí, srozuměn. Tedy lidově řečeno, když víte, co můžete způsobit, ale je vám to jedno. A to byl tenhle případ, nikoli úmysl jak ho chápe autor.

9 14
možnosti
PM

P23e32t13r 58M38i23c94h35l

23. 4. 2021 9:37

jestli to nemůžete dohledat tak tady máte slova kongresmanky Maxine Waters: “Oh, no, not manslaughter. No, no, no,” Waters said. “This is guilty for murder. I don’t know whether it’s in the first degree, but as far as I’m concerned it’s first degree murder.”

9 0
možnosti

Děkuji za skvělý rozbor.

14 1
možnosti
MV

Akorat skoda, ze je tam spousta chyb. Autor osocuje ct z jednostranné reportaze a pak udela to same, kdyz rekne jen cast, co se mu hodi.

4 6
možnosti
JV

Mě úplně stačila videa z akce. Ten samozvaný "Judge Dredd" si nezaslouží nic jiného než shnít v base.

2 20
možnosti
JU

To buďme ještě rádi, že nejste Judge Dredd vy...

16 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.