Konec liberálního tisku? Média po Babišovi

5. 09. 2013 11:05:43
Nepochopím, jak mohl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválit Babišovi koupi MAFRy. Asi bude problém v tom, že nemáme úřad pro ochranu politické soutěže, takže celý případ se posuzoval jen z hlediska svých hospodářských důsledků. Takové posuzování si mohli odpustit, protože nenormální koncentrace médií v rukou několika málo majitelů tady byla už dřív a pokud proti tomu ÚOHS nenamítal nic dříve, těžko by mohl nyní vysvětlit změnu názoru. Jenže nyní jde spíše o politické důsledky.

Už před Babišem se to zhoršovalo

Namítnete, že tu je celá řada dalších nestranických celostátních novin, ale na to musím odpovědět, že ty patří všechny do jiné kategorie. Už v roce 2010 upozornil jeden mladík na blogu critical-mass.cz, že struktura vlastnictví českých novin prakticky vylučuje konkurenci i názorové rozdíly, protože došlo ke koncentraci majetku do zhruba tří oddělených kategorií, které se zaměřují na odlišné cílové skupiny a patří do odlišných „žánrů“. Bulvární noviny spadly do vlastnictví Ringier-Axel Springer CZ, regionální deníky patří Vltava-Labe Press a celostátní nestranické politické deníky se koncentrují v rukou MAFRy.

Jistě namítnete, že tu jsou ještě Právo i Haló noviny, které se rovněž vydávají za nezávislé. Ale víme, že „mají blízko“ k ČSSD resp. k KSČM. Navíc oba vydává nakladatelství Borgis, které založil poslední šéfredaktor totalitního Rudého Práva, pan Zdeněk Hoření. Zcela určitě nelze tyto tiskoviny považovat za listy liberální. Nelze od nich čekat podporu demokracii ve chvíli krize. Pak už v kategorii celostátních nestranických politických novin zbývají jen Hospodářské noviny a deníky vydávané MAFRou. Právě srovnání těchto novin ukazuje hegemonii MAFRy v této kategorii. Zatímco HN mají náklad pod 40 000 ks, MFDnes dosahuje údajně až 200 000 ks a čtenost má přes 800 000. K tomu přidejme internetovou iDNES.cz a Lidové noviny, Lidovky.cz a Neviditelný pes a celou řadu internetových mutací, které vycházejí z iDNES.cz. Soustředění celostátních politických novin v jedněch rukou se ještě zintenzívnělo poté, co MAFRA koupila deník Metro. Takže můžeme uzavřít, že už v éře „před Babišem“ byl takřka veškerý nestranický liberální tisk soustředěn v rukou jednoho vlastníka.

There ́s no alternative!

Jistě by šlo ještě namítnout, že tu máme internetové deníky, které nám zaručí dostatečný prostor pro svobodu projevu. Jako odpověď bych upozornil na to, že přese všechny řeči o úpadku „papírových“ novin, i přesto, že reálný náklad VŠECH novin (včetně Blesku) dramaticky klesá, přes to přese všechno nelze přehlédnout, že papírové noviny u nás stále dosahují výrazně vyšší čtenosti, než internetová média. Česká veřejnost je v tomto ohledu konzervativní. Navíc vezměme v úvahu, že tu jsou značně velké věkové, profesní či regionální skupiny, které internetová média vůbec nečtou.

Jsou tu ještě veřejnoprávní média, která mají také internetové verze, ale od jejich zpravodajství bych moc nečekal. Specifický způsob politického zpravodajství a la ČT se vyznačuje tím, že sleduje výhradně český rybník a dění v něm komentuje stylem „minuta po minutě“. Ve výsledku se dozvíte, co kdy kdo v kterou minutu řekl, s kým se kdo ve straně či ve vládě pohádal, co na to říkají jiní, ale to zásadní tento druh zpravodajství nevystihne NIKDY. Názornou ukázkou byl přístup ČT k prezidentským volbám.

Zavěrem: Od MAFRoizace k Babišizaci?

Abych uzavřel, co jsem tu napsal. Už před Babišem neumožňovala vlastnická struktura českého tisku svobodnou diskuzi, protože noviny byly rozděleny mezi několik málo vlastníků, který každý získal hegemonii ve své „žánrové“ kategorii. V kategorii, která nás zajímá, jsou nejdůležitějšími novinami MFDnes a Lidové noviny, které oba patřily MAFŔe. Těžko ale čekat, že by si tyto dva listy konkurovaly a těžko čekat, že by přinášely odlišné zprávy, že by se lišily v názorech, nebo spolu dokonce polemizovaly. Navíc v posledních měsících došlo k jakési MAFRoizaci obou listů, které někdy vydávají dokonce stejné články!

Mohl bych uvést taky celou řadu námitek proti kvalitě zpravodajství MFDnes, zejména zahraničního, ale přesto nelze popřít, že MFDnes i Lidové noviny byla otevřená média. Také bych uvedl, že nemají pravdu mnozí sympatizanti komunistů, kteří na MFDnes a iDNES nadávají a tvrdí o nich, že to je pravicová propaganda – vycházím z diskuzních příspěvků i z anonymních emailů, které mi občas posílají stoupenci tohoto tábora jako reakci na mé články na blogu iDNES.cz. Ve skutečnosti se noviny MAFRy nevázaly na žádnou politickou stranu, žádný směr a dávaly prostor i „levicovým“ autorům. K mé nelibosti dostávali v MFDnes často prostor i mluvčí extrémní levice a současného antisemitismu. Vycházely tu však i kritické články o Babišovi a jeho politických aktivitách. Komentáře si všímaly nového trendu „lidumilných miliardářů“, kteří se nezištně nabízejí do svatého boje „proti korupci“. Obávám se, že tento druh článků už v listech z produkce MAFRy neuvidíme a 800 000 čtenářů MFDnes asi podlehne dojmu, že toto nebezpečí pominulo.

Vlastnictví českého tisku k roku 2010 (zdroj: www.critical-mass.cz)

PS Děkuji všem 326 čtenářům, kteří si to přečetli. Copak to kurňa nikoho nezjímá?

Vlastnictvi_periodik-UPGRADE01.JPG

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 5.9.2013 11:05 | karma článku: 15.08 | přečteno: 799x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 688 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 2510 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 309 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 220 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...