Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z historie atentátů na Babiše

Jde o starý trik, který marketingoví odborníci moudrého gubernátora opakují už řadu let. Neskočte mu na to! 

Když včera prezidentský kandidát Babiš oznámil, že mu hrozí atentát, měl jsem pocit, že mám deja vu. Tohle přeci Babiš zkoušel už několikrát, copak si na to nikdo nepamatuje?Zároveň si dovolím poznamenat, že Babišovo oznámení z 21. 1. 2023 je krajně nevěrohodné. Údajně měl neznámý útočník poslat ostrý náboj Babišově manželce Monice (resp. jemu, adresovaný manželce). Kdyby šlo o skutečný útok, nechápu, proč by cílem měla být Babišova manželka, která přeci není politicky vůbec aktivní. Co by tím získal? A proč by posílal nejdřív někam nějaký náboj? Naopak pokud by šlo o marketingový trik, tak by zcela dávalo smysl předstírat, že cílem útoku je žena, jelikož to vzbudí víc soucitu.

 

Z historie

 

Ale teď k historii. Vzpomněl jsem si totiž na dobu, kdy Babiš po dlouhém váhání po prohraných volbách konečně odešel z úřadu vlády. Tehdy jsem náhodou poslouchal v autě rádio Impuls, jež vlastní Babišův Agrofert, a v něm dávali nevinnou reportáž o otázce, zda bývalý premiér bude využívat ochranku. Načež rozjuchaná moderátorka předala hlas ze studia reportérce „v terénu“, jež právě zpovídala neskutečně skromného pana Babiše. Ten tichým skromným hlasem sdělil veřejnosti, že státní ochranku už využívat nebude, i když zde prý byly pokusy o jeho život, ano, ano. A to bylo podle mě hlavním cílem reportáže. Naznačit, že mu šlo o život, ale neříct, kdy a jak.

 

Údajná hrozba z podsvětí roku 2015

 

Podnikl jsem teď bleskový průzkum internetových zdrojů. Co zjistíme? Už v listopadu 2015 Babiš sdělil národu, že mu bylo usilováno o život, opět přes údajnou diskuzi o ochrance. Tehdy ovšem (na facebooku ANO) podsouval, že ho ohrožuje mafiánské podsvětí, aby se pomstilo za zásadový postoj k hazardu. Ale fáma odpovídala mystifikační identitě bojovníka proti korupci a nesmiřitelného ministra financí. Na dotaz paní Ireny na facebooku, Babiš dodal, že „vzhledem k hrozbám na moji osobu jsem se dotázal na ochranku státní.“ V prosinci 2015 mu vláda tuochranku přidělila, stála 10 tis Kč na den. Od té doby má nárok na ochranku každý ministr financí.

 

Vajíčkový útok v Průhonicích, léto 2021

 

K opravdovému útoku došlo během Babišova předvolebního mítinku v Průhonicíchv létě 2021. Tehdy jej ovšem napadli odpůrci jeho dusivých protikoronavirových opatření. Házeli po něm vajíčka.

 

 „Borec s pistolí“ po volbách 2021

 

Na to navazuje ta situace po parlamentních volbách, jež proběhly 8.-9. 10. 2021. Věznitel našich dětí v parlamentních volbách prohrál, ale nechtělo se mu odejít. Nebyl pryč ani 2. 12. 2021, kdy na facebooku zveřejnil video, kde dramaticky sdělil svým příznivcům, že ho napadl „borec s pistolí“, zároveň ve videu obhajoval svoje lockdowny! I do budoucna!Jak se později ukázalo na základě sdělení policie, základem byla událost z 24. 11. 2021. (Tedy nikoliv "včera") Nešlo ani o bezprostřední útok na Babiše. Tehdy přišel na úřad vlády neznámý muž a tvrdil, že přináší dopis „konkrétní osobě“, který musí předat osobně. Nechtěli ho pustit, načež dotyčný vyzval ostrahu „na férovku“. Po následné potyčce ho prohledali a našli u něj plynovou pistoli a nože. Dotyčný byl poté internován v psychiatrické léčebně v Bohnicích, obviněn byl z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. (O tom viz zde, a na twitteru neovlivni video s pachatelem.)Situace byla pro Babiše málo dramatická, takže to na videu z 2. 12. podal tak, že ho právě „včera“ napadl „borec s pistolí“ a pro ilustraci ukázal na kameru foto s pistolí, noži a pouty, aby jeho fanoušci viděli, jaký arzenál byl proti němu nasazen.

 

„Tenhle týpek?“ Pochybnosti čtenářů

 

Stojí za zmínku, že ani tato akce nedávala moc smysl, jelikož k ní došlo po volbách a i způsob údajného útoku spíš naznačoval, že „borec s pistolí“ chtěl vyvolat pozornost. V diskuzi pod článkem na seznam.cz se uživate lLuboš Meszner podivil: „Musel skončit v Bohnicích, protože kdyby se to dostalo k soudu, tak by vyšlo najevo, že to vymyslel Mára Prchal jako součást prezidentské kampaně. Kdyby chtěl Babiše opravdu někdo picnout, tak k tomu má mnohem lepší příležitosti.“ Uživatelka Eva Potůčková podotkla: “..až jednou Babiše bude chtít opravdu někdo zabít a ne jen jeho, udělá to dotyčný úplně jinak a ne že poleze do parlamentu a okamžitě na sebe strhne pozornost.“Navíc podle extravagantní námořnické uniformy, kterou měl pachatel na sobě, ho jiný uživatel Jiří Kohout identifikoval na twitteru redaktorky Evy Šelepové jako známou pražskou figurku, která v tomto outfitu dělala na veřejnosti humbuk už dřív. Je u toho i fotka.K tomuto pokusu pražského recesisty se zřejmě měla vztahovat Babišova poznámka v rádiu Impuls, ale v dané době to vyznělo, jako by se o atentáty na něj pokoušeli voliči vítězné koalice.

 

Dělal to v prezidentské kampani už Zeman

 

Ale jelikož blogy o naší politické současnosti píšu už nějaký ten pátek, musím připomenout, že podobný trik zkusil už v rámci „politiky tlustých čar“ po své prezidentské volbě Miloš Zeman roku 2013. Tehdy přišel bulvární časopis Super se senzační zprávou o „drsném útoku na zpěvačku fandící prezidentu Zemanovi“. Ta zpráva se ten den 29. 1. šířila médii jako novinka číslo jedna, a to s velmi drsnými slovy. Člověk měl pocit, že dotyčná byla skutečně napadena. Po rozkliknutí článku se ale dozvíte, že měla jen hnusné komentáře na facebooku. Připomínám, že sprosté agresivní komentáře na internetu byly během volební kampaně běžnou praxí ze strany Zemanových stoupenců (Psal jsem o tom tenkrátblog KopniDoKarla.) Takže tato zpráva taky „přepisovala historii“. A tou „zpěvačkou“ měla být nějaká Leona Šenková, zcela neznámá.

 

Babišova umělá blbá nálada

 

Ale dnešní Babišova kampaň je mnohem horší. V době reálné války a reálného zdražování Babišovi markeťáci cíleně podsouvají občanům, že potíže, které jsou důsledkem euroidních klimatických demagogů, jsou prý způsobeny touto vládou a řešením je svržení vlády. Přitom Fialova ODS je zásadně proti klimatické demagogii a taky v tom směru jednala v europarlamentu. Ačkoliv růst cen je i důsledkem války na Ukrajině, kterou vyvolal Putin, navádějí Babišovi markeťáci lidi k tomu, aby věřili, že i tohle způsobuje Fialova vláda a že ve volbě jde o vstup ČR do války.Nedávno jsem byl v potravinách v Měšicích u Prahy. Vedle mě šel starší pán, dívá se na ceny a mumlá si. „Ta vláda, ta nám dává. Pověsit je všechny!“ A tyhle nálady tu vyvolal Babišův marketing. Ty nezmizí. Nikdo je neodkouzlí.

 

 

PS Na Babišově facebooku teď ukazují videa o tom, jak s paní Monikou objíždí republiku, aby ukázal, jak se bojí.

Autor: Ivo Cerman | neděle 22.1.2023 13:13 | karma článku: 28,96 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9326x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.