Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Dohoda o zeleném zdražování.“ Kdo pro ni v europarlamentu hlasoval?

Dohledal jsem si záznamy o hlasování o European Green Deal. Víte, jak hlasovalo ANO a ODS? Jen Alexandr Vondra z ODS se tomu veřejně postavil.

Poslední dva týdny jsem strávil čtením textů Saši Vondry, bezpochyby našeho nejlepšího politika současnosti a europoslance za ODS. Z nich jsem pochopil, že si velice dobře uvědomuje nebezpečí, která hrozí nám i naší demokracii od zeleno-rudých plánů z Evropské unie. Ale, co když jsou to jen takové řeči, které vede v Čechách a v Bruselu mlčí? Takhle odojmuje své voliče Babiš v Praze, který má tady má silné řeči o tom, jak se za vás rve, ale ve skutečnosti v Bruselu (i ve Štrasburku) mlčí a jeho skvělá eurokomisařka Jourová,  odbornice na transparentnost, je dokonce pověřená bojem proti svobodě projevu…Ověřme si, kdo se doopravdy rval a kdo vám lže.

Takže v neděli odpoledne jsem obětoval několik hodin k tomu, abych dohledal tvrdá data o tom, kdy se o čem hlasovalo, kdo a jak hlasoval a zda někdo dokonce něco řekl.

ANO hlasovalo PRO, ODS hlasovala PROTI

Takže European Green Deal byl na pořadě k debatě 11. XII. 2019 a hlasování proběhlo 15. 1. 2020 v europarlamentu ve Štrasburku.

Dohledal jsem si výsledky hlasování podle jmen, aby nebylo vůbec žádných pochyb. Našel jsem je na webu votewatch, zde můžete vidět i videa. Zjistil jsem toto: v hlasování hlasovali úplně všichni europoslanci za ANO pro Green Deal. Nikdo se neozval ani s námitkami v debatě, nikdo se nesnažil vůbec o žádné změny.

ODS hlasovali všichni PROTI a v debatě se i ozvali.  Šel jsem ke zdroji a dohledal protokol debaty, z něhož cituji. Alexandr Vondra měl odvahu vystoupit a poslat je se Zeleným plánem do háje. „Ten program je radikální, zve se „Úděl“, ale fakticky je to zelená revoluce. My jsme konzervativci a revolucím nevěříme. Ano, chceme se chovat zodpovědně k planetě, chceme chránit přírodu, cítíme toto jako naši povinnost, ale cenou nesmí být ani znásilnění procedur, kdy jedni budou válcovat druhé, ale ani neúměrné náklady, které povedou jenom k tomu, že přijde další revoluce, která nám smete to nejcennější, co máme, přátelskou spolupráci evropských národů a svobodu. Green Deal se nesmí stát novým komunistickým manifestem, tentokrát v zelené barvě.“ Ty jo. Uvědomujete si, co je třeba, abyste v sektářském ovzduší západního klima šílenství tohle řekli veřejně? Smekám.

I Vercionová z ODS se ozvala a – teď se podržte – poukázala na to, že Green Deal uškodí chudým. Obvinila tvůrce, že skutečné sociální dopady před veřejností tají. A to je pravda, jelikož Green Deal je psán nejasnou úřednickou euroangličtinou, kde se pokrytecky tvrdí, že zelené zdražování povede „k lepšímu blahobytu a odstranění sociálních nerovností“ (čl. 4). Ano, když na tom budou všichni mizerně, budou si všichni rovni.

Jak hlasovali ostatní Češi?

Jak hlasovala KDU-ČSL, která má jen dva europoslance – Zdechovského a Šojdrovou? Ani oni Green Deal nepodpořili, ale neměli odvahu hlasovat PROTI. Jen se ZDRŽELI hlasování. V debatě se aspoň ozvala s námitkou Šojdrová,  která uvedla, že návrh nepodpoří, protože „nebyl přijat pozměňovací návrh, který uznává jadernou energie jako důležitou pro boj proti změnám klimatu.“ Tady vidíte, kdo doopravdy bojoval.

A co TOP09? Má tři europoslance. Hlasovala nakonec PRO, ale s námitkami, které předtím vyslovila v debatě. Stanislav Polčák v kulantním projevu vytkl EU, že v Green Dealu nepodpořili jadernou energetiku a že nevyčíslili „dopady jednotlivých plánovaných opatření“. Tedy i topkaři našli odvahu se ozvat za jadernou energii, zatímco Babiš a jeho europoslanci neudělali vůbec NIC. Proč tedy TOP09 hlasovala pro? Polčák konstatoval, že „Musíme pamatovat na škody, které jsme způsobili na planetě a začít je odstraňovat, proto jsem tento návrh podpořil.“

Na rozdíl od Polčáka si myslím, že Green Deal přírodě nepomůže, ochrana abstraktního klimatu v nebíčku je něco jiného, než ochrana životního prostředí na zemi. Přírodě to uškodí.  

Jak hlasovali zbylí čeští europoslanci? Ve frakci Zelených jsou Piráti, ti všichni hlasovali PRO (Gregorová, Peksa, Kolaja), ve frakci The Left je Konečná z KSČM, ta hlasovala PROTI, ale nic nekritizovala; v Identity and Democracy jsou dva Češi a oba hlasovali PROTI, ale žádné námitky nepodali.

Babiš vám lhal, nerval se, zdražení bude drtivé

Ještě v neděli večer jsem musel shlédnout debatu na PRIMA, kde Babiš tvrdil, že v Bruselu vyjednal přijetí jádra mezi bezemisní zdroje, prosadil prý, že v Green Dealu je jádro, že tam je zemní plyn, že si národní státy mohou samy určit energetický mix. Jádro v Green Dealu není.

V bodě 23 sice stojí, že státy mají pravomoc rozhodnout si o svém „energy mix“, ale jen v rámci povolených druhů energie. Ty nikde určeny nejsou, ale pokud vzejdeme z textu Green Deal, tak v něm se zmiňuje pouze „off shore wind“ a „renewable energy“. To není jádro. „Natural gas“ uvádí jen jako přechodný nástroj. V Climate Law z května 2021 se už žádné zdroje nespecifikují.

Zato ODS má požadavek jádra v „energy mix“ České republiky proti EU už v programovém prohlášení z října 2011! Srovnejte si to s tím, co měl v programech Babiš za ANO, neo co je v prohlášení vlády z května 2020. Jádro mezi bezemisní zdroje dosud prosazeno nebylo, i když ODS, KDU-ČSL i TOP09 pro to něco dělají, nejsilnější ANO, ani náš vladař nedělají nic.

V létě 2020 měl Babiš možnost vymoct si výjimku pro ČR, když EU schvalovala covidově klimatický záchranný balíček s euronázvem A Sustainable Europe Investment Plan, pro který bylo třeba 100% shoda zemí. Zatímco Poláci této možnosti využili, Babiš ne. Nemáme nic a zdražovací Green Deal na nás dopadne celou svou vahou.

Cílem toho Green Dealu je skutečně zdražování. Stojí to v čl. 18, jen se tomu v euroangličtině říká vyhýbavě „pricing“. Zdražování neboli „pricing“ je jejich metoda, jak změnit vaše chování, je to finanční trest. Tento postup byl navržen už ve slavné zprávě mezivládního panelu OSN o klimatu z r. 2018, kterou propaguje Greta Thunberg. Tohle je jen provádění plánu.

V dnešním Dopisu, který rozeslal Babiš do všech českých domácností, vám slibuje: „Nenecháme vás zchudnout kvůli ekologickému šílenství.“ Ale nechá, nechá vás padnout. On je v pohodě, kdyby něco, odletí na zámeček na riviéru…

hlasování europarlament 2020_01_15 ANO

Jak jinak říct zdražování? Inflace, indexace, pricing, solidarita, solidární daně, Schillerová, nekompetentnost, Babiš, viz: nedostatek, bída, málo peněz na školy, důchody, dopravu…

Autor: Ivo Cerman | úterý 5.10.2021 10:00 | karma článku: 37,00 | přečteno: 2059x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9325x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.