Šílené představy porodní šarlatánky Königsmarkové

16. 09. 2013 11:10:27
Média i Ústavní soud přecházejí mlčením, že paní Königsmarková prosazuje své právo konat domácí porody za pomoci řady absurdních obvinění proti lékařům, lékařským organizacím a vznáší nerealistické nároky vůči státu. Nechápu, proč soudkyně Ivana Janů ve svém rozhodnutí tyto nesmysly nevyvrátila, protože nyní to vypadá, jako by Ústavní soud hodlal přinutit státní orgány, aby se přizpůsobily šíleným představám sebestředné porodní spasitelky. Žena, která vážně tvrdí, že k úspěšnému porodu stačí, aby si matka věřila, je podobná spíše podvodným léčitelům, než odborné lékařské pracovnici. Navíc podobně jako léčitelští šarlatáni jen využívá mezery v zákonech. Na rozdíl od podvodníků má však ve své činnosti podporu médií, Ústavního soudu a demagogické Ligy lidských práv.

Odbornost = zaujatost?

Nebezpečný mi připadá na příklad způsob, jakým ve stížnosti Ústavnímu soudu zpochybňuje odborné posudky, ze kterých vycházely soudy nižší instance. Paní Königsmarková vychází z následující šílené konstrukce: Všech 41 soudních znalců z oboru porodnictví registrovaných u našich soudů jsou zároveň aktivními zdravotníky, což je nutné neboť jejich znalecká činnost vyžaduje soustavné vzdělávání a odbornou činnost. Tím pádem jsou však členy České lékařské komory a jelikož ČLK v minulosti kritizovala praxi domácích porodů, jsou tudíž všichni soudní znalci zaujatí (resp. podjatí) a na jejich posudky by se neměl brát zřetel.

Rád bych se zeptal soudkyně ÚS Ivany Janů, jestli domyslela, jaké důsledky pro soudní praxi by mělo zobecnění této zásady, se kterou vyslovila souhlas. Není to poprvé, kdy se obviněný či stěžovatel snaží přesvědčit soud, že odbornost jeho názorových protivníků je vlastně podjatostí a že by právě proto na ně neměl být brán zřetel. Naposledy si advokát VV stěžoval na soudce ÚS Stanislava Balíka, který byl podle něj podjatý v otázce církevních restitucí, jednoduše proto, že je na tu otázku odborník. Na odborné posudky a posuzovatele útočí i advokáti pravicových extrémistů. Je 100% jasné, že se o podobnou taktiku pokusí v budoucnu další, když s ní uspěla samozvaná bojovnice za neexistující lidské právo. Uvidíme, co to udělá s rozsudky, které závisely na znaleckých posudcích... Měli snad činy paní Königsmarkové posuzovat lidé, kteří nejsou aktivní zdravotníci, nemají odborné vzdělání a neznají průběh činu?

Presumpce viny pro lékaře

Paradoxní je, že porodní asistentka odmítá odpovědnost za domácí porod, který sama řídila, neboť je tím na ni prý kladena nepřípustná „absolutní odpovědnost“ a navíc prý byla porušena presumpce neviny, neboť se po ní požadovalo dostatečné technické a organizační zajištění , které při domácích porodech nemůže zajistit.

Na druhou stranu ovšem nejsou paní Königsmarková, ani Liga lidských práv ochotni přiznat stejnou presumpci neviny lékařům. Bez ostychu obviňují lékaře i lékařské organizace z toho, že jejich kritika domácích porodů je vedena jen konkurenčním bojem proti porodním asistentkám. Zcela mylně tak zavádějí představu, že prioritou není zdraví a bezpečí dítěte, ale politický boj proti „lékařským elitám“. V podstatě zavádějí stejnou demagogickou rétoriku, jako nejrůznější protestní hnutí a pohled na veřejnou diskuzi ukazuje, že řada publicistů se k této demagogii ochotně přidala. Ale těm se budu věnovat jindy. Tady jen připomenu, že takto zaměřená rétorika je zavádějící i v tom, že nám vsugerovala představu, že hlavním úkolem porodních asistentek je vést samostatně porod. Staví lidi před falešnou volbu: Buď porodní asistentka doma, nebo lékař v porodnici. Buď svoboda, nebo nadvláda lékařů. Tak to samozřejmě vůbec není a posedlost zdravotní sestry Königsmarkové vést samostatně porody by neměla být považována za normu.

Nemo tenetur ad impossibile? Ale po státu nemožné chceme?

Otázka dostatečného zabezpečení domácích porodů nás vede k dalšímu rozporu, který posvětila soudkyně Ivana Janů. Porodní asistentka byla zproštěna viny za nedostatečné zajištění domácího porodu, podle zásady, že nikdo nemůže nucen k nemožnému (nemo tenetur ad impossibile). Ve výmluvné pasáži nálezu ÚS pak soudkyně vysvětluje, že lpění na tomto požadavku by vedlo k faktickému zákazu domácích porodů, což není přípustné a přehazuje tuto povinnost na stát. Liga lidských práv vzápětí vyhlašuje, že „stát je povinen vytvořit podmínky pro volbu asistovaného porodu doma.“ A jak už víme, některé stoupenkyně tohoto názoru jsou ochotny vyžadovat toto právo u mezinárodních soudů.

Jenže na to, aby bylo při domácích porodech poskytnuto stejné zajištění jako ve zdravotních zařízeních, by bylo potřeba vytvářet v domácnosti každé bojovnice za lidská práva improvizované porodnice, což je zcela jistě impossibile.

Zaujalo mě, že pojišťovna si náklady na inkriminovaný porod vyčíslila na 2,7 milionů korun. Ano, jsou to téměř 3 miliony, čtete správně. Neuvádí se, zda částka zahrnuje i následnou péči o novorozeně, které po porodu žilo ještě 20 měsíců s poškozeným mozkem v nemocniční péči, než na následky zranění z porodu zemřelo. Na okraj podotýkám, že miminko se dusilo a k životu jej přivedla lékařka záchranní služby, tedy jedna z účastnic spiknutí proti porodním asistentkám neboli „řezníků v bílých pláštích“, jak praví citlivý režisér Špaček, obhájce domácích porodů.

Nicméně zpět k finanční částce – domácí porody asi laciná záležitost nebudou a z toho, že se paní Königsmarková domáhá zrušení dočasného zákazu vykonávat tuto nezištnou činnost vyvozuji, že si za ni nechává zaplatit. Že by taky měla nějaký zájem? Každopádně by takováto decentralizace zdravotní péče ve smyslu "každému jeho porodnici" vedla k zatížení našeho ne právě ne právě bohatého zdravotnického systému. Neodpustím si taky poznámku, že ne každý byt je pohodlný, takže by požadavek na státem zaručené pohodlí domácího porodu mohl vést k požadavku na zajištění pohodlných bytů a Bůh víc co ještě....

Peníze i život. Zájem oběti především

I když paní Königsmarkové možná nelze prokázat, že je pachatelem, zcela určitě není obětí. Obětí je to mrtvé dítě a jeho matka. Co se matky týče, zaujala mě další dvojakost v otázce údajné pokuty. Soud zbavil Königsmarkovou povinnosti platit údajnou pokutu 2,7 milionů korun, protože by prý pro ni byla likvidační. Liga pro lidská práva hned přispěchala s tvrzením, že prý šlo o pokus asistentku kriminalizovat a finančně jí uškodit.

Nicméně z nálezu se dále dozvídáme, že nešlo o pokutu, ale o náhradu nákladů, které si vyčíslila pojišťovna. Teď nejde o to, co vše částka zahrnuje, ale o to, kdo ji má zaplatit. Ve stížnosti totiž stálo, že Königsmarková měla částku zaplatit matce. Znamená to, že náklady porodu měla původně zaplatit pojišťovně matka dítěte? Pak by bylo férové říci, že osvobození hrdinné bojovnice za lidská práva bylo na úkor skutečné oběti. Soudkyně tady navíc znova nastolila nepřípustnou zásadu, že náklady má zaplatit ten, pro koho nejsou likvidační...

Ale prvořadá je otázka viny za smrt dítěte. Pokud chce někdo interpretovat tuto otázku z hlediska lidských práv, pak je na prvním místě právo dítěte na život.

Autor: Ivo Cerman | pondělí 16.9.2013 11:10 | karma článku: 29.65 | přečteno: 1842x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...