„Ameriku straší agenti utržení ze řetězu“

15. 08. 2020 8:41:37
Jak nás plagiátorské zpravodajství českých novinářů odděluje od reality. Jak seznamzprávy.cz dezinformuje o nepokojích v Portlandu.

Pod rouškou „demonstrací proti rasismu“ po smrti George Floyda probíhá již od konce května v USA vlna veřejných násilností krajní levice, jejichž cílem je zastrašit politické oponenty. Momentálně jsou hlavním cílem útoků policisté, ale to jen proto, že jsou reprezentanty státu. Jde o součást tažení proti státu – v jeho liberální podobě – který by měl být nahrazen jakýmsi represivním ne-státem, netransparentní teokracií, dle anarchistických představ. Policie krajní levici vadí, ale zrovna tak jim vadí lékaři, učitelé zkrátka každý, kdo by jim buď bránil nebo konkuroval. Řádění krajní levice je rozsáhlé, jestli se jim podaří rozvrátit Ameriku, zmrzačit tuto velmoc, která JEDINÁ zajišťuje západním demokraciím bezpečnost, tak půjdeme do kytek i my všichni v Evropě.

Oficiální výklad obrací logiku

Tímto úvodem jsem chtěl říct, že se nás dění v USA týká, ale přesto o tom naše média dlouho mlčela. Zatímco veřejnoprávní ČT v mlčení pokračuje, soukromá média začala od konce července přinášet zpravodajství, které je ale bezmyšlenkovitým opisováním toho, co mediím naservírovali sami američtí levičáci. Protesty prý byly mírumilovné, násilí se nedopouštěli demonstranti, rozsáhlejší násilí prý rozdmýchali až „Trumpovi agenti“, kteří bez důvodu začali ve městech násilně zasahovat. Mají tím na mysli federální policisty, kteří v rozvrácených městech brání federální budovy. Americká média teď líčí situaci tak, jako by v USA probíhal úplně opačný zápas, a sice zápas proti nějakému pokusu prezidenta Trumpa nastolit policejní stát.

České imitace

Jednou z prvních zpráv o násilném dění v USA v mainstreamových médiích, byl komentář na seznamzprávy.cz s názvem „Ameriku straší agenti utržení ze řetězu“. Je to zároveň skvělá ukázka takové imitující české žurnalistiky. Nepokoje v Portlandu, které jsou obdobou dalších podobných protestů, vykládá jako dílo Trumpových agentů, kteří v civilním přestrojení přepadávají mírumilovné protestující....

Pár dní poté jsem narazil na komentář se skoro stejným názvem, který vyšel několik dní před tím v britském levicovém deníku The Guardian. Komentátor Trevor Trimm přispěl s tvrzením, že za vše můžou agenti a „Trumpova DHS je mimo kontrolu“. V tomto komentáři sice nemá tu Zeď matek, ale když na webu zabrousíte dál do minulosti, zjistíte, že The Guardian psal ve starších zprávách svého zpravodaje i o tom. Musíte hledat Wall of Moms. Trevor Trimm téma agentů utržených ze řetězu omílá už hodně dlouho a dokonce tak píše už od té doby, co ser Trump stal prezidentem. O „Agentech ICE mimo kontrolu“ psal už v roce 2017! Český komentář k dění v Portlandu na seznamzpravy.cz je zkrátka imitace poskládaná z článků v The Guardianu. Od britského listu převzal i zvláštní retrospektivní výklad, který se v událostech v Portlandu nepostupuje od základních údajů o tom, kdo kdy, kdo a proč začal, ale skáče rovnou k tomu, že ve městě zasáhli federální agenti a tuto jedinou informaci pořád dokola otáčí tam a zpátky. Agenti zasáhli, a i když tam nebyli od začátku, určitě situaci zhoršili. Britský levicový deník tím vytvořil jakousi ideologickou zeď, která veřejnost odděluje od reality a jeho imitátoři tuto stěnu šíří dál.

Ovládají nás anarchisti?

To opakuje i komentátor seznamzpravy Matěj Schneider. „„Jestli chtěl Wolf situaci v Portlandu uklidnit, povedl se mu pravý opak. V následujících dnech především v reakci na počínání agentů jeho ministerstva portlandské protesty nabraly na síle.“ Navíc mě pobavilo, že autor komentáře Matěj Schneider o sobě uvádí, že je vlastně novinářem z anarchistického A2Alarm. Kladu si otázku, odkud bere seznamzpravy svoje přispěvatele. Je přeci jasné anarchisté přistupují k líčení současného anarchistického řádění v USA s ideologickým zájmem. V A2Alarm to člověka nepřekvapí, ale když se jim svěřují komentáře v mainstreamových médiích, tak si musíme klást otázku, jak moc velkou část našeho mediálního světa pro nás připravují zaujatí anarchisté podle zahraničního formátu.

Autor: Ivo Cerman | sobota 15.8.2020 8:41 | karma článku: 35.77 | přečteno: 1095x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 291 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 323 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...