Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

To neni svalovani viny za Holocaust na Cechy. Tak to proste tehdy vypadalo. Advokatni a lekarske komory vylucovaly Zidy davno pred tim, nez to bylo v Protektoratu narizeno. Podobne se chovaly ovsem vlady v dalsich evropskych zemich, hlavne ve Francii, snad s vyjimkou Danska....

3 0
možnosti
RK

V podstatě ano. V té době byl postoj k menšinám o dost jiný než dnes, přestože problémy přetrvávají dodnes. Tehdejší evropská, ale i obecně světová společnost byla zkrátka podstatně více rasistická nebo aspoň antisemitská než dnes.

Nicméně "kdosi" překročil i tehdejší hranice a změnil tohle všechno v holocaust a tím "někým" nebyli Češi.

To je jako kdyby dnes někdo napsal knihu, že Češi produkují skleníkové plyny a jsou spouštěčem globální ekologické katastrofy, která připraví o domy, o podmínky k životu a nakonec i o život sám miliony lidí.

1 0
možnosti
Foto

Níže diskutujícímu panu Jandovi:

--------

To jste, pane Jando, moje komentáře nečetl dosti pozorně. Já nikde neobhajuji názory paní Čapkové a k panu Frommerovi jsem se vůbec nevyjádřil. Přečtěte si mé komentáře, zejména ten, ke kterému se tady vyjadřujete, s potřebnou dávkou pozornosti.

--------

Kritizovanou publikaci nikdo ze zde diskutujících nečetl, ani já ne (vy snad ano?), takže se těžko mohu k názorům v ní vyjadřovat, natož je obhajovat.

--------

Autor blogu, který tu publikaci četl jen zčásti, se nezaobírá, jak vy píšete, úrovní vědecké práce, nýbrž jen provádí účinnou dehonestaci paní Čapkové (a pana Frommera). Stručně řečeno se mu nelíbí (jako konečně asi i vám), že se v publikaci ventilují nepříjemné skutečnosti z doby protektorátu, kterou jsme nikdo z nás diskutujících, ani autor blogu a vy také ne, nezažili.

--------

Že se Češi - samozřejmě zdaleka ne všichni a už vůbec ne kolektivně - podíleli na protižidovské činnosti okupantů a někdy šli iniciativně dál, než museli, je neoddiskutovatelný fakt. Jako o takovém musí být možno o tom vědecky (i jinak) bádat a publikovat. A na patřičné platformě o tom se znalostí věci diskutovat a samozřejmě i věcně kritizovat.

--------

A Češi - samozřejmě zdaleka ne všichni a už vůbec ne kolektivně - se podíleli také na protičeské činnosti okupantů a někdy šli iniciativně dál, než museli.

3 5
možnosti
JS

Dovoluji si na Váš příspěvek zareagovat.

Autor blogu na obhajobu svého názoru uvedl celou řadu citací. Pokud nějaká historička označuje skutečnost, že protektorátní vláda nevzešla ze svobodných voleb, termínem "nacionalistický výklad protektorárních dějin", pak ta historička sleduje evidentně jiný cíl, než je objektivní pohled na dějiny. Postup protektorátních úřadů prostě nelze považovat za oficiální politické stanovisko československého státu, protože ten prostě přestal existovat a stal se předmětem okupace. Veškeré konání protektorátních úřadů bylo podřízeno požadavkům Třetí říše a sledovalo dlouhodobý cíl v podobě postupné eliminace původního obyvatelstva.

Nikdo netvrdí, že kolaborace neexistovala, jenže rozhodně nešlo o paušální problém. Konání protektorátních úřadů rozhodně nebylo pokračováním politiky Československa. Objektivně lze říci, že obě politické koncepce byly v dokonalém rozporu. Pokud se nějaký historik snaží tvrdit, že Češi vytvářeli tlak zespoda na zavedení protižidovských opatření, měl by to exaktně dokázat, protože fakta hovoří spíše o přesném opaku. Antisemitské aktivity iniciované německými obyvateli Protektorátu a různými bezvýznamnými kolaborantskými spolky lze jen těžko považovat za důkaz českého antisemitismu.

Já oceňuji to, že autor si dal práci a dohledal zdroje, které Frommer cituje, a názorně ukázal, jak manipulativně Frommer pracuje. Autor blogu správně uvádí, že "neexistovaly žádné regionální úřady, které by vyjadřovaly vůli českých obyvatel, nebo jednaly autonomně, natož aby nacisty k něčemu nutily". V době Protektorátu lze také jen těžko hovořit o "českém tisku" ve smyslu jakékoli názorové nezávislosti.

Věřím autorovi blogu, když hovoří o tom, že Frommer a Čapková se pokusili "vyrobit" Čechům fašistickou minulost.

8 0
možnosti
TT

R^R^ Je to tak. Revizionismus postupoval dlouho opatrně, ale v posledních letech už se přestal skrývat a napíná plachty. Kdyby pod těmito plachtami nebyl naloděn revanšismus, začnu věřit v sestoupení Ježíše Krista.

3 2
možnosti
Foto

Revizionismus, revanšismus.... kde jsem to jen četl?..... aha už vím..... Rudé právo kdysi dávno mělo takový slovník.

1 3
možnosti
JT

J77i81r41i 53T85i64c80h33y

3. 2. 2020 18:15

Dnes je velmi popularni mezi nekterymi "odborniky" revidovat ceskou historii. V clanku je jedna takova ukazka, patri tam i "uvahy" o tom, jak jsme meli bojovat - cimz, jak uvedl prispevatel nize, bychom rozpoutali svetovou valku, dale bych uvedl spekulace o odsunu zradnych Nemcu po valce, coz historie vyhodnoti jako jednu z nejdulizetejsich udalosti k zachovani ceskeho naroda.

2 0
možnosti
Foto

Který "odborník" reeviduje českou historii?

1 2
možnosti
Foto

Ne že bych považoval vaše námitky proti významu českého podílu na holokaustu (?) za nerelevantní, jenom považuji za nutné upozornit na sbírku soudních rozhodnutí, týkajících se žalob českých Židů na odcizení jejich majetku protektorátními občany, který ve čtyřech svazcích publikovaly ostravské historičky.

Pozn. Metodologicky historik právo na jednostrannost, tedy v konkrétním případě soustředím-li se na výklad "české viny", přirozeně budou opomíjet tu německou. Je na ostatních, aby uvedli věci na pravou míru, respektive do širšího historického kontextu. K tomu slouží předmluvy, komentáře a recenze.

1 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-) Projevy českého antisemitismu za druhé republiky byly samozřejmě hanebné, ale tvrzení o české spoluúčasti na holocaustu, je lživé!

11 0
možnosti
PV

P23a12v36e30l 51V19é92b11r

3. 2. 2020 14:52

Jsem zvědav, kdy někdo vyrukuje s tím, že 2. světovou válku rozpoutali Češi...

Dále si myslím, že v mnoha případech se zaměňuje státní příslušnost a národnost. Němců tady žilo dost a ti většinou ochotně spolupracovali. Ovšem pro účely očerňování Čechů jsou označováni Čechy. Zajímavé přitom je, že Heydrich si Hitlerovi stěžoval, že že mezi Čechy nemůže najít spolupracovníky (rozuměj: kolaboranty), Mezi zde žijícími Němci ano, ale mezi Čechy pouze v mizivém množství.

17 0
možnosti
IC

I86v13o 96C63e87r55m91a70n

9. 2. 2020 18:17

když k tomu přidáte, co tvrdí naši vlastní historici a publicisté o Mnichově, tak vám z toho vlastně vychází, že můžeme i za tu druhou světovou válku.

0 0
možnosti
JS

Dovolil bych si v této souvislosti zmínit německý dokument o vlaku smrti "číslo 94-803", který nedávno vysílala Česká televize.

Velice mne to dojalo a zároveň jsem cítil hrdost na to, že jsem Čech, protože Češi se zachovali způsobem, který rozhodně neodpovídá revizionistickým teoriím o zlých Češích jako iniciátorech holocaustu. Německý komentátor v závěru dokumentu uvedl přesně toto, cituji: "Příběh vlaku smrti, a to jej činí zvláštním, ukazuje, že i v té napjaté době existovaly způsoby, jak poskytnout pomoc. Tyto události, k nimž došlo na území Čech, musíme chtě-nechtě srovnávat s pochody smrti, které procházely tehdejším říšským územím. V Německu si občas někdo vzpomene, že vězňům dal pár brambor, nebo že je neudal, když se u něj schovali ve stodole. Vlak smrti ale v Čechách vyvolal spontánní humanitární akci. Lidé se o jeho průjezdu vzájemně informovali, sháněli pro vězně potraviny, a dokonce zřídili provizorní nemocnici. Nedá se to vysvětlit jen tím, že to byli Češi a že okupanty nenáviděli – byl to prostě projev lidskosti. K něčemu srovnatelnému v Německu nedošlo."

Češi riskovali vlastní životy, aby vězně z vlaku dostali, improvizovali, maskovali vězně jako mrtvoly, snažili se je nakrmit, ukrýt, ošetřit... Postupně doslova ukradli Němcům z toho vlaku přes tisíc lidí a zachránili jim tím život, protože Němci pak vězně likvidovali hromadně kulometem. Někteří lidé svou pomoc zaplatili zdravím nebo i životem. Je to úžasný příběh.

Zde je odkaz na ten dokument:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12336446407-vlak-smrti/

22 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.