Míříme ke zhloupnutí

11. 12. 2019 19:38:43
"Změňte systém, ne klima". A jak si hnutí Extinction Rebellion představuje politické uspořádání, které nahradí demokracii?

Zástupy uvědomělých spoluobčanů pochodovaly letos ulicemi s transparenty « System Change, Not Climate Change ». Vysoká škola umělecko-průmyslová dokonce vyvěsila toto heslo v centru Prahy a středoškolská mládež při pátečních demonstracích také žádá, « Změňte systém, ne klima ». « Systémem » je míněna parlamentní demokracie, která se má podle nich odstranit, protože prý se nedokáže vypořádat s náročným « bojem » proti klimatu. Ale zajímá tyto nemyslící imitátory, co má přijít po demokracii ?

Esoterické vize aneb nejde o klima

Podíval jsem se do materiálů britského hnutí Extinction Rebellion, které toto heslo vymyslelo. Toto hnutí nikterak neskrývá, že za údajným bojem s klimatem se ve skutečnosti skrývá boj za nastolení nového řádu. Zakladatel hnutí Stuart Basden na svém blogu otevřeně říká „Jsem tady abych řekl, že XR (tj. Extenction Rebellion) není o klimatu. Víte, zhroucení klimatu je symptomem toxického systému, který nakazil způsob, jakým spolu jako lidé jednáme a jak přistupujeme k životu.“ Tento toxický systém je dle něj totožný s evropskou civilizací, která v posledních 600 letech šířila po světě krutost a násilí. Cílem XR je nastolit nový, lepší a humánnější systém, jenž budou tvořit lepší lidé. Basden chce konkrétně odstranit – cituji – „white supermacy, heterosexualitu, patriarchát a třídní hierarchii“. To jsou, dle jeho zkreslených představ, hlavní rysy evropské civilizace.

Také Roger Hallam, další ze zakladatelů, se netají tím, že nejde o klima. „Nečelíme změně klimatu, ale sociálnímu kolapsu.“ Tento extrémista nezakládá své požadavky na argumentech, ale na zvláštních vizích apokalyptické budoucnosti, které jsou prý vědecky dokázány. Své šílené představy popsal ve zvláštním pořadu BBC Hard Talk dne 17. 8. 2019, kde divákům o budoucnosti tvrdil: „Bude masakr a smrt, a vyhladovění 6 miliard lidí – to předpovídá věda.“ A dál „[Do roku 2090] zbyde jen asi miliarda lidí. To znamená, že 6 miliard lidí zahyne vyhladověním nebo bude zmasakrováno ve válkách.“ Pokud se ptáte, o které vědě hovoří, pak vězte, že pan Roger Hallam je vědcem v oboru „Radical Campaigning“ čili vedení radikálních kampaní. Tento pseudobor prý existuje na King ́s College v Londýně a on jej vystudoval. V nabídce univerzity jsem to našel jen jako doplňkový dálkový kurz v rámci studia marketingu. Jen na okraj připomínám, že na „vědu neboli „science“ se odvolává i švédská vizionářka Greta Thunbergová, kterí od XR převzala terminologii i jejich vize.

Obrysy nového pořádku

Pánové Hallam, Basden a další úderníci z XR také dělají vše proto, aby se jejich předpovědi splnily. XR klade vládám 3 kategorické požadavky, které musí splnit: 1) vyhlásit zákon o stavu klimatické nouze, 2) vrátit emise do nulového stavu do roku 2025, 3) vytvořit „shromáždění občanů“ (citizens assembly). Čili jde jim o to vyřadit standardní demokratické instituce v rámci stavu nouze – podobně jako v době války - , potom uplatnit drakonická hospodářská opatření, jež by nepochybně způsobila hospodářský a sociální kolaps, po kterém tak touží, a nakonec by vládu převzala nová instituce „Citizens Assembly“, která by trvale kontrolovala „normální“ vládu, aby zajistila výsledky ekologické revoluce před zrádnými „politiky“.

V budoucím systému má tedy skutečně vládnout „shromáždění občanů“ (Citizens assembly), jehož hlavním úkolem bude odstranit konzumní způsob života. Pánové a dámy z XR nikde nevysvětlují, jakým způsobem a jak často se bude volit do Citizens assembly, vysvětlují pouze, že to nebudou „politici“. Citizens assembly bude totiž kontrolovat politiky, bude řídit vládu, opět nejasným způsobem. A tento zdůrazňovaný protiklad mezi „námi“ a „politiky“ je asi jediný princip nového pořádku, který XR lidem nabízí. Citizens assembly bude dobré, protože bude nějakým skrytým mystickým způsobem reprezentovat „nás“ neboli lid a nebudou to politici.

Lepidlo a obnažování: nové politické postupy

V novém pořádku zřejmě ani nebudou potřeba běžné instituce jako jsou volby, soudy, úřady atp., protože XR lidem předepisuje zcela nové metody veřejného politického života. Chce-li někdo něco politického prosadit, má dle nich použít jednoho z těchto 3 prostředků: blokovat dopravu, přilepit se k něčemu anebo se veřejně obnažovat.

Hnutí XR už tyto metody uplatnilo, bez ohledu na ohrožení lidských životů (samozřejmě cizích, ne svých). Kromě blokování dopravy v londýnských ulicích zkusili také ohrozit bezpečnost leteckého provozu, když na letišti Heathrow vypouštěli drony. Za to byl Roger Hallam v září 2019 zatčen a souzen.

Nová justice bude zřejmě velmi přísná a nejhorší zločiny budou ty, které škodí klimatu. Hnutí XR už žádalo uznání zločinu „ecocidium“ („ekovraždu“ nebo „vraždu životního prostředí“) a obsadilo kvůli tomu v Haagu budovu Mezinárodního trestního soudu. Tato kampaň za uznání „ecocidia“ pokračuje i právě teď, dejte do googlu „ecocide“ a uvidíte. Je nasnadě, že rozhodování o tom, co vše může být považováno za ecocidium a další ekologické zločiny, bude značně netransparentní. Morálně lepší bytosti z diktátorského Citizens assembly můžou do této kategorie zahrnout cokoliv.

XR působí i v České republice, pořádá osvětové přednášky na školách, na univerzitách a straší lidi heslem „Míříme k vyhynutí“. Ne, pod vedením takových lidí míříme spíš ke zhloupnutí a uskutečnění jejich požadavků by přivedlo „sociální kolaps“ a zhroucení mnohem dřív, než hypotetické oteplování klimatu.

ODKAZY

On citizens assembly n climate and ecological justice https://rebellion.earth/act-now/resources/citizens-assembly/ bude řídit vládu,

Příručka o citizens assembly https://rebellion.earth/wp/wp-content/uploads/2019/06/The-Extinction-Rebellion-Guide-to-Citizens-Assemblies-Version-1.1-25-June-2019.pdf

Roberg Hallam v BBC https://www.youtube.com/watch?v=9HyaxctatdA

Roger Hallam o budocunosti https://www.documentjournal.com/2019/10/extinction-rebellion-roger-hallam-speaks-to-act-up-peter-staley-about-disrupting-the-world-in-order-to-save-it/

Stuart Basden zde https://medium.com/@plaosmos; text zde https://xrblog.org/tag/rising-up/

Autor: Ivo Cerman | středa 11.12.2019 19:38 | karma článku: 32.76 | přečteno: 1024x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...