Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Znovusjednocení s Ruskem jim otevřelo dveře ke svobodě. ;-D;-D;-D;-D To je blábol.

0 0
možnosti
Foto

. V roce 1712 Orlyk v manifestu evropským panovníkům napsal: Kozáci mají za sebou právo lidské i právo přirozené, jehož jednou z hlavních zásad je, že národ má vždy právo protestovat proti útisku a dožadovat se navrácení toho, co mu bylo odebráno nespravedlivě a s převahou síly. Mezinárodní právo vyžaduje poskytování pomoci v krajních případech, kdy jsou občané utlačováni. Je to oprávněné a spravedlivé a je to v souladu s povinností, již ukládá křesťanství a dokonce i humanismus, přičiňovat se a zasazovat o obnovu států, které trpí útiskem pouze proto, že uvěřily ve spojenectví

0 0
možnosti
Foto

Chmelnický po podpisu smlouvy s carem chtěl aby kozáci mělit stejná práva jako měli v Polsko-Litevské unii. Odpověď cara byl pro něj šok. A zástupce cara mu odpověděl: „U nás nic takové nebylo, není a nebude, že by panovník uzavíral jakékoli dohody se svými poddanými. Od toho jste jeho poddanými.“Největší ukrajinský básník Taras Ševčenko, napsal, že kdyby Chmelnického matka věděla, že její syn jednou uzavře v Perejaslavu dohodu s Moskvou, tak by své dítě zardousila v kolébce. Je to reakce věrného syna Ukrajiny na to, co z Perejaslavské dohody vyplynulo. Úplné, totální otrocké poddanství Ukrajiny. Chmelnický, prohlásil: „Já takovému vládci nebudu sloužit.“ Vzbouřil se. Vzbourá byla potlačena a tím skončila svoboda Kyjevanů.Nechtěli podanství s Moskovou, nezvolili si jej.

0 0
možnosti
ZZ

Kozáci jsou převážně východoslovanské pravoslavné svazy svobodných obyvatel, zemědělců a válečníků pocházející z ukrajinských a jihoruských stepí. Historicky šlo o polokočovné a polovojenské obyvatelstvo, které žilo pod jmenovitou suverenitou různých východoevropských států té doby.

Za vojenskou službu jim byla umožněna velká míra samosprávy.

Obývali řídce osídlené oblasti v povodí řek Dněpr, Don, Těrek a Ural a sehráli důležitou roli v historickém a kulturním vývoji dnešní Ukrajiny i Ruska.

Vládci polsko-litevské unie a ruské říše obdařili kozáky jistými zvláštními výsadami výměnou za vojenskou povinnost sloužit v nepravidelných jednotkách (většinou jezdectvu). Různé kozácké skupiny byly organizovány podél vojenských hranic s velkými autonomními skupinami nazývanými kozácké vojsko. Každé vojsko mělo území sestávající z přidružených vesnic zvaných stanice. Existovala řada regionálních kozáckých svazů či vojsk, z nichž nejvýznamnější byli záporožští, donští, kubáňští a těrečtí kozáci.

Z výše uvedeného jasně plyne, že tito kozáci neměli s Ukrajinou vůbec nic společného, protože nejprve podléhali převážně polsko-litevskému státu (Rzeczi Pospolité) a následně od 16 století pod Ruského cara. Ukrajina tehdy žádná neexistovala o její dnešní území se dělil polsko-litevský stát a Rusko.

;-)

0 0
možnosti
Foto

Bělorusko a Ukrajina se staly ve 14. a 15. století součástí Litevského velkoknížectví. Prostřednictvím Polska přichází západní civilizace. V Kyjevě, nedaleko břehu Dněpru stojí pomník Magdeburského městského práva. Právo umožňovalo občanům daného města o sobě rozhodovat. Kyjevané si tuto věc připomínají jako velký svátek: stali jsme se v dobrém slova smyslu Evropany, tj. lidmi, pro něž je nejdůležitější svoboda a samosprávnost. Druhý, ještě důležitější symbol oné svobody je zakládání univerzit a jezuitských kolejí, které přinášejí vzdělání a spojnicí ze západem Kozáci se ̈jsou svobodní a scházejí se v radě, v místě zasedání, kde má každý právo hlasu a kde všichni společně volí hetmana. Volí se ten, kdo jim bude vládnout. Kozáci. jsou vedle polských husarů hlavní bojovou silou vojsk Rzeczpospolité bojujících s Ruskem a útočících na Moskvu. Hlavní údernou skupinu, která v roce 1618 útočila přímo na hradby Kremlu, tvořili kozáci hetmana Petra Konaševiče-Sahajdačného. A tento velký kozácký oddíl zahrnující 30 000 lidí ubránil sám Rzeczpospolitou před nájezdem armády osmanského sultána v bitvě u Chotynu v roce 1621. Kozáků bylo v této bitvě stejně jako všech zbývajících obránců, Poláků a Litevců, dohromady. Byl to mimořádně důležitý moment bratrství ve zbrani při záchraně Rzeczpospolité.

0 0
možnosti
ZZ

Melete páté přes deváté a snažíte se vytrhávat z kontextu jednotlivé úseky a ty pak přifukujete podle vaší aktuální potřeby.

Osmanské obléhání a vlastní bitva u Chotynu v roce 1621, byla zakončena patovou situací, což také dokazuje mírová dohoda, kdy některé její části jsou příznivější pro Osmany, zatímco jiné jsou zase příznivější pro Unii. Chodkiewicz zemřel 24. září 1621 krátce před začátkem vyjednávání s Turky. Oběma stranám došel střelný prach a na pouhé šavle se nikomu bojovat nechtělo.

Nedošlo k žádným územním změnám. Potvrzenou hranicí mezi Polsko-litevskem a Osmanskou říší se stala řeka Dněstr a Unie uznala osmanskou nadvládu v Moldávii.

V Polsko-litevsku se tento souboj bez vítězů, popisoval jako velké vítězství nad osmany - a z podobných zdrojů patrně čerpáte svá pošahaná moudra.

:-P

0 1
možnosti
Foto

RvRvRvRvUkrajina od 14 století byla součástí Polsko - Litevské unie. Kozáci byli součástí tehdejší unie a byli svobodní a hájili a bránili hranice unie spou s polskými husary. Právě v souvislosti s nimi vzníká název Ukrajina. V oficálním dokumentu z roku 1590 se objevuje název Ukrajina. Bylo usnesení varšavského sejmu o sjednání pořádku ze strany Nižového vojska a právě tahle oblast byla v dokumentu pojmenovaná Ukrajina, což znamená kraj hranice. Byla to hranice s Krymským chanátem a Moskvou. V lednu roku 1654 Bohdan Chmelnický smlouvou přimkl tuto oblast k Rusku, Pozdě si uvědomil svůj hluboký omyl, Tím skončila svoboda kozáků..Dohoda, která znamenal připojení zemí na levém břehu Dněpru k carskému Rusku. Důvod byl náboženský a jeho malicherné spory s polskou šlechtou.

0 0
možnosti
JL

Pane Ivo Cermane. Vas clanek je velmi poucny. Vsak ihned na pocatku mluvite o pohledu americke verejnosti, na jech pohled a nazor o Ukrajine. Snazite nam vysvetlit mnoho detailu levicovych sil a i ten nezajem te pravice. To co jste chtel uvest jako duvod podpory systemu na Ukrajine a nebyl jste schopen to definovat. Mohu vam pomoci jednoduchou znalosti.

Americky obcan ma pohled na kteroukoliv zemi ci stat na svete velmi jednoduchy. Nesnazi se rozebirat ideologii te zeme, nesnazi se definovat postaveni cirkve a take jeji druh, nepotrebuji znat a vysvetlovat si dejiny teto zeme, ale proste v celku se soustreduji na celou vec jedinou otazkou.

Jsou ti obcane svobodni v mysleni, pohybu a v moznosti se postarat sam o sebe. Je soukrome vlastnictvi dodrzovano a obcane maji moznost se svobodne vyjadrit o zivote sve zeme.

Muzeme to shrnout do dvou slov. Maji tam obcane osobni svobodu?? To je ta podstata mysleni obcanu USA.

Dekuji za pozornost.

7 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma za pěkný rozbor. :-)R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.