Název ANO je narážkou na fašistickou organizaci....

24. 10. 2013 12:11:03
Včera byl na aktualne.cz smazán můj kvíz pro voliče A. Babiše, jelikož obsahoval nevhodnou konotaci s nacismem. Začal jsem hloubat nad tím, v čem všem evokuje Babišovo ANO narážky na nacismus. Míněno bylo zřejmě to, že jsem Babišovo osobní jméno nahradil jiným, jež rovněž začíná na A. Jenže ono je těch konotací víc. Když to shrnu, tak je to v první řadě sám název ANO, pak je to celkový styl Babišovy rétoriky, v němž kopíruje Jana Antonína Baťu a evokuje krizovou atmosféru 30. let, a v neposlední řadě je to jeho sebestylizace do role charismatického řešitele krize, který „dá lidem práci“, v čemž skutečně připomíná toho druhého pána na A. Vezměme si to popořadě:
Volební plakát Adolfa Hitlera z roku 1938.
Volební plakát Adolfa Hitlera z roku 1938.

ANO 1938 a 2013:

Babiš možná nevědomky převzal název druhorepublikové strany, která – kulantně řečeno – inklinovala k fašismu. ANO znamená Akce Národní Obrody. Šlo o hnutí nacionalisticky orientované inteligence, které se formovalo po Mnichovu. Své programové prohlášení „Národe!“ vydali 30. října 1938 v Národní politice. „V čele státu a jeho vedení musí být lidé čistí, bezvadného charakteru a minulosti, nezatíženi stranictvím, přísně odpovědní za své činy. Nelze kráčeti cestami dosavadních politických stran.“ Nepřipomíná vám to něco? A program tehdejšího a dnešního ANO skrývá mnohé další paralely. „Veřejná správa musí být zjednodušena...“ (Podobně Babiš chce zjednodušit zákony a veřejnou správu.) „Péče o zdraví a budoucnost národa musí být svěřena odborníkům.“ (Zjevná paralela s dnešním voláním po vládě odborníků.) „Zemědělská půda patří jen poctivému zemědělci....“ (Tady je snad paralela očividná..) „Zvláštní starost budiž věnována péči o zdravé potomstvo!“ (Srov. Babišovu péči o sport pro „naše děti“ a jejich třpytivé oči).

Příčinou paralel nemusí být vědomá imitace. Tato hnutí vzešla z krize demokracie, podobné té dnešní, a proto byly i jejich názory v mnohém podobné dnešním „spodinovým hnutím“ (tj. ANO, Úsvit, VV, SPOZ).

Baťa a Babiš:

V tomto případě jde o vědomou imitaci. V jednom klipu se Babiš odvolává příkladu Jana Antonína Bati: „Kdyby se tu zrealizovalo to, co chtěl Baťa v roce 1937, mohli jsme být někdě úplně jindě.“ Tak praví Baťův imitátor svou nenapodobitelnou praslovanštinou. Míněna je Baťova knížka Budujeme stát pro čtyřicet miliónů. Baťa v něm představuje změny v dopravě a ve veřejné správě, které dle jeho názoru způsobí, že Československo zvýší svou ekonomickou kapacitu a bude schopno uživit 40 milionů lidí. Nicméně mezi Baťou a Babišem je řada rozdílů. Baťa psal jako demokrat, Babiš ne. Baťův hlavní argument zněl, že musíme "dynamiku demokracie" přenést do hospodářství (s. 170-171), abychom byli schopni ubránit se proti totalitním režimům. Mezi jeho návrhy na zlepšení veřejné správy je výzva, aby byl uveden v činnost Ústavní soud (s. 183), nebo aby se zlepšila práce nejvyššího správního soudu. V neposlední řadě vyzýval k právní jistotě pro podnikání (s. 181).

Babišovi o ochranu demokracie vůbec nejde, chce ji spíš zrušit ve jménu "opravdové změny", jak slibuje voličům. Z Baťova příkladu si vzal jen ponaučení, že na lidi je možno zapůsobit coby úspěšný otec-podnikatel, který už dokázal, že lidi uživí. Ale i jako podnikatel je Babiš značně odlišný od Bati. Baťa nebyl syn prominenta komunistického režimu, člen KSČ a hlavně – svou knížku nenapsal jako součást volební kampaně, jejímž cílem by bylo uchopení moci. Zatímco Baťa mluví o tom, co má udělat stát, Babiš mluví o tom, co chce udělat sám v čele státu.

Andrej a Adolf:

To vše ospravedlňuje emotivní rétorikou, která evokuje velkou krizi 30. let: „Nezaměstnaných je nejvíc v historii naší země. Tisíce lidí žijí v obavě o práci, o zajištění sebe a své rodiny. To vše přispívá k obrovskému napětí ve společnosti.” Tohle nenapsal Baťa v roce 1936, ale Babiš v roce 2013. Spásou je Babiš, na rozdíl od kmotrů a politiků on jediný drží slovo. Je to rétorika vskutku podobná Adolfu Hitlerovi.

Podívejte se, jak vůdce oslovoval české voliče v okupovaném pohraničí na podzim 1938: „Jediný, kdo dodržel, co slíbil, byl Adolf Hitler!...Vyšší platy a jistou dovolenou! Hospodářský rozkvět! Zajištění domova a statků! Pořádek a mír! Zachování národnosti! Dáme mu za to, co od nás žádá: naše ANO!“

Myslím, že závěrečné ANO je vskutku hezkou tečkou za výčtem paralel mezi Babišem a jeho předchůdci z dob nacismu.

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 24.10.2013 12:11 | karma článku: 31.71 | přečteno: 3413x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...