Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě sklerotický doplněk:

Přiznačnost v poslední větě předposledního odstavce vše osvítila a vyjasnila.

1 0
možnosti
Foto

Ten titulek mi připadá příliš náborový a méně realistický.

1 0
možnosti
PK

Velmi kvalitně napsáno, hodně čtu o dění ve státech a bohužel a jsem z toho velmi smutný, s vašim textem musím souhlasit.

A hlavně mnohému od doby co jsem pryč nerozumím a tak mi zůstala jen láska k NFL a mému týmu z Philly.R^R^

0 0
možnosti
Foto

V USA se na rozdíl od nás o vnitřních problémech píše dost natvrdo. A to platilo po celou dobu existence USA. Z našeho pohledu se to musí jevit, že jde o nejpříšernější zemi na světě. Problém by nastal, kdyby se o těch problémech psát přestalo.

2 0
možnosti
JV

Velmi zajímavé čtení! Mě zaujala taková maličkost, autory toho rozkladného projektu jsou jacísi američtí novináři z jedněch novin, u nás se toho chopili rovněž novináři, podobného zaměření, jako ti z USA. Novináři, nikým nevolená skupina lidí, manipulují dějinami i současností, mnoho lidí jim věří a tleská jim, jací jsou oni kabrňáci. Není to pro svět poněkud nebezpečné?

1 0
možnosti
EH

Lepší vojenský silná USA než silná Čína a další diktatury. Jenže USA je za zenitem. Lidstvo čeká další restart.

0 1
možnosti
JM

J90a11n 68M77a47r79e65k

13. 8. 2022 21:02

Za zenitem? Jak to víte? Jen papouškujete otřepaná modní klišé.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Ivo Cermane. Vas clanek je pravdou o dneni Unie Spojenych statu. Kdybych mel jeste pomoci k vysledkum tohoto utlumu, byla by nutnost brozury minimalne.

Je snad dobre se zminit ceskym obcanum par skutecnosti. Ano, podle historie, tato lod priplula. Byla majetkem Anglie, co by mocnosti jak v Africe tak na uzemi Severni Ameriky. Nebylo mnoho emmigrantu v te dobe, tak byla snaha mit pracovniky pri pestovani a zpracovani bavlny.

S rostoucim hospodarstvim, vznik Spojenych statu byl dalsi krok v historii otroku.

S porovnanim s nasim uzemim, ten rok 1776 byl pod vlivem Marie Terezie. Nevolnictvi a robota se muze take pocitat jako otroctvi. Pohyb obcanu nebyl skoro povolen, protoze o osobach na panstvi rozhodovala aristokracie.

Pri vzniku teho Unie, prisel dokument zvany Ustava. Ten mluvil o svobode obcana v teto Unii. Otazka cernochu byla v Kongresu diskutovana mnohokrat. Takovy velikani, jako Washington a Jefferson vlastnili otroky. Jeffersonuv potomek s otrokyni jeste dnes zije. Ty diskuze se tahly v Kongresu a byly cim dal tim tvrdsi. Sever, prumyslovy, chtel tento system zrusit. Jih, co by bavlnarska velmoc, byla proti. Zde vznikla soukroma iniciatyva pro cerne obcanstvo (svovodne) k odstehovani zpet do Afriky. (American Colonization Society v roce 1821) Dokonce zde bylo koupeno (odebrano) uzemi a vznikla republika Liberie. Je v Africe dodnes. Mnoho tech cernych odeslo. Vsak uvazme. I otroci meli sve rodine historie a nechteli se delit. Take nevzdelanost byla pricinou stejne jak neznamo.

Valka Jih proti Severu ukoncila ve Spojenych statech otroctvi. (1867). Otroci ztratily praci i obzivu. Nechavali se najimat presne temi byvalymi majitely. Zde prisla druha etapa hruz pro cerne. Pro udrzeni urcite discipliny, vznikla organizace Ku Klus Klan. Je nutno rici, ze trval az do 1963. Martin Luther King a jeho organizace, predlozila presny navrh uprav a ty byly prijaty. Jenze......??!!

3 0
možnosti
JL

Pokracovani

Kazda spolecnost ma tu radikalni cast, ktera narusuje beh statu v urcite linii. Kdyz se vsak dostane tato radikalni skupina pod zastitu silne politicke strany, nastava ta hrozba, ktera muze znicit vse, co se budovalo pres dve stoleti.

Snad je dobre se zminit, co muze udrzet tuto spolecnost dohromady. Je to zakladni vzdelani vsem, co je pravdive. Hlavne celit radikalum proti jejich retorikam. Take ucit vsechny a cerne predevsim, umet byt svobodny v prospech sobe samim. "Latino" obcane to nachazeji a stavi se do rad budujici to nove.

Snad na konec podekovani tem sesti obcanum noveho statu s vedoucim, 35 letym pravnikem, jmenem Madison, za sestaveni Americke Ustavy 1787. To je dokument, ktery stale drzi Spojene staty v celku. Jak dlouho bez druhe obcanske valky, nemam poneti. Ta nerovnost v justici podle clenstvi v politicke strane je den ze dne citlivejs a horsii. Prichazi ideologie, kterou USA neznala. Az do roku 1932, kdy to zde zacalo.

Dekuji za pozornost.

4 0
možnosti
Foto

Velmi dobrý text. Díky. Osobně jste napsal přesně to, co považuji za největší současný problém USA. Je jen otázkou času, kdy se naplno projeví. A obávám se, že to bude formou narůstající anarchie progresivistů a ulice.

8 0
možnosti
Foto

Klid. Ono se z vnějšku něco jeví jako děsivé, ale uvnitř je to duté jak svého času pan Topolánek (dle Klause).

0 1
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,12
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.