Diskuse

Dítě zemřelo, porod proběhl v pohodlí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J47a41n 65Č16e65r76n82ý

13. 9. 2013 22:27

Nechť ženy co chtějí rodí doma, ale podepíšou papír, že přebírají zodpovědnost, když se něco nepovede.

2 0
možnosti

Jak by ta zodpovědnost vypadala? Hmotná? Právní? Co si vezmete na chudé rodině, která miliony za péči o postižené dítě zaplatit nemůže? Nebo matku zavřete za zabití (neúmyslné, samozřejmě, na vraždu, tedy plánovanou, to asi není)... Jak přesně by ta zodpovědnost vypadala? 

Osobně si myslím, že žena, u které selhal pud sebezáchovy, a pud mateřský, a které je jedno, co bude s dítětem, jestli při porodu umře... , že taková nepotřebuje domporodní babu, ale poradenskou službu a psychologa... Takové chování má svoje důvody. Taková žena potřebuje pomoc, ne ji zatahovat do ještě větších problémů, než má.

1 2
možnosti

doma jsem nerodila a ani po tom netoužím, právnické stránce věci nerozumím. chci ale říct jedno: jsem přesvědčená, že pohodlí matky hraje v rozhodnutí rodit doma většinou dost okrajovou roli. snaha vyhnout se porodnici bývá většinou motivovaná obavou z toho, aby zbytnými lékařskými zásahy a stresujícím prostředím nedošlo ke komplikacím, které by se jinak vůbec stát nemusely. Psychika hraje u porodu klíčovou roli, ve stresu se rodí blbě a může se snadno stát, že se porod zastaví úplně. Pak nastoupí lékaři a dítě zachrání, přestože kdyby žena rodila v klidu a psychické pohodě, mohlo vše proběhnout fyziologicky. 

Čili - je rozhodně v zájmu dítěte, aby matka byla psychicky v pohodě. Zvyšuje se tím šance, že porod proběhne hladce. 

jen namátkou, dva články vygooglené nahodile během pěti minut, které potvrzují nízkou rizikovost domácích porodů:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2352715/

http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3263

2 2
možnosti

Tenhle hoax o psychické pohodě, kterou rozšiřuje domporodní lobby, je následek hodně špatně pochopeného principu porodu. Nikoliv matka, ale dítě je ten, kdo porod vyvolává, a nikoliv matka, ale dítě určuje, kdy je "na čase". Dítě, které se nachází v děloze, chráněno plodovou vodou, asi těžko bude ve stressu, protože se někde za rohem mračí sestřička.

8 2
možnosti

Titulkem je vystiženo vše................hlavně,že maminka měla pohodlí a netrpěla stresem ze zlých doktorů............

4 2
možnosti
Foto

Za sebe slibuju, že jako chlap rodit nebudu. Přesto rád podpořím dobrou věc.

Určitě bych domácí porod neučinil nelegálním, na druhé straně jsem rád, že všeobecná osvěta a názorové spektrum i čtenářů se kloní na stranu snížení rizik dítěte oproti pohodlí matky a je pro porod v nemocnici. Jakkoli rozumím výhradám vůči někdy neochotnému a necitlivému personálu nemocnic, život kontra pohodlí mi přijde dost jednoznačné dilema......já ale rozhodovat nebudu, jsem chlap.

P.S. raději bych se sám nechal zbičovat nebo kosti zpřelámat než ohrozit svoje děti.....proto těm matkám asi nerozumím. Jsem JENOM chlap, ale otcovský ochranitelský reflex je o řád silnější než třeba pud sebezáchovy. Vždy jsem si myslel, že u žen to bude ještě silnější....asi jak u které.:-/

12 2
možnosti
Foto

Jsem jenom žena a naprosto s Vámi souhlasím ;-).

3 2
možnosti

Fyziologický porod doma, prosím, ale pokud tam už nějaké předešlé komplikace byly, tak ne, nelze doporučit. I když se častokrát nemocniční personál chová všelijak, na řadu věcí jsou nemocnice skutečně lépe zařízené. A rizika jsou u porodu nemalá, bohužel.

1 1
možnosti

J49a71n 40J70o36š30t

13. 9. 2013 14:16

I těhotenství bez jakýchkoliv komplikací může končit komplikacemi při porodu !

13 2
možnosti

Za pár dnů budu babičkou a jsem velmi ráda, že moje dcera neuvažovala nad jiným porodem,než v porodnici. Za uplynulých 30 let se hodně zlepšilo, nejen po stránce přístrojové, ale i prostředí nemocnic a přístup personálu. Za nás bylo 5-10 rodiček na 1 sále, jen oddělených plentou, rodička byla sama, nikdo z rodiny k porodu ani pak na pokoj nesměl. Dnes podle možností mají maminky soukromí, u sebe partnera, může se předem domluvit, jak chce porod vést. Má k dispozici míč,vanu,stoličku,může si zapálit vonné tyčinky, pustit hudbu. A partner je u porodu proto, aby jednak ulehčil rodičce a pomohl, ale aby taky případně usměrnil personál. Pokud se sestra chová hrubě, vytkne jí to doprovod, ne rodička. Navíc je další vymoženost-rodit u svého lékaře, který rodičku zná po celé těhotenství. Fakt nechápu matky, které chtějí rodit doma, jde jim o to, aby mohly ležet ve své posteli? Nebo mají nějaké mindráky, stydí se před lékařem nebo nevydrží klistýr? Sama v sobě jsem nenašla jediný důvod, proč rodit doma.

15 2
možnosti

Ano, můžete si taky sjednat dulu, situace je jiná než před lety.

1 1
možnosti

Myslím, že článek je perfektní. Ale proč se vůbec o domácích porodech bavíme? Protože v nemocnici je třeba perfektní zázemí odborné a přístrojové, horší už lidské a hlavně" když je po porodu matka i dítě OK, tak proč třeba ráno nemohou být propuštěni? Nemocnice si je sulcuje co nejdéle, aby měla body!!!

3 4
možnosti

To si nemyslím že je hlavní důvod. Ale dítě se vyšetřuje, bere se mu krev, dělá UTZ kyčlí. A třetí den nastupuje mléko, není špatné, když mamku odborník naučí správně přikládat dítě k prsu. Taky v nemocnici si matka po porodu odpočine, doma by ji to nutilo něco dělat, a rekonvalescence nikde.;-D

3 1
možnosti

P66e81t76r 11S76k72á33l79a

13. 9. 2013 13:17

Jaký je tedy rozdíl mezi úmrtím dítěte v nemocnici nebo doma? Doma je to trestný čin, v nemocnici je vše v pořádku?

Pokud vyloučíme opravdu vážnou chybu lékaře nebo porodní asistentky, pak k úmrtí dítěte dochází většinou z důvodu nějakých závažných zdravotních problémů. Přežije-li takové dítě díky špičkové zdravotní péči v nemocnici, vždy jde zpravidla o vadu nebo poškození na celý život. Zní to možná cynicky, ale pokud by takové dítě zemřelo, je to do budoucna úleva pro rodiče a i pro celou společnost. Je snad výhrou zemřít jako rodič s tím, že po mně zůstane třeba padesátileté dítě, které se o sebe neumí samo postarat ? Je štěstím se místo o zdravé dítě starat po celý život o postižené dítě a pak i třeba dospělého bez šance na zlepšení stavu? Žít na hraně chudoby a neznat nic než jen tuto práci?

3 1
možnosti

J98a25n 21J73o74š71t

13. 9. 2013 13:22

Pokud svým chováním zaviní zdravotnický personál úmrtí novorozence je to dozajista trestným činem. Pokud byste své partnerce fyzicky bránil odjet do porodnice a dojde k úmrtí kojence tak jste spáchal trestný čin. Pokud ona "dáma" zblbla ženskou, čímž jí de facto zabránila vyhledat porodnici je vina stejně jako ta nezodpovědná rodička !

3 2
možnosti

J94a39n 16J71o26š89t

13. 9. 2013 13:10

Výborný text. Zatím nikdo tak hezky neuspořádal argumenty, na toto ožehavé téma,  jako se to podařilo Vám. Samozřejmě že v první řadě jde o byznys, který se bohužel v tomto případě neštítí ale vůbec ničeho !!!

Děkuji Vám a samozřejmě karma !

8 2
možnosti

Následek, jakkoliv tragický, je daní za to, že daná žena podlehla demagogii domoporodní asistentky, a v rozporu se zdravým rozumem se dala zlanařit na ruskou ruletu. Ukázalo se, že porod není zas až taková přirozená sranda, jakou z toho domporodky dělají, a že končí velice ale velice smutně, když chybí kompetence a rychlá lékařská péče. :-/ Tak to vždycky bylo, a vždycky bude, a lživá kampaň za domácí porody, která situaci rodičky zlehčuje nebo přímo lživě pokřivuje, přinese jenom zbytečné dětské mrtvolky, nic víc. Jednoho dne se podíváme zpátky a konstatujeme, bože, to byl zase úlet... Škoda je jen těch nevinných dětských životů...

11 1
možnosti

I11v95o 44H68u40b12á55l44e34k

13. 9. 2013 13:14

mám dva syny a u obou porodů jsem byl přítomen. i přes tento fakt musím konstatovat, že jsem byl v některých okamžicích šokován chováním zdravotního personálu - doktorů i sester, nedivím se proto ženám, které se podobným zkušenostem chtějí vyhnout a volí alternativu domácího porodu. rozhodně bych si to nedovolil označit jako demagogii a ani za ztrátu zdravého rozumu - více než polovina žen rodících v domácím prostředí má vysokoškolské vzdělání. nemocnice ani přítomnost lékaře vám nic nezaručí. neznám statistiky, ale i zde dochází k úmrtí rodiček či novorozeňat.

3 6
možnosti