Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla pro život s koronavirem

Musí se nastavit pravidla, ve kterých se dá žít. To je těžké a Babišovi se do toho nechtělo. Základem je rozlišení otevřených a uzavřených prostor.

Jakmile Babiš v médiích sdělil, že prý ani odborníci netušili, že by se během léta měla zachovat nějaká omezení, pochopil jsem, jaká je na mých bedrech odpovědnost. Neměl jsem na blogu přestávat s komentáři ke koronaviru, protože v celé ČR zřejmě nebylo nikoho, komu by tak základní věc došla. Aspoň to říká premiér. Navíc tvrdil, že prý VŠICHNI chtěli zrušení omezení. Všichni občané, ti si za to sami mohou.

Já jsem tedy naprosté zrušení omezení rozhodně nechtěl, pane premiére. Totální zadušení veřejného života během karantény působilo skutečně hrozně, jelikož to vypadalo jako režim pro dlouhodobý život v době koronaviru. Přitom zahrnoval tak absurdní předpisy, jako bylo nošení roušky i v autě, kde jsem sám, anebo v otevřeném prostoru v přírodě, kde jsou mezi lidmi rozestupy. Policie ČR jezdila do lesoparku Letňany a pokutovala tam roztroušené jednotlivce za nenošení roušek. (Kupodivu chce ministr vnitra Hamáček oživit právě tu absurdní část zákazů.) Tragičtější bylo, že to bylo dušení časově neomezené, premiér ani Prymula neřekli nikdy, za jakých podmínek s dušením skončí, čeho chtějí dosáhnout v situaci, kdy lék ani vakcína není a dlouho nebude a virus sám nezmizí. Za oněch okolností vyjadřovalo cíl nejlépe Trumpovo heslo „flatten the curve“ („zploštěte křivku“), ale ani to od našich představitelů nezaznělo. Čeho chtěli dosáhnout?

Babišovo léto bez omezení

Já jsem si celou dobu na blogu stěžoval, že premiér nepracuje na nastavení podmínek pro život s koronavirem po zrušení mimořádných opatření. Dne 21. 3. 2020 jsem v blogu Represe a dezinformace tyrana Prymuly napsal: „Pod hrozbou koronaviru budeme žít dlouho, minimálně do léta, a tomu je třeba nastavit karanténní pravidla, aby se v tom zároveň dalo žít.“ Babiš byl jiného názoru a v létě zrušil opatření všechna, Zůstala jen povinnost mít roušku v pražském metru. To mě teda pěkně převezl!

Po Babišově sebechvále a nerealistických řečech o brzké zázračné vakcíně a experimentální léčbě remdesivirem to vypadalo, že ani osvětu nepotřebujeme. I lidé se začali chovat, jako bychom předběhli zbytek světa a koronaviru nebylo. Přiznejme si, že toto individualistické bezohledné furianství odpovídá českému chování v polistopadové demokracii více než poslušnost, kterou jsme se vyznačovali v dobách totality. Chtělo by to vypěstovat si uvědomělou kázeň jako za první republiky, tu ale nemáme.

Pro značnou část našich spoluobčanů bylo skutečně důležitější jet v létě na dovolenou do Chorvatska, než zajistit, aby jejich děti mohly na podzim do škol. Sám znám ve svém okolí několik takových rodin. Blbě si nepřipadají. Babišova dovolená na Krétě a Maďarova v Chorvatsku tomu rozhodně nepřidaly. Ani v obchodních centrech nebyla zavedena povinnost nosit roušky, i když jsou to uzavřené prostory, kde vir zůstává, jezdí tam návštěvníci z širší oblasti, a ti si to pak vozí do svých regionů. Při tom bylo jasné, že léto bez omezení, rovná se podzim se zavřenými školami. Tohle totiž není žádná „druhá vlna“. Tohle je naprosto předvídatelný důsledek „humanity“ našeho premiéra a části našich spoluobčanů. Připomeňme, že když se ministr zdravotnictví Vojtěch (s podporou hlavní hygieničky Jarmily Rážové) odhodlal 17.8. vyhlásit na září omezení, Babiš ho přiměl je odvolat. Když pak sám musel připustit omezení, odložil je až na půlku měsíce, ne na začátek září.  Ne, neváhal ze soucitu, váhal kvůli tomu, že se blíží volby a chce vypadat „hezky“.

Mediální strašení

Kdyby naše média a veřejnoprávní ČT daly do základní osvěty tolik energie, kolik daly do šíření dílčích a groteskně zveličovaných hrůzostrašných jednotlivostí, mohli jsme na tom být lépe. Málo prostoru se dávalo lékařům, novináři si totiž mysleli, že zárukou pravdy je, když zpráva zní hrůzostrašně. (Např. dnes tvrdí novinky,cz, že jsme v sobotu překonali rekord, aniž říkají, který.) Českého Christiana Drostena naše média nevytvořila. Výjimkou byl pravidelný pořad Barbory Tachecí s biochemikem Janem Konvalinkou na ČRo, který ale nezískal širší propagaci. Ne takovou, jakou dala média demonstracím proti klimatu, proti americké policii, rasismu atp., vesměs propagují naše média opatření zaměřená na rušení něčeho, podle vzoru marketingové cancel culture. Takové rušení ale jen zhorší škody. Takže je to na mně.

Pravidla pro jednotlivce

Na základě poslouchání cizích i našich odborníků si myslím, že by si každý z nás měl pro sebe stanovit tato základní pravidla:

  1. Větrat
  2. V uzavřených prostorech nosit roušku.
  3. V otevřených prostorech nosit roušku, pokud jste v blízkosti mnoha dalších lidí (např. v davu, hromadných akcích, oslavách).

Tato pravidla mi přijdou účinnější, než propagovaná 3R, jelikož vycházím z vlastností covidu-19, ne ze zmutovaného novinářského koronaviru, který se dle novinářů šíří hlavně nezničitelnými chrchly na předmětech, které zůstávají infekční několik dní… Rozepisovat, co vše je uzavřený prostor nebudu, to každý pochopí sám (nejen budovy, obchoďáky, ale i autobus, tramvaj, výtah atd).

Pravidla pro instituce

Ze základního rozlišování uzavřených a otevřených prostor by měla vycházet i vládní nařízení pro život s koronavirem. Nyní mluvím o nařízeních, která se netýkají jednotlivců, ale institucí, obcí atd. I po nynější krizi by se mělo nařídit:

  1. Větrat
  2. V uzavřených prostorách povinně nosit roušku (např. v obchodních centrech!)
  3. V uzavřených prostorách stanovit max počet lidí v závislosti na velikosti prostoru (tak aby šlo rozčlenit lidi do menších skupin, kde jde udržovat odstupy a zabránilo se tlačení v davu)
  4. Dezinfekce povrchů pravidelně

Třetí bod si mohou regulovat ředitelé škol a vzdělávacích zařízení sami. Není třeba školy ani teď plošně zavírat. I obchoďákům to lze nařídit, není nutné je zatím zavírat. Ani vysoké školy není nutné zavírat plošně, vždyť jsou tam vedle velkých přednášek i malé semináře pro 5-15 lidí! Ale připadá mi, že Babiš radši zavře školy než obchoďáky. A k větrání. Nevěřili byste, kolikrát vidím v budovách i v této situaci, že nechávají okna neprodyšně zavřená, přitom je to ta nejúčinnější a nejlacinější prevence! I když se podaří překonat tuto novou krizi, bude třeba POTOM znovu řešit pravidla pro život s koronavirem. Nebude to zbytečnost, protože jinak se nám to bude pořád vracet jako na horské dráze až do vakcíny.

..a pro lepší připravenost sledujme poučení od odborníků:

Hovory s Janem Konvalinkou na ČRoPlus 

Infekcionisté Jiří Beneš a Ladislav Machala (Bulovka): Pravidla

Kdo jsou virologové: Václava Adámková, Ivan Hirsch, Karel Raška, Jiří Černý, Pavel Plevka, Soňa Peková

Kdo nejsou virologové: Jaroslav Flegr (evoluční biolog a někdy parazitolog a mystik ovládající řeč zvířat), Václav Cílek (náboženský myslitel zaměstnávaný jako geolog, odborník na všechno), Jiří Beran (označovaný jako „epidemiolog, virolog a nebo dokonce vakcionolog), Ladislav Dušek (statistik, který to odnese za Babiše)

Autor: Ivo Cerman | neděle 20.9.2020 9:02 | karma článku: 18,56 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.