Kolik lidí zabije jeden izraelský byt?

29. 05. 2020 11:07:54
Osady budované na státních pozemcích jsou jediným způsobem, jak může Žid žít na palestinských územích legálně.

(Tento článek jsem vydal v Lidových novinách někdy v srpnu 2013 a nyní, po „Prohlášení tří ministrů“ z 23. 5. 2020 proti izraelské anexi, je znovu aktuální. Napsáno poté, co Palestinská samospráva v r. 2012 jednostranně pohřbila výsledky dosavadních izraelsko-palestinských jednání a EU v červenci 2013 vydala jistou směrnici.)

Kolik lidí zabije jeden izraelský byt? Musí to být strašná zbraň, pokud státy Evropské unie kvůli ní zapomínají na palestinský terorismus a jedinou překážku míru vidí ve výstavbě izraelských bytů na palestinských územích. I z českých médií jsme nedávno slyšeli, že Izrael schválil výstavbu nových bytů ve východním Jeruzalémě, čímž ohrozil mír. Ve skutečnosti jde samozřejmě spíš o to, že jde o byty pro Židy, ne o to, že by je stavěly izraelské firmy. Palestinská samospráva totiž zabraňuje Židům, aby žili na palestinském území a dokonce pod trestem smrti zakazuje prodej nemovitostí a pozemků Židům. Kontroverzní osady budované na státních pozemcích jsou paradoxně jediným způsobem, jak může Žid žít na palestinských územích legálně.

Za Palestinu „judenrein“

V pozadí sporů o izraelské byty a židovské osadníky stojí tudíž jiný zásadní problém: obě strany konfliktu zastávají odlišné pojetí státu. Židé vytvořili „otevřený“ stát, který na svém území strpí jiné národy i náboženství. Arabové vytvářejí v Palestině stát „uzavřený“, který na svém území žádné národnostní, ani náboženské menšiny nestrpí a v první řadě si vyhrazuje právo vyhánět Židy.

Evropská unie kritizuje paradoxně stále znovu jen Izrael, a to hlavně kvůli osadám na Palestinských územích. Navazuje tak na politiku, která má svůj počátek už v době ropného šoku roku 1973, kdy politici zemí Evropského společenství začali ignorovat palestinský terorismus, zatímco židovské osady začaly být označovány za jedinou překážku míru. Tento přístup byl sankcionován v Benátské deklaraci z roku 1980, v níž státy ES nesouhlasně reagovaly na uzavření egyptsko-izraelské mírové dohody z Camp Davidu (!). V touze odlišit se od USA zde Evropa deklarovala svoji podporu OOP, rezignovala na požadavek ukončení palestinského terorismu a místo toho označila za jedinou překážku míru izraelské osady na palestinských územích. Požadovala jejich odstranění.

Proč by Židé nesměli žít v arabské zemi a proč ES přistoupilo na tuto hru? Tuto politiku národně čistého prostoru nelze ospravedlnit tím, že „země patřila Arabům“. Celá země nebyla ničí vlastnictví, ale i kdyby tomu tak v historii bylo, nelze tím zdůvodňovat současné vyhánění Židů. Jediný argument, který tento přístup ospravedlňuje, je nacistická doktrína životního prostoru. Tato teze měla svůj původ v biologii Johannese Uexkülla, kde se za životní prostor, označovalo přirozené prostředí života nějakého druhu. Po přenesení do světa politiky z toho vznikla představa, že jistý silný národ může legitimně vznášet nárok na biologicky ospravedlněný životní prostor, který mu musí vyklidit jiné národy. Tak se kdysi tvrdilo, že Češi musejí ustoupit, protože se nacházejí v německém životním prostoru, a dnes se požaduje, aby ustoupili Židé, protože se neoprávněně ocitli v arabském životním prostoru. Z hlediska teorie životního prostoru je základem práva domnělá přirozená potřeba.

Základy dnešního rozdělení

Při uzavírání tzv. dohod Oslo II roku 1995 se bohužel přistoupilo na tuto hru. Na palestinských územích měly vzniknout zóny A, B a C, přičemž v zóně A měla plně rozhodovat palestinská samospráva. Nevím, zda šlo už v dohodách o zastírací termín, ale ve výsledku se zóny A chápou jako místa, kam je Židům vstup zakázán. Týká se to všech měst, včetně Ramalláhu a Betléma. S mezinárodním posvěcením tak vznikly zóny, které jsou judenrein a nejsou jen teorií. V praxi se tato politika skutečně dodržuje už přes 20 let. V Izraeli tak vyrostla už aspoň druhá generace lidí, kteří vůbec neznají palestinská města ve svém sousedství, protože tam nesmějí kvůli svému rasovému původu. Avšak i některé osady jsou stále pod tlakem teroristických útoků a ani na silnicích na Palestinských územích se Židé nemohou cítit bezpečně.

Evropská unie tuto politiku podporovala a letos [tj,. roku 2013] daly členské státy najevo, že budou tuto zásadu vytlačování Židů sledovat se vší důsledností. Po řadě stížností vůči Izraeli kvůli osadám či novým bytům schválila v červenci Rada EU novou direktivu, která členským státům zakazuje poskytovat granty či uzavírat smlouvy s izraelskými subjekty, které vyvíjejí jakékoliv aktivity na palestinských územích. Každá smlouva, kterou s izraelským subjektem uzavře členský stát EU, musí obsahovat klauzuli, že daný subjekt nevyvíjí žádné aktivity na palestinských územích. Vzhledem k tomu, že do této kategorie může spadat kdokoli, vnímá se nová direktiva jako souhlas s bojkotem Izraele. Znovu z ní vyplývá stále stejný požadavek: Židé, odejděte z palestinských území!

EU při tom nepožaduje ukončení palestinských teroristických útoků, ačkoliv z pásma Gazy se znovu vystřelují rakety na Izrael a útoky osamocených pachatelů z území Palestinské samosprávy nikdy neskončily. EU nepožaduje ani odvolání protižidovských zákonů na palestinském území. Naopak se zdá, že s očistou země od Židů souhlasí. Jak jinak si vysvětlit, že nikdo nekritizoval Mahmúda Abbáse, když teď při mírových jednáních prohlásil, že si nedovede představit, aby na palestinském území směl zůstat jediný Žid? Ostatně Izrael staví ve východním Jeruzalémě byty i pro Araby, ale nepíše se o tom. A pokud jsou byty tak účinná zbraň, proč nenavrhnout Hamásu, aby místo výroby raket začal stavět byty?

Autor: Ivo Cerman | pátek 29.5.2020 11:07 | karma článku: 34.73 | přečteno: 1286x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 723 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 601 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...