Jak se s epidemiemi dříve bojovalo

28. 03. 2021 15:54:22
Každý školák ví, že „očkování-vakcinaci“ vynalezl lékař Jenner. Málo se ví, že před vakcinací se používala jiná drsná metoda. A všechny epidemie se očkovat nedají.

Když jsem vloni sepsal blog o stručném přehledu epidemií v českých dějinách, pojal jsem úmysl zorganizovat k epidemiím monotematické číslo našeho časopisu Opera historica, jenž je cíleně zaměřen pouze na dobu (raně)novověkou, dnes v médiích zanedbávanou. Odkaz je vpravo v rubrice oblíbené. Součástí čísla OH 2020/2 je i bibliografie, kde se dozvíte i o epidemiích zde nezmíněných.

Hrůzostrašná čísla

Leckteré své loňské názory musím opravit. Podle historiků lékařství se prý lékaři nijak nezasloužili o vymýcení moru, v podstatě se ve svých názorech zcela mýlili. Na druhou stranu se ukazuje, že drsná omezení svobody pohybu se uplatňovala i dřív a i tehdy způsobovala městům katastrofální hospodářské škody. Miroslava Květová a Marie Tošnerová ukazují ve svém článku, že města příkazy o izolaci neposlouchala, právě proto, že izolace by je ekonomicky zničila.

Ukázalo se, že i strašení vysokými čísly obětí mělo své předchůdce. Kronikáři 16. a 17. století přinášeli vesměs vysoce nadsazené údaje o počtu úmrtí na mor. Kdybychom jim měli věřit, znamenalo by to, že v Lounech nepřežil skoro nikdo a v Praze zemřela polovina obyvatelstva. „Šlo spíše o vyjádření hrůzy, kterou s sebou infekce nesla, než o vyjádření reality,“ usuzují autorky. Nu, něco podobného asi platí i pro dnešní novináře. I v případě seznam zprávy jde spíš o průběžné vyjadřování hrůzy, než o popis reality.

I vídeňský paulán Matthias Fuhrmann přinášel ve svých kronikách hrůzostrašně vysoká čísla o počtech obětí moru roku 1713. Jeho údaje nedaly spát mnoha historikům a věnuje se jim i Martin Scheutz. Ukázalo se ovšem, že Fuhrmannovy údaje nejsou zcela zcestné a musel vycházet z nějakých statistických podkladů.

Represe

Ani represe a zákazy pohybu nejsou novinkou. Běžně se zavíraly zemské hranice, ale izolovala se i města. Při moru roku 1713 byly na hranicích s Uherskem zřízeny morové stanice (Contumaz-Orte), kterými museli projít všichni cestující mezi oběma zeměmi. Za obejití této povinnosti hrozil i trest smrti, nebo tělesné tresty. Morové řády vydávané městy od konce 17. století se už nevěnovaly jen hranicím, ale i péči o nemocné a dalším následným opatřením.

Pavla Jirková ve své knížce o moru ukazuje mnohem víc případů takových represí zdůvodňovaných epidemií. V podstatě vidíme, že se zasahovalo tam, kde to šlo snadno, a ne vždy, kde to bylo potřeba. Její knížku, kterou vydal za utajených poměrů Národní archiv, je těžko sehnat, v bibliografii uvádím aspoň její lépe dostupné články.

Představy o příčinách moru a cholery

Zdá se, že i o příčinách epidemií se dřív tápalo. Na základě bizarní shody ukazují studie, že v případě moru i cholery se domněnky obracely k dvěma podobným teoriím. Buď šlo o teorie miasmatické, tedy že se nemoc šíří zkaženým vzduchem, nebo o teorie kontagonistické (?), tedy že se šíří nákazou kontaktem.

A stejně bizarní byly i představy o metodách léčení. Ano, v době moru se nemoc zaháněla i modlením a náboženskými procesími, ale Markéta Skořepová ukazuje, že podobně bizarní metody se uplatňovaly i v době cholerové epidemie roku 1832. Věřilo se, že voda ze zázračné studánky u poutního místa Křemešník na Pelhřimovsku má zázračnou moc i proti choleře. Stejně tak mohlo pomoct pomodlení v kostele Nejsvětější Trojice. Dnes se takové metody uplatňují spíš v boji s „klimatickou změnou“, protože minulý pátek 19. 3. 2021 vyšla středoškolská mládež v Rakousku znovu do ulic (organizovaně), aby klima napravila rituálním chozením sem a tam. V boji s COVIDem se takové pověrečné praktiky naštěstí neuplatňují, ale kupodivu se i při této epidemii objevily domněnky, že poutní místo Křemešník a jeho studánka chrání Pelhřimovsko před COVIDem. Snad nám studánka pomůže v případě, kdy selže Babišův vakcinační systém!

O drsném předchůdci vakcíny

Jak každý školák ví, za objevení metody vakcinace vděčíme boji s pravými neštovicemi. Všeobecně se věří, že vakcinaci vynalezl anglický lékař Edward Jenner, ale historik lékařství Karel Černý ukazuje, že ještě před vakcinací se používala drsnější metoda očkování zvaná variolace. Při této metodě se člověku píchla infekce viru pravých neštovic do zářezu pod kůži. Karel Černý ukazuje, že ještě před tím, než se s touto metodou mohla seznámit anglická cestovatelka Mary Wortley-Montague, museli tento postup ovládat obyvatelé Blízkého východu, kde se s ní seznámila. Je bizarní, že do severní Ameriky se variolace dostala díky otrokům ze severní Afriky. Americký teolog a učenec Cotton Mather poznal tuto metodu od otroka Onesima, jenž pocházel z dnešní Libye. Následně pak Mather zorganizoval v roce 1721 variolaci v Bostonu.

Jakousi záhadnou shodou okolností zorganizoval ve stejném roce 1721 variolaci v Prešově lékař Jan Adam Reiman, který se s touto metodou také seznámil díky transferu ze zemí Osmanské říše. Byla to první aplikace variolace na evropském kontinentě, dříve než nastaly slavné případy na Britských ostrovech. Černý přisuzuje velkou důležitost tomu, že odborná veřejnost se pak mohla seznámit s metodou variolace z článků v časopisech, které tehdy vydávala univerzita Leopoldinum ve Vratislavi. Tehdy ovšem Vratislav i Slezsko pořád patřily habsburské monarchii. Znamená to tedy, že jsme stáli na špici medicínského vývoje?

Teprve mnohem později se začala uplatňovat vakcinace, která spočívá v infekci kravími neštovicemi. Ty mají mnohem mírnější průběh a přitom přimějí lidské tělo vytvořit protilátky i na pravé neštovice. Kupodivu ale i tuto metodu uplatnili už před Edwardem Jennerem francouzský duchovní Jacques-Antoine Rabaut-Pommier, německý pastor Peter Plett a také statkář Benjamin Jesty.

V boji s neštovicemi se očkování osvědčilo, ale nelze ho nasadit proti všem epidemiím. My doufáme, že proti COVIDu zabere a kdyby ne, pořád tu je ještě zázračná studánka v Křemešníku.

Autor: Ivo Cerman | neděle 28.3.2021 15:54 | karma článku: 21.99 | přečteno: 835x

Další články blogera

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 722 | Diskuse

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 35.79 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma článku: 45.94 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 26.72 Průměrná čtenost 2433

Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...