Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Jsme ve válce s českým rasismem!“ Co říkají britská média o kauze Kamara

Malicherný konflikt dvou fotbalistů už přerostl v kampaň proti celé české společnosti. Odkud se vzala antičeská nenávist a co proti ní dělat? Co o nás píše britský bulvár a co si myslí britští fanoušci?

Sám na fotbalové zápasy vůbec nechodím, takže jsem si nejprve musel zjistit základní fakta o incidentu. Naproti tomu vzmáhající se rasismus proti národům východní Evropy sleduji podrobně už několik let, takže přístup skotských institucí pro mě není překvapením.

Odkud se vzala nenávist k východní Evropě a co proti ní dělat?

Dovolte mi úvodem říct, že naše země se musí proti této vlně bránit a měla s tím začít už dřív. Mělo by to být jedno z témat této předvolební kampaně. Naše obrana nemusí být konfliktní, stačilo by průběžně pozitivně budovat naši identitu a nečekat, až nám západní média přilepí identitu amerických jižanů nebo nacistických Němců. Předcházet, ne reagovat. Při nepravdivých hoaxech  informovat, není třeba hned útočit.

Jsme obviňováni z rasismu a nacionalismu, takže by česká centra a ambasády neměly oslavovat milníky našich národních dějin, které v zahraničí nikoho nezajímají, ale vyzdvihovat spíš vývoj konstitučního státu a to, co je na nás dnes skutečně pozitivní. Rozhodně by ty falešné stereotypy o Češích neměly naše instituce samy podporovat v domnění, že tak konají zdravou sebekritiku. Tady narážím na počin Kateřiny Čapkové z Ústavu pro soudobé dějiny AVČR, o němž jsem už psal vloni a který propagovala česká ambasáda v Berlíně. Letos v srpnu její kniha, jež obviňuje Čechy z iniciování holokaustu, vyšla v USA v anglické verzi. Za peníze GAČRu.

Jsme vážně tak špatný národ? Jsme možná lhostejní k věcem veřejným a převažuje u nás péče o soukromé neřesti, ale nejsme žádný násilnický národ, ani u nás není rozšířená rasová nenávist. Stát ani média ji nepodporují. Jak uvidíte níže, ve Skotsku o nás teď píšou úplně jinak.

Vidí na nás lidi na Západě něco pozitivního? V USA jsem zjistil, že oni na nás oceňují dva momenty: 1) že se Československo rozpadlo nenásilně, 2) že je u nás bezpečno. Pak je všeobecně oceňován Váklaf Havel. V Británii má zase skoro každý zkušenost s pivní turistikou do Prahy, znají levné české pivo a české holky.

Vedle toho je ale v Británii šířen z médií a vzdělávacích institucí úplně jiný obraz naší země. Připadá mi, že v Británii bulvární média přesměrovávají frustraci z imigrantů od migrantů muslimských a černých, k imigrantům z východní Evropy. Skotský bulvár The Sun třeba zveřejňuje články o tom, že nějaká paní z Rumunska podvodem pobírala sociální dávky, nebo že nějací přistěhovalci z Bulharska někoho okradli. Všeobecně nejvíc nenávisti je proti Polákům, u kterých se již etabloval postup, kdy se zdůrazňuje rasismus fotbalových fanoušků, který se pak vydává za důkaz o rasismu celé společnosti. Konečně doplním, že ve Skotsku je i řada českých dívek provdaných za muže z lidu, třeba moje sestřenic Míša, od níž víme, že prý britské úřady k nim mají v otázce péče o děti neférový přístup. (viz odebrané děti v případu Slovenky Martiny Boorové, děti odebrané polským rodinám, zde právnická diplomka, zde souhrnný článek), 

Intelektuální elity a veřejnoprávní média k tomu doplňují odborný obraz východoevropských národů jako beznadějných rasistů, méněcenných lidí, kteří si nemohou ani sami vládnout a jejichž autoritativní režimy ohrožují západní demokracii. To všechno se dle mně promítlo do přístupu skotských médií ke kauze Kúdela a Kamary.

Fakta

Takže nejdřív si pro sebe shrnu, co se vlastně stalo, pak se podíváme na britská média a pak na česká. Dne 18. III. 2021 proběhl v Glasgow zápas Slávie a Rangers, při kterém skotské mužstvo hrálo brutálně a rozhodčí na to nereagoval dostatečně. Rangers prohráli. Při zápasu Kemar Roofe kopl brankáře Koláře ocvočkovanou botou do hlavy, hráč Glen Kamar měl taky hrát brutálně, ale procházelo mu to. Před koncem utkání vznikla skrumáž, kdy se obránce Ondřej Kúdela viditelně naklonil ke Kamarovi a v reakci na jeho brutální styl hry mu řekl „You are a fucking guy“. Jelikož Kúdela má jako primární jazyk češtinu, předpokládám, že hledal ekvivalent pro českou větu „Jsi zm*d“. Podle Kamary měl ale říct „You are a fucking monkey“, což Kamara označil za rasistickou urážku. V češtině žádný takový obrat nemáme, leda by chtěl Kúdela říct, že jeho protivník se po někom opičil. Po utkání Kamara napadl Kúdelu v tunelu, kudy šla obě mužstva do kabin. (Podle nahrávky rozhovoru mezi slávisty to mělo být při dopingové kontrole.) Zde měl Kamara zbít českého fotbalistu pěstmi.

Incident v tunelu dokládá i zpráva delegáta, která se sepisuje po každém zápasu. Na internetu se mi ji nepodařilo dohledat. Slávie nemá na webu ani text zprávy, ani text své žaloby, ani jiné bezprostřední dokumenty. Ani tam nemá dokumentaci o svých zákrocích proti rasismu svých fanoušků…

Po utkání podala obě mužstva 19. 3. 2021 stížnosti UEFA a  k nim i tisková prohlášení.  Rangers obvinili Kúdelu z rasistické urážky, ve svém prohlášení označili Kamarův útok v tunelu za „accidental collision“. Naopak zveličili údajnou rasistickou urážku a žádali „robust response“. Slávie oznámila, že dala na Kamaru trestní oznámení. Ke Kamarově africkému původu lze zjistit toto: narodil se ve Finsku a v Británii hrál už ve 13 letech, od 17 let zde žije trvale.

Kamarův údajný právní obhájce Aaren Anwar rozjel mediální kampaň, jejímž cílem bylo ukázat Kamaru jako oběť. Zveřejnil např. tento článek o české rasistické hrozbě. Televize ITV nahrála s Kamarou video, kde Kamara tenkým hláskem tvrdil, že po rasistické urážce ho ovládly emoce. Slovesu, které by říkalo, že někoho zbil, se pečlivě vyhnul. V podstatě za nic nemůže. Sám se prý stal obětí „racial abuse“, protože mu chodí od Čechů komentáře na twitter. Anwar žádal pro Kúdelu nejpřísnější trest. To video převzal nekriticky i náš veřejnoprávní rozhlas a zveřejnil ho pod titulem „Slzy v očích a vztek“ popisuje Kamara…“

Dne 6. IV. 2021 vydala UEFA provizorní trest, že Kúdela nesmí hrát jeden zápas, ale dne 14. IV. 2021 rozhodl výbor pro etiku UEFA (CEDB = Control, Ethics and Disciplinary Body), že Kúdela nesmí hrát 10 zápasů. Na odvolání UEFA 21. IV. 2021 rozhodla, že trest platí.

Pak se asi 3. VIII. 2021 hrál v Praze zápas Sparty s Monakem, při kterém měli fanoušci urážet černošského fotbalistu Auriliena Tschouameniho. Měli snad bučet, či pískat, pokaždé, když kolem nich proběhl. Za trest UEFA rozhodla, že při příštím zápase nesmí Sparta mít diváky. Povolila však, že tam smějí děti ve věku 6 až 16 let. Dalším zápasem bylo ovšem utkání Sparty s Rangers v Praze na Letné ve čtvrtek 30. 9. 2021, k němuž přijel i Kamara. Při utkání hrál Kamara opět bezohledně, dostal dvě žluté karty a byl vyřazen ze zápasu. Při tom děti v hledišti vyjadřovaly pískotem kritiku Kamary, ale na jiné černošské hráče v britském týmu nepískaly.

Poté spustil Kamarův právní zástupce Aaren Anwar mediální kampaň, v níž tvrdil, že údajně bučící děti jsou důkazem o hluboce rozšířeném rasismu v české společnosti. To po něm opakovala i bulvární a levicová média v Británii. Poté v pátek 1. 10. oznámil náš ministr zahraničí Kulhánek, že si povolá britského velvyslance, aby si mu stěžoval na rasistické urážky v britských médiích. 

Přístup britských médií: Jsme ve válce s rasismem!

Zdrojem britských médií jsou tweety Kamarova právního zástupce, Aarena Anwary, jenž je pákistánského původu, dřív měl vysoké funkce na univerzitě v Glasgow a nyní se věnuje rasistickým kampaním za Black Lives Matter. Anwara přešel od jedné nedoložené nadávky k tvrzením, že v Čechách prý dochází k mnoha projevům rasismu každý den. Aniž by jediný z nich specifikoval, tvrdí, že u náš je „horrendous racism on a daily basis“. Vyjádřil přesvědčení, že „enough is enough“.

Manažer Steven Gerrard tyto zvěsti potvrdil vyjádřením po pražském zápase se Spartou:  "I'm not surprised. We're playing behind closed doors, apparently, for a reason. "It's not the first time there have been issues in this place. The powers that be don't do enough."

Podíval jsem se, jak píše bulvární deník The Sun. Ve spojitosti s Kamarou se novináři vyhýbají jakýmkoliv slovesům, jež by říkala, že Kamara někoho napadl, nebo zbil. Místo toho pouze tvrdí, že byl při „tunnel incident“. Ve výše zmíněném videu Kamara pláče na hřišti a objímá se s manažerem, který ho utěšuje. Novináři vůbec nepochybují, že Kúdela řekl jednu rasistickou urážku, místo toho píšou, jako by Kúdela provozoval celou rasistickou ofenzívu. Ani britští fanoušci nejsou o mnoho rozumnější. Věří všemu, co píšou novináři. Navrhují, že by se Kúdela měl zatknout, jakmile se jeho noha dotkne britské půdy a zřejmě by měl jít do kriminálu. Měly by se mu zakázat zápasy na britské půdě a tím se mu má zničit kariéra. Všem českým mužstvům by se měly zakázat zápasy na britské půdě, aby se jim dostalo poučení.

Po aféře s „racist kids“, ale debata vystoupila k obviňování celé české kultury. Anwar totiž napsal na twitter: „Racism does not happen in isolation, children pick up what happens around them and that is why it is so depressing to watch, yet another cycle of prejudice in Prague.“ Tento výrok bulvární The Sun otiskl a zároveň se postavil do čela boje s rasismem.

Na to navazoval tweet černošského fotbalisty a funkcionáře Marvina Bartleyho, který nadzdvihl našeho ministra vnitra Hamáčka a ministra zahraničí Kulhánka. Je na něm miska s plesnivými jahodami, mezi nimi zdravé jahody a u toho komentář: "The worst thing about the scenes in Prague last night is that I’m not shocked in the slightest! In no way is this the fault of the CHILDREN because they’re behaving in a way they see adults do/encourage.What chance do they have when placed in a bowl with rotten fruit."

Vrcholem bulvární kampaně je článek We are at War against Racism v The Sun od jistého Krise Boyda, který také ujišťuje britskou veřejnost, že ty bučící děti pochytily rasismus z okolní české společnosti, kde je prý rasismus „an accepted norm“. Tvrdí: „In 2021, this shouldn’t be part of society, never mind witnessed from young spectators at a football match. Nobody is born a racist. It needs to come from somewhere. In far too many places around Europe it has become the accepted norm.“ Netřeba připomínat, že těmi „mnohými místy v Evropě“ myslí východní Evropu.

O mentalitě britské veřejnosti svědčí komentář od uživatele Cailean po článkem v bulváru Daily Record, kde vyhlašuje turistický bojkot Prahy. Ačkoliv v Čechách nehrozí turistům tmavé pleti žádné útoky, tvrdí tento uživatel. „Alleged racism? I'll tell you what, as long as those attitudes, on the levels we have seen, exist in the Czech Republic, I will never visit. There's nothing in your architecture or scenery that could possibly overcome the vile attitude towards anyone who is not white.“  

Stejně píše i levicový The Independent, BBC, nebo panevropská televize Euronews (jež patří egyptskému miliardáři Naguibu Sawirisovi), kde jsem našel tento článek, jenž v titulku uvádí, že v Čechách je „endemic racism“. V textu autor ale dokládá jen projevy fanoušků a nijak nevysvětluje, jak došel k závěru, že rasismus je „vrozeným“ či "lokálně nakažllivým" („endemic“) české společnosti. Je rozdíl, jestli rasisticky uvažuje skupina fanoušků, nebo jestli je to „normální jev v celé společnosti“. (Cituje Vladimíru Dvořákovou…)

Reakce českých čtenářů

A jak se na věc dívá česká veřejnost? Dnes už můžeme díky komentářům poznat autentické názory veřejnosti, nepotřebujeme k tomu sociology. Podíval jsem se na veřejné komentáře pod článkem v seznamzpravy.cz.

Jeden názorový tábor představuje názor uživatele Emila Gabela, který připomněl náš přátelský postoj k africkým zemím za komunistického režimu. „Nedovedu pochopit, jak se někdo pod vedením svých kolonizátorů může vozit na národu, který nikdy neměl žádnou kolonii ani otroka tmavé pleti a spíše se jim snažil pomáhat. My starší si ještě dobře pamatujeme tzv. Fond solidarity, 1% z výplaty.“

Ale v Čechách je i početný tábor těch, kteří rasistické obviňování z rasismu vítají a rádi věří všemu, co zní negativně. Uživatel Pavel Stříbrný říká veřejně: „Češi jsou národem rasistů, viz diskuse pod tímto tématem během celé doby. Z 90 % příspěvků vyplývá, že pisatel uvažuje o černoších jako o opicích. Jinak o Kúdelově vině není pochyb, viz. nahrávka brankáře, takže jakákoliv reakce proti Kamarovi je nesmysl. Češi jsou ale také národem primitivů, nemůžeme se divit.“ (pozn. Šlo o nahrávku rozhovoru po zápase, žádná přímá nahrávka „rasistické urážky“ neexistuje.)

A pak tady máme i názor uživatele Martina Šarmana, který připomíná, že názor Skotů na nás taky není zcela korektní. „Skoti byli před deseti lety překvapení že máme u nás elektřinu když jsem jim řekl že si jdu volat s rodinou přes Skype, tím že jsem že měl a ovládal laptop jsem je naprosto odrovnal, měli mě za superinteligentní opici.“

PS Na webu EdinburghLive je právě teď nejčtenějším článkem příspěvek o hrdinství Marvina Bartleyho, který byl pro svůj boj s rasismem napaden "českým vůdcem" (by the Czech leader). Tím má být Hamáček.

Autor: Ivo Cerman | neděle 3.10.2021 9:27 | karma článku: 43,70 | přečteno: 6215x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,72 | Přečteno: 818x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,45 | Přečteno: 363x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9318x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Neříkal jsem, že učebnice má být národovecká, ale realistická

Hlavní autor učebnice mylně tvrdí, že jsem ji kritizoval z pozic „dojemné obrany češství“. To je ale nepochopení Jardo.

31.7.2023 v 11:01 | Karma: 18,94 | Přečteno: 568x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Propaguje nová učebnice dějepisu socialismus?

Nová učebnice soudobých dějin pro ZŠ by měla vychovávat občany pro stát, připravuje ale spíš komparsisty pro marketingové kampaně.

28.5.2023 v 11:58 | Karma: 21,98 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Kauza edukátorů na ÚSTR. Vážně je dějepis v ohrožení?

Ve sporu o ÚSTR je vše přesně naopak, než tvrdí média. Odchod rudých edukátorů z ústavu je možná dobrá věc.

22.4.2023 v 13:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 695x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Kunderův Unesený Západ. Co na to dnešní historik?

Patří Ukrajina na Západ? Pozor tento blog obsahuje nebezpečné informace, které jste se v dějepise neučili!

10.4.2023 v 9:09 | Karma: 29,27 | Přečteno: 994x | Diskuse| Kultura

Ivo Cerman

Co si lidé myslí o stávce filozofických fakult

Pořád si někdo z děkanů filozofických fakult myslí, že „stávka“ 28. 3. je dobrý nápad? Pak by si měli přečíst tohle.

23.3.2023 v 14:03 | Karma: 34,77 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Historické objevy, které během covidu zapadly

Chodíval jsem kolem zavřených knihkupectví a bylo mi líto, že o nových knížkách k dějinám raného novověku se nikdo nedozví.

19.2.2023 v 13:25 | Karma: 14,91 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Ivo Cerman

Kdo odvrátil migrační pohromu? Babiš to nebyl

Přivlastňuje si zásluhy Tomáše Haišmana, ve skutečnosti Babiš odpůrce otevřených hranic nikdy nepodpořil.

27.1.2023 v 13:40 | Karma: 19,94 | Přečteno: 573x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Z historie atentátů na Babiše

Jde o starý trik, který marketingoví odborníci moudrého gubernátora opakují už řadu let. Neskočte mu na to!

22.1.2023 v 13:13 | Karma: 28,96 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

„Tati, to bude Babiš bojovat sám se sebou?“

Jak děti reagovaly na Babišův předvolební billboard. Jeho mediální obraz přeci nedává smysl! Prý tu vlastně nevládl on, ale nějací "mocní"?

13.1.2023 v 11:07 | Karma: 25,25 | Přečteno: 718x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Jak jsem hledal ukrajinské dějiny svobody

Je Ukrajina nacionalistická, nebo demokratická? Zajímá ukrajinské historiky jen „nezávislost“, nebo i „práva a svobody“.

7.1.2023 v 13:35 | Karma: 22,05 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Od roku 1781 je normální být svobodný. Změní se to?

V nové knížce o zrušení nevolnictví ukazuji, jak se nesvoboda stala výjimkou z pravidla. V době postcovidové se nám to obrací.

17.12.2022 v 12:02 | Karma: 23,43 | Přečteno: 569x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Říkali, že v Čechách žádné nevolnictví neexistovalo

Podle progresivních osobností vděčíme za blahobyt otrokům a měli bychom platit reparace. Copak u nás žádné nevolnictví nebylo?

9.12.2022 v 15:28 | Karma: 28,07 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

5. Sametová revoluce už je vědecky vyvrácená

Pracovníci Ústavu pro soudobé dějiny AVČR vědecky vyvrátili, že Sametová revoluce znamenala revoluční změnu.

20.11.2022 v 17:07 | Karma: 31,61 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Il Boemo pornografico

Komunisti dělali z Myslivečka revolucionáře, režisér Petr Václav z něj udělal Casanovu. Ale účast Collegia 1704 z něj dělají unikátní hudební film!

5.11.2022 v 9:39 | Karma: 24,61 | Přečteno: 652x | Diskuse| Kultura

Ivo Cerman

Demonstrace klimatických tyranů v Praze

I při demonstraci v Praze 21. 10. šlo o to státu něco nedemokraticky, přes hlavy občanů vnutit. Bude nám poroučet marketing?

21.10.2022 v 19:20 | Karma: 42,10 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,00
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.