„Žádáme kritické zpravodajství o Gretě Thunbergové“

8. 08. 2019 16:36:59
Švýcarská mládež sepsala manifest proti švédské podvodnici. Zde přináším jeho český překlad a komentář.

Ve švýcarském Lausanne probíhá tento týden další velká konference klimatických demagogů, tentokrát pod názvem Smile for Future (Úsmívej se pro budoucnost). Účastní se Greta Thunberg, zakladatel hnutí Extinction Rebellion, organizátoři pátečních protestů z různých zemí. Účastníci se budou několik dní usmívat ve prospěch klimatu a po pěti dnech nic nedělání uskuteční veřejnou stávkou za klima. Poté půjdou na disko. Další rána klimatické krizi.

Nicméně tentokrát Greta a její spolek mírně narazili. Mládežnická organizace Junge SVP (Junge Schweizerische Volkspartei) začala kongres kritizovat a v první den zasedání vydala veřejný manifest „Smile for Future je krajně nebezpečný“ (Smile for Future ist brandgefährlich). Myslím, že dosud si žádní evropští politici nedovolili vydat proti Svaté Gretě a jejím podporovatelům veřejné programové prohlášení.

Udělal jsem si k věci malou rešerši. Kritické hlasy proti této nedůstojné šaškárně se v novinách ozývaly prakticky již od prosince 2018, na příklad ve Švédsku (Göttenborg Posten 5. 12.2018), u nás napsal Ondřej Štindl v Echo 24 článek Kýč pro naši dobu 25. 1. 2019, ve Francii vydal Drieu Godefridi kritický komentář v listu Contrepoint 30. 1. 2019. Ovšem všechny tyto kritické komentáře, pokud jsem měl možnost soudit, se soustředily na to, že je jen nastrčená figurka a kritizovaly celé divadlo jako případ manipulace s dítětem. Švýcarské prohlášení jde jiným směrem. Stejně jako já si oni všimli výzev ke „změně systému“ a kritizují tuto snahu o utopistické přebudování společnosti.

Z řad politiků se proti Gretě ozvali již dříve ve Francii. Bylo to v souvislosti s vystoupením Grety Thunberg v Národním shromáždění 23. 7. 2019, kam ji pozvala skupina poslanců z několika stran. Jakmile se zpráva o pozvání zveřejnila, vyzval Guillaume Larrivé ze strany Republikánů k bojkotu Národního shromáždění. Jenže k tomu vydal jen krátký vzkaz na twitteru, který vám rád přeložím: „Vyzývám své kolegy poslance, aby v Národním shromáždění bojkotovali @GretaThunberg. K inteligentnímu boji proti oteplování klimatu nepotřebujeme apokalyptické guru, ale vědecký pokrok a politickou odvahu.“ Pak se na twitteru a v novinách ozval ještě republikánský poslanec Julien Aubert, ale tím to skončilo. Na ponižující zasedání s projevem švédské podvodnice se část poslanců ze strany Republikánů skutečně nedostavila. Švýcaři ovšem nasadili docela jinou laťku. Tady přináším překlad jejich manifestu z 5. 8. 2019:

„Smile for Future“ je krajně nebezpečný

Odkaz na originál: https://jsvp.ch/blog/smile-for-future-ist-brandgefaehrlich/

Pod neškodně znějícím názvem „Smile for Future“ se od 5. srpna koná [v Lausanne] kongres tvrdého jádra mladých socialistů z celé Evropy, kteří se maskují jako klimatičtí aktivisté. To vše se děje pod zástěrkou boje proti „Climate Change“, avšak místo opatření proti změně klimatu zde jsou slyšet hlavně velmi nebezpečná hesla o „System Change“.

JSVP požaduje, aby se konečně začala kriticky hodnotit socialistická síť, která stojí za Gretou Thunbergovou, a to kvůli její populistické rétorice, krajně nebezpečným požadavkům a strachu, který šíří ve svých demagogických projevech.

Kongres bude uveden samotnou Gretou Thunbergovou, která bude celý týden přítomná na kongresu i na demonstraci. Přitom bude opět pronášet prázdné fráze a banality, které ignorují komplexitu hospodářství a společnosti a nejsou tudíž nic jiného než laciný ekopopulismus. Uniformní a nekritické zpravodajství, které o Thunbergové a tomto kongresu přinášejí po týdny média, je důkazem jejich ubohosti. Požadavky, které chtějí stávkující za klima, totiž nejsou uskutečnitelné a ani obyvatelstvo by je nepřijalo. Také se vědomě přehlížejí podstatné aspekty. Stávkující za klima i Greta Thunbergová mluví třeba neustále o „klimatické spravedlnosti“, což mimo jiné znamená i neomezenou migraci. Údajně zlý Západ má prý totiž vinu za bídu ostatních částí Země. Aktivisté za klima ovšem zapomínají, že právě migrace povede k tomu, že Švýcarsko nedosáhne svých klimatických cílů. Hodnotí se totiž celé národní hospodářství a ne jen emise CO2 na obyvatele. Kvůli přistěhovalectví jsou naše snahy z větší části obráceny vniveč. K tomu přidejme, že ve Švýcarsku vyprodukuje jeden člověk více CO2, než kdyby zůstal v Africe. Greta Thunbergová a její stoupenci zapomínají také, že daně a zákazy žádné inovace nevytvoří. Povedou spíš k tomu, že odsud odejdou podniky, které inovace mohou vytvořit a financovat a my kvůli tomu ztratíme náš pokrok i blahobyt. Ve své naivitě a neznalosti se tito lidé chystají zničit celá národní hospodářství, a to v mylné víře, že se tím dá zachránit klima.

JSVP žádá naléhavě pracovníky médií, aby kriticky osvětlili nelidskou ideologii, která se skrývá za kongresem „Smile for Future“ ve Švýcarsku. K tomu jsme poskytli materiál zde a také v našem posledním tiskovém prohlášení „Radši Kréta než Greta“.

Prohlášení „Lieber Kreta statt Greta“ (3.8.2019) https://jsvp.ch/blog/lieber-kreta-statt-greta/

ČT Události 8. 8. 2019, od 28 min 06 s. je série o klimatu včetně propagandistického vylíčení konference v Lausanne,

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/219411000100808/

pište ombudsmanovi ČT ombudsman.ct@ceskatelevize.cz

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 8.8.2019 16:36 | karma článku: 46.48 | přečteno: 7125x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.99 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.78 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...