Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autor blogu tvrdě zkritizoval práci, kterou jsme ještě nikdo nečetli. Je přitom zajímavé, že ač sám odborník vede tuto polemiku na blogu deníku idnes místo v odborném tisku. Ve své polemice podkládá paní Čapkové m.j. revizionismus, to je jak vyšité z Rudého práva. Paní Čapková nereviduje dějiny, dokonce nereviduje ani pohled na ně. Vždyť to, že se Češi podíleli na nacistickém útlaku, a to nejen proti židovskému ale i nežidovskému českému obyvatelstvu, to snad nikdo nezpochybňuje. Že se to nechce slyšet a že to nechce slyšet autor blogu, je jiná věc.

4 19
možnosti

J94a36k51u27b 66Š39o11l96c

3. 2. 2020 13:39

Češi se podíleli na útlaku Čechů? To je dost podivná terminologie. Myslím, že nemusíte vymýšlet nové termíny. Postačí zažité, že nacistický (německý) útlak byl podporován kolaboranty. Stejně jako všude na světě, kde dochází k okupacím.

15 0
možnosti

J20a71k95u19b 91Š86o83l89c

3. 2. 2020 13:09

Historické pohledy jdou tak daleko, že za chvíli bude pravdivější výklad dějin za socialismu než dnešní. Zajímavé je, že když se mluví o zločinech Němců, tak to jsou zločiny nacistů, když se mluví o Češích, tak už se neřekne, že špatné věci prováděli čeští fašisté. Ze spousty obyčejných normálních lidí udělal hyeny Mnichov. Viz Emanuel Moravec. A Mnichov, to je odpovědnost Francie a Anglie.

Jinak si myslím, že Německo mělo být po válce rozpuštěno mezi sousední státy a uprostřed měl vzniknout židovský stát. Němčina měla být zakázána a německé obyvatelstvo důsledně asimilováno.

10 1
možnosti
Foto

To byste tomu dal! To by totiž dopadlo přesně naopak a vedlo by to ke germanizaci půlky Evropy.

Teď mne napadá, že vy to možná myslíte ironicky a já to vzal vážně.

1 4
možnosti
JN

J74o17s29e17f 44N28i69k56l

3. 2. 2020 12:50

...semínko pochybností je zaseto....

6 0
možnosti
EK

A jak je zvykem, bude dále citováno, až se z něj stane pravda.

3 0
možnosti
Foto

...nechci Vám brát iluze s karmou, tady potáhne titulek a karmu vám dá každý, komu se to hodí do krámu. Nedočte to nikdo...

obecně vzato - máslo na hlavě máme jako mnozí jiní, i my...očista duše je - poněkud sklonit hlavu a to máslo přiznat, je to čestné a veskrze úlevné. Opak je divný... Už vidím, jak za ta léta nikdo nesejme jako přehánějícího nějak účelově Škvoreckého, který o úžasné české povaze v téhle věci leccos v svých povídkách napsal, a nezbývá než pokrčit rameny. Kdekdo se bál, kdekdo udával a upřímně mi řekněte, proč poukázat na Obchod na korze - byť je to Slovensko, nikdo za komančů ten film extra nepropagoval...majetek Žida, rozdávání jiným...nevrácení věcí, řešení malicherností...Nepřijetí - Hanna Kralová - Tanec na cizí veselce...

česká povaha...to se můžete urozborovat...

2 15
možnosti
EK

A co německá povaha, tu se nikdo neodvažuje rozebírat. Oni se , soudruzi, dělali chyby...

6 0
možnosti
EK

Aha, proto to náhlé objevení udávající lidické ženy. Někdo chtěl jít s proudem tak vyrobil kauzu. ;-€

6 0
možnosti
OF

Máslo na hlavě mají i Američané, odmítali přijmout evropské židy.Podobně na to byla Velká Británie. A co Ford, Hitlerův sponzor ? At hodí kamenem....

V dnešní době, kdy většina z nás fandí Izraeli, by ten pán Frommer mohl psát trochu

umírněněji a objektivněji. :-)

10 1
možnosti
Foto

A vy víte, co psal pan Frommer?

"Ať hodí kamenem...." Ale o to tady přece nejde. Jasně, že máslo na hlavě má kdekdo, někdo víc někdo míň. O to tady nejde. Tady jde o to, aby si (a nejen český) národ připustil, že se tady děly věci, které se dít neměly. Nejde o vinu nebo naopak o urputné zapírání podílu na vině. Jde o to podívat se na historické skutečnosti a vidět je, tak jak to opravdu bylo.

1 2
možnosti
JS

Cílový závěr je jasný. II.WW rozpoutal SSSR, koncentráky a p. vytvořili Češi, Poláci atd, proti vůli III: říše.

17 1
možnosti
Foto

Bezprostředně po Mnichovu rozhodla Česká vláda o propouštění státních zaměstnanců židovského původu. Vláda přijala též nařízení o přezkoumání státního občanství zaměřené proti Židům, kteří nebyli české nebo slovenské národnosti. Na emigranty žijící v Československu byl vyvíjen tlak k opuštění země a mohla jim být na základě rozhodnutí vlády ukládána různá omezení.Vláda druhé republiky se bránila přílivu Židů a především po křišťálové noci byli židovští uprchlíci českými úřady na hranicích vraceni. Někdy byli nuceni trávit dlouhou dobu v zemi nikoho, neboť je ani jedna strana nebyla ochotná přijmout.Židé začali být omezováni ve výkonu povolání a byli propouštěni ze státní správy z VŠ, advokátních kanceláří, z nemocnic, profesních organizacích .

4 0
možnosti
Foto

Mnoho Čechů v době protektorátu získalo byty a vybavení v nich po Židech, kteří byli odsunuti do Terezína. Po válce jim odmítalo byty vily majetek vrátit a naše úřady se nepostavily na stranu Židů a tím podpořili krádeže židovského majetku. O tom mluví Pavel Tigrid , Heda Margoliová-Kovályová., Alice Herzová-Sommerová mluví o tom, jak jsme se k nim po přežití Holocaustu chovali. V říjnu 1941 prezident Beneš sepsal podrobný článek popisující československé plány pro poválečné uspořádání v Evropě. Beneš prohlásil: ....že Židé pokud chtějí po válce zůstat v Československu, musí přijmout československé podmínky a asimilovat se nebo integrovat do hlavních slovanských národů. Pokud se budou hlásit ke svému židovství, jako národnostní skupina se musí vystěhovat do Palestiny. Tím se podle Beneše zbaví svého komplexu méněcennosti. Rovněž prohlašoval, že Židé nejsou národ a jedině emigrace z nich učiní národ. Židé, kteří zůstanou, musí projít velmi důkladným procesem asimilace. Během rozhovoru s Chaimem Weizmanem řekl, že židovský majetek se bude muset stát majetkem státu. Odebrat majetek Čechoslovákům a vrátit jej Židům je nemožné. Když byl otázán, jak mohou Židé mluvící německy za Mnichov, odpověděl: „Menšina jako menšina.„ Po válce bude Československo jenom Slovanskou zemí.. K odsunu do Německa bylo připraveno 2 000 Židů. To vzbudilo obrovský odpor židovských organizací a států západní Evropy a USA. V září 1946 vydala americká armáda v Německu rozkaz vracet do Československa všechny vlaky, ve kterých budou Židé. Naše vláda na základě tohoto tlaku vyhošťovací příkaz odvolala

4 1
možnosti
Foto

Díky za příspěvek, pane Kindle. Stále se mi potvrzuje, že onen zákon, že "se Edvard Beneš zasloužil o stát" byl přijat nesmyslně.

5 3
možnosti
Foto

Myslím, že nikdo příčetný nebude tvrdit, že za holocaust mohou Češi.

Nicméně je známo, že v době tzv. druhé republiky byli Židé československými úřady ostrakizováni. Známé je vylučování lékařů a advokátů židovského původu z profesních komor (tedy de facto znemožnění jejich práce).

12 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.