Skončeme s moralizováním

12. 01. 2020 10:51:00
Nový rok bývá tradičně spojen s přijímáním novoročních předsevzetí. Co kdybychom si předsevzali, že přestaneme věřit morálním výzvám?

Vážení čtenáři, nový rok bývá tradičně spojen s přijímáním novoročních předsevzetí. Já bych navrhoval, abychom si všichni předsevzali, že už nebudeme věřit moralizujícím výzvám, apelům a kárání, která kolem sebe neustále slyšíme. (Pokud patříte k aktivistům či novinářům, kteří takové výzvy vytvářejí a šíří, tak s tím zkuste přestat.)

Je to už skoro deset let, co jsme uvízli v představě, že nejlepší řešení je řešení morální a navíc musí být předneseno s náležitě kýčovitou moralizující rétorikou. Ta má zpravidla předlohu v rétorice Charty 77, která dle historika Viléma Prečana provedla „revoluci mravní“ ne politickou, politika však tento mravní odkaz až během polistopadové éry pošpinila a řešením potíží je tuto špínu znovu odstranit. Pak budeme zpátky na správné cestě. Nebo ne?

Znechucení politikou

Během vánočních svátků jsem četl poučnou knihu brněnského politologa Lubomíra Kopečka „Já platím, já rozhoduji!“, která rozebírá Babišovo ANO a další „firemní“ hnutí. Ve své předchozí knize o opoziční smlouvě nám Kopeček připomíná, jak jsme se do této mravní pasti dostali. Voliči, zejména pravicoví (tj. nelevicoví, pro občanské strany volící), byli demotivováni prudkými kontrasty mezi předvolební mobilizací občanských stran a povolebními obraty. On totiž tenkrát Klaus mobilizoval proti levicové hrozbě, ale po volbách se s levicovou hrozbou Zemanem spojil. Unie svobody zase mobilizovala proti Klausovi, ale po volbách se s ním málem znovu spojila. Čtyřkoalice mobilizovala proti kupčení s funkcemi a pak se rozpadla kvůli hádce o funkce ve stínové vládě. Hana Marvanová mobilizovala proti všem a pak vše vyřešila odchodem z politiky. Tenkrát byli nelevicoví voliči znechuceni politikou, demotivováni, přestali chodit k volbám a řešení začali hledat v naslouchání moralizujícím výzvám. Ty posléze přerostly v otevřené odmítání politických stran a parlamentní demokracie. Nyní by mělo zákonitě nastat stejně logické znechucení z moralizování. Vždyť to trvá nepřetržitě už deset let!

Politolog Bohumil Doležal k tomu měl velmi podobný komentář na forum24.cz: „Demokratická opozice chce problém řešit „mravní revolucí“, jako roku 1989, ne návratem k parlamentní demokracii. „K elementárnímu politickému programu, totiž k odstranění Nových pořádků a k obnově polistopadové demokracie, se dnes nehlásí nikdo. Protagonistům „velké protikorupční revoluce“ se podařilo demokracii totálně zkompromitovat.“ Tolik Doležal. Já s tím naprosto souhlasím.

Nové znechucení?

Právě teď procházíme dalším stádiem mravní revoluce, jímž je hnutí pana Jana Čižinského 3000 statečných. Jen tolik lidí je prý potřeba, aby bezprostředně oslovili 1 milion lidí. Co jim přesně řeknou, není známo, ale výsledkem bude jejich obrácení k mravnosti, kdy přestanou myslet na sebe a obětují se pro jiné.

Ale tady narážíme na logický problém. Když bude každý, tj. i osoba, kterou oslovíte, usilovat o cizí prospěch a odmítat svůj vlastní, neprospěje nakonec nikdo. Tedy pokud by 100% uspěli... Nemůže to fungovat. Proto bych navrhoval jiný princip: Usilujme každý o svůj prospěch, pak bude při 100% úspěchu prospívat celá společnost! To bych navrhoval jako závěrečné morální předsevzetí pro vždycky.

Pod dojmem aktuálního vývoje jsem na konci roku aktualizoval, doplnil a korigoval sbírku dokumentů „Pád české demokracie: dokumenty 2010-2019“, kterou jsem udělal vloni k výročí Listopadu. Opět ji dávám k volnému stažení. Shromáždil jsem všechny podobné plány mravních revolucí za posledních deset let, což myslím vhodně doplňuje knihu Lubomíra Kopečka a kol. Byl bych rád, kdyby četba těchto alternativních návrhů pomohla každému lépe poznat tento kulturní fenomén a nastolila ono kýžené znechucení z neustálého moralizování. Tudy vážně cesta nevede. Vloni v listopadu jsem na jedné konferenci mluvil s historiky z Polska a Maďarska a zjistil jsem, že jsme exoti i v rámci východní Evropy. Stal se z nás takový bizarní mravní skanzen uprostřed Evropy.

PS znechucení vyvolává i pokleslá minisérie ČT o Marii Terezii, ale k tomu bych rád napsal něco samostatně.

Pád české demokracie: dokumenty 2010-2019 (volně ke stažení)

https://drive.google.com/file/d/1S4jbBoJzmuKsNGf6NGbBlCwEX1Q805gW/view

Autor: Ivo Cerman | neděle 12.1.2020 10:51 | karma článku: 17.56 | přečteno: 877x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 291 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.18 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.82 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...