Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Úplně bych neodmítala skutečnost, že koloniální nadvláda západních zemí v Africe vnesla do těchto zemí naprosto odlišnou kulturu, kterou místní neabsorbovali, neporozuměli jí a nic jiného, než materiální blahobyt jim neříkala. Po vzniku samostatných států tam nastal zákonitě chaos - chtít od lidí s kmenovými tradicemi, aby se stali členy spořádaného státu, je nesmysl a naopak to, co tam probíhalo i dále probíhá, je zákonité.

Bohužel ti, co se prohlašují za odborníky na migraci se vůbec nezabývají marasmem, který nastává v oblasti, kam se podaří proniknout nějakému podnikateli z vyspělé země. Protože pokud by to někdo spočítal tak, jak vy jste spočítal syrské dluhy vůči ČSR, došlo by ke konstatování astronomických zisků u těchto podnikatelů, i ke konstatování, že místní původní obyvatelé ztratili svůj životní prostor a že jejich životní prostředí je bezostyšně plundrováno. Proč má 0,5% obyvatel planety ve svých pařátech přes polovinu světového bohatství? Proto, že se vykořisťuje ve velkém (nejen Afrika) a nejsnadněji tam, kde jsou nevzdělaní a s nízkým IQ

2 0
možnosti
Foto

Je to sice detail, ale v jednom článku v Obzoru národohospodářského před WWI jeho autor vyjadřuje lítost nad tím, že se Rakousko-Uhersko neúčastní koloniální expanze do Číny. Jako vzor dává německou expanzi. Když jsem to četl, šel jsem do kolen.

Co se týče otázky, zda české země nějak těžily z evropských imperiálních výbojů, tak odpověď musí být kladná, pokud nějakým způsobem to zvyšovalo poptávku po českém zboží v západní Evropě. A je nutné brát do úvahy, že jsme byli součástí R.-U. a hodnotit to z tohoto pohledu.

Mimochodem narazil jsem na to, že v Praze byl obchod s čínským zbožím.

Češi také studovali v Orientálním ústavu ve Vídni, i když tam se jednalo spíše o Osmánskou řiši.

Takže okrajově jsme se nějak na té evropské tendenci vytvářet koloniální říše podíleli. Ale samozřejmě jenom okrajové a zprostředkovaně.

0 0
možnosti

I48v12o 60C40e76r63m90a56n

9. 12. 2018 13:52

Tak takto by to bylo formulováno střízlivě a nic bych proti tomu nenamítal, bohužel ta diskuze se vede na úplně jiné úrovni. Samozřejmě by i pak bylo nutno rozlišovat mezi koloniální expanzí R.-U. a podílem českých firem.

Na rovině realizovaných obchodních operací ale platilo, že pro naši exportně orientovanou ekonomiku byly koloniální mocnosti konkurencí.

0 0
možnosti

Dobrý den , pane Cerman není celá migrace o tom , že tzv . rozvojové obyvatelstvo se množí jak králící . Bo nemají co dělat , když jim jídlo zajišťujeme pravidelnými dodávkami ?

0 0
možnosti

I69v96o 91C13e73r70m24a80n

9. 12. 2018 13:54

já chtěl spíš upozornit na to, že jde o otázku, kdo bude rozhodovat o přijímání uprchlíků/migrantů. Jestli to mohou státy samy dávkovat dle svých možností, nebo jim to bude vnucováno na základě právní povinnosti, nebo nějaké nadnárodní instituce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.