Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FP
JL
Foto

To je všechno hezké, ale historici publicisté při studiu historických pramenů a z výpovědi osob narazili na skutečnost, že otec  Schwarzenberg byl členem Vlajky a ne  vše co jako člen vlajky dělal bylo košer. Já sám při četbě jedné knihy na to narazil. Stejně otec kněžny byl členem SA. To je věc jasná, ale není stále jasné činnost otce Schwarzenberg ve vlajce.  Je tedy nutné, tuto věc objasnit.Není možné se k tomu stavět tak, jak se k tomu stavíSchwarzenberg , který řekl, že s k tomu nebude vyjadřovat, protože je to žumpa. Tím výrokem ještě více přiložil do kotle pochybností.

2 5
možnosti
MK

Pane Kindl. Vlajka byla české fašistické národnostní hnutí, která se před rokem 1938 vymezovala proti německému nacismu a podporovala prezidenta Beneše. Není náhodou, že po přijetí Mnichovské dohody byla v listopadu 1938 na žádost Něměcka její činnost v okleštěné republice zakázána. Nutno podotknout, že přijeté Mnichovské dohody a zrada Spojenců byla pro vedení Vlajky rozčarováním a zklamáním. Teprve až během Protektorátu Vlajka obnovuje svojí činnost, kdy s předválečnou Vlajkou ideologicky už nemá nic společného.

6 2
možnosti
Foto

Jde o deklarace, srovnatelné s prohlášení "99 Pragováků" a podobnými výzvami jedinců, loajálních režimu. Příznačné je, že tyto deklarace českých šlechticů se postupně měnily přesně tak, jak se měnil režim. Byli hnáni snahou o udržení svých lén a svého obrovského majetku. Stejnými motivy je hnán současný kandidát, Carl Nepomuk Schwarzenberg při svém boji o křeslo prezidenta ČR.

1 8
možnosti
MK

Aha, to je Váš marxistický dialektismus? Ono, že jedni sem zvali nepřátelská vojska. Ti Pragováci a ti šlechtici se postavili na podporu tohoto státu. Ti první byli kolaboranti, ti druzí vlastenci v tom nejlěpším slova smyslu:-)

5 2
možnosti
TH

Aktualne.cz: Jsou Schwarzenbergové česká šlechta?

Nepochybně. Nejen v smyslu zemském, ale i národním. Schwarzenbergové jsou také stejně jako většina významné šlechty ve střední Evropě zcela prokazatelně potomky i Přemyslovců, přes dcery samozřejmě.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=769047#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-7

6 2
možnosti
JS

Je to velmi zajímavé. Bohužel nejsem historik a tedy mně není vůbec jasné proč před rokem 1948 byl přijatý speciální zákon na vyvlastnění majetku tohoto rodu. Nejedná se náhodou o jinou rodovou větev? Karel byl přece adoptován až jako dospělý. To stavění barikád byl jeden z nejhezčích vtipů. Pouze propiska je lepší.

4 1
možnosti
MK

Karel byl adoptován Hlubockou větví, sám pochází z Orlické větve. A jeho otec byl jedním z těch, kdo tu deklaraci podepsal.

4 1
možnosti
ZB

Že by všichni Schwarzenbergové byli takoví vlastenci, tedy čeští vlastenci? Tomu snad ani vy nemůžete věřit.

1 9
možnosti
MK

Může, protože jako historik ví, jak se zde tento rod od svého příchodu choval, a že vždy stál na straně zájmů českého království a českého národa. Že ač původem rod německy se počeštil

5 1
možnosti
JSS

Ne -dobře, že zveřejněno.

Bylo by třeba se vcítit do doby sepsání a postojů!  Nicméně - zni to jako memorandum - a to  postoj  stavu- šlechtického, jež  držel pospolu.  Vždyť už v 38.-átém drčely v Německu zbraně a národ byl ideologicky decimován.  O hrozbě  "Nach Osten"- nebylo nikde pochyb. Ale co tyto mocné rody  podnikly  k obraně našeho češství spolu se stavovskými zahraničními kamarády??

Všude v Evropě tichý souhlas gradující až do naprosté kolaboraci s nacismem  a příslušnost k národu -  kdeže!  Historici, napište, kdo se vyhranil  pro národ a nesl také tíži a oběti!

2 2
možnosti
MM

Ach Bože. To můj děda bojoval za I. světové jako dragoun proti Rakousko-Uhersku. Za vermachtu dobýval Paříž a Alžír. Jeho syn Eduard padl jako Německý voják v Italii, Byl zabit Američany.  Inu takové bylo Hlučinsko. Děda byl ušlechtilý člověk.:-)

4 1
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.